Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 02 Gru, 2008
leica d-lux 4
Autor Wiadomość
adamo 
Nowy

Wysłany: Wto 02 Gru, 2008   leica d-lux 4

Czy ktos wie cos wiecej na temat Leica D-LUX 4,jestem praktycznie zdecydowany na ten aparat jak na razie to nowość i w sieci niema zbyt wiele na jego temat.
czy nie lepiej kupic Panasonic Lumix DMC-LX3 ?to podobno te same aparaty.na czym dokładnie polega różnica miedzy nimi?
http://allegro.pl/item494..._vat_dlux4.html

http://www.allegro.pl/ite...t_1499_pln.html

zdjęcia z leici wyglądają interesująco.te podane w przykładzie sa bez obróbki.

http://flickr.com/photos/...in/photostream/

spac123eball.gif
Plik ściągnięto 6555 raz(y) 43 Bajtów

spac123eball.gif
Plik ściągnięto 6556 raz(y) 43 Bajtów

d lux2933575157_edcfe39250.jpg
Plik ściągnięto 5229 raz(y) 59,39 KB

spaceball.gif
Plik ściągnięto 6556 raz(y) 43 Bajtów

Reklama

cube007 
Rozmowny

Wysłany: Wto 02 Gru, 2008   

Zanane mi roznice to:
- inny soft do RAW - Phase One Capture One zamiast Silkypix
- dluzsza gwarancja aparatow Leica

Swego czasu Leica dawala do swoich aparatow wlasny soft (inne menu itp., itd.), byc moze w tym modelu tez tak jest.

Andrzej19
Nowy

Wysłany: Sro 03 Gru, 2008   

Witam, jedną z różnic jest brak gripa w Leice, co dla mnie jest akurat plusem. Od kilku lat używam lumixa lx-2 ze skórzanym futerałem od Leiki i jeszcze niedawno miałem ochotę wymienić lx-2 na lx-3 ale przez ten grip nowy lumix do futerału nie wchodzi. Natomiast d-lux4 ma na to duże szanse. Przypuszczam też, że są jednak różnice w jakości obrazu. Po pierwsze - sugerowałaby to różnica w cenie (ok 900 zł!). Po drugie - porównywałem obraz z lx-2 i Leiki d-lux3. Obraz z Leiki miał naturalniejsze, mniej agresywne kolory. Potwierdzały to wyniki testów laboratoryjnych - co prawda przeprowadzone przez Niemców - że mianowicie d-lux3 miał lepsze niż japoński odpowiednik odwzorowanie barw i nieco większą rozdzielczość obiektywu. Lepsze odwzorowanie koloru mogło wynikać z ustawienia oprogramowania ale rozdzielczość - to już chyba sprawa samych szkieł. Poza wszystkim mnie bardziej odpowiada stonowana stylistyka Leiki. Te wszystkie choinkowe złocenia na lumixie mnie denerwują Pozdrawiam.

adamo 
Nowy

Wysłany: Sro 03 Gru, 2008   

muszę przyznać ze także bardziej jestem za zakupem leici,choć różnice w cenie nie sa może do końca uzasadnione.

sample d lux 4

http://gallery.me.com/gdu...ew=mosaic&sel=0

Wróbel EOS 
Rozmowny

Wysłany: Czw 04 Gru, 2008   

Andrzej19, A czy przypadkiem zarówno w P jak i L nie siedzi to samo szkło?? Masz może jakiegoś linka do tych testów "laboratoryjnych"??

Z tego co wiem to różnica to tylko soft i delikatnie inna obudowa. A płaci się za markę.

cube007 
Rozmowny

Wróbel EOS napisał/a:
Andrzej19, A czy przypadkiem zarówno w P jak i L nie siedzi to samo szkło?? Masz może jakiegoś linka do tych testów "laboratoryjnych"??

Z tego co wiem to różnica to tylko soft i delikatnie inna obudowa. A płaci się za markę.

Dokladnie - inne kolory to zasluga zmienionego oprogramowania. Szklo i matryca sa identyczne w obu aparatach.

Andrzej19
Nowy

Chciałbym odpowiedzieć "WróblowiEOSowi". Adamo pytał o różnice, więc sprawozdałem co wiedziałem. Niemcy podają konkretne wartości, np. d-lux3 rozdzielczość w środku kadru = 1109 linii na wysokość kadru, podczas gdy Pana = 1027 linii, więc chyba jakieś laboratorium, czy jak chcesz to nazwać, mieli. To było pismo "Color-Foto" z 2006 roku. Nie trzeba zresztą imatestów, żeby zobaczyć, że obraz z Leiki jest spokojniejszy i bliższy natury. Ja na te testy patrzę z umiarkowanym zainteresowaniem, bo już zarówno Leika jak i Lumix mi wypadły z pola zainteresowania. Czekam na nowy kompakt Fuji i na Sigmę SD-2 - wtedy będzie co porównywać. Wolę obecnie poszperać w starszych sprzętach, które miały mało milionów pikseli ale robiły ewidentnie lepiej wyglądające fotki - np. Fuji F31 fd. Ale nie łudzę się, że Cię przekonam bo widzę, że już w Tobie zapadła decyzja o zakupie Lumixa. I bardzo dobrze! Zostanie Ci prawie tysiąc w kieszeni! Pozdrawiam.

adamo 
Nowy

zdecydowałem sie na leike nie lumixa :)

Wróbel EOS 
Rozmowny

Wysłany: Pią 05 Gru, 2008   

Andrzej19, Tego typu pomiary nie są miarodajne ze względu na inne oprogramowanie aparatów. Po za tym te aparaty były testowane na Jpeg-ach czy raw-ach??
Co do kolorów to często wynika ona z różnych ustawień aparatu (nasycenie, kontrast itp.)
adamo, Ja na Twoim miejscu kupił bym jednak panasa. jednak 1000zł zostaje w kieszeni a lepszych zdjęć na pewno nim nie zrobisz.

adamo 
Nowy

Wysłany: Sob 06 Gru, 2008   

porównanie d-luxa 4 vs lx-3

sample

http://ianho.blogspot.com...ca-d-lux-4.html

[ Dodano: Nie 07 Gru, 2008 23:31 ]
http://tiny.pl/6w6t

[ Dodano: Nie 07 Gru, 2008 23:31 ]
http://tiny.pl/6w6t

Odpowiedz do tematu