Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wasza opinia w użytkowaniu kilku tele.
Autor Wiadomość
Strzała 
Entuzjasta
Boi się krytyki ;)

Wysłany: Wto 10 Lis, 2009   Wasza opinia w użytkowaniu kilku tele.

Zacznę od tego, że chcę dobry obiektyw. Waham się między:
* tym
* tym
* tym
* tym

Wiem, że już pisałem z kilkoma osobami na PW. Chodzi mi o to, żeby napisali mi ci użytkownicy, którzy którymś z tych tele pstrykali foty. Od razu mówię, ten obiektyw będzie do ptaków.

Jeszcze jedna prośba. Podam warunki, do których napiszcie jak wam się użytkowało dany tele: pełne słońce, zachmurzenie, półcień, cień, las, nad morzem.

Reklama

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 10 Lis, 2009   

Strzała napisał/a:
Zacznę od tego, że chcę dobry obiektyw. Waham się między:
* tym
* tym
* tym
* tym

Wiem, że już pisałem z kilkoma osobami na PW. Chodzi mi o to, żeby napisali mi ci użytkownicy, którzy którymś z tych tele pstrykali foty. Od razu mówię, ten obiektyw będzie do ptaków.

Jeszcze jedna prośba. Podam warunki, do których napiszcie jak wam się użytkowało dany tele: pełne słońce, zachmurzenie, półcień, cień, las, nad morzem.

Strzała, wybacz ale o wszystkich tych obiektywach tylko na tym forum jest tyle napisane, że powinno ci wystarczyć, jakbyś miał jakieś konkretne pytania to jeszcze można by coś dodać ale tak to wgląda jak temat założony przez dziecko neostrady.
Po tych 120 postach, które nabiłeś domyślam się, że z szukajki potrafisz korzystać więc nie rozumiem co stoi na przeszkodzie ?

dodać można tylko
1.ewentualnie da radę
2.tak ale do ptaków za krótkie
3.może być
4.tak

MasterB 
Maniak

Strzała, jaki naprawdę masz budżet? Czy tylko tak gdybasz, a kupować i tak nie zamierzasz?

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

dobre pytanie, sam byłbym za 100-400L, chyba, ze brak ciapki, to 120-400, ale wtedy po co pytasz o czwórkę? :P

ophiuchus 
Optyczny

100-400 jest ok, ale przy takich warunkach jak mamy teraz za oknem, lub nawet w lecie, ale w zacienionych miejscach czy w lesie trzeba mocno nadrabiać czułością matrycy (iso 800 to minimum). Do ptactwa przy każdej ogniskowej trzeba ustawiać bardzo krótki czas naświetlania, więc wysokie iso jak najbardziej wskazane. Przysłony są następujące:
4.5: 100-129 mm
5.0: 130-259 mm
5.6 od 260 mm

jak widzisz, nie jest najjaśniej... a taki 70-200 ma przysłonę 4 w całym zakresie, ale nie ma 400 mm i do ptactwa może być za krótko.

Autofokus pracuje całkiem przyjemnie nawet na mojej (amatorskiej) puszce i przy niezbyt sprzyjających warunkach oświetleniowych, przy dobrym świetle jest super. Więc jedyne o co musiałbyś się martwić w wypadku 100-400 to dobra jakość zdjęć na wysokich czułościach. No i przydaje się stabilizacja, choć nie da się ukryć, że do najnowszych konstrukcji nie należy... zawsze jeszcze możesz też kupić 2.8/400 :P

[ Dodano: Wto 10 Lis, 2009 20:21 ]
Strzała, żeby Ci jeszcze bardziej zagmatwać obejrzyj sobie TO

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Sro 11 Lis, 2009   Re: Wasza opinia w użytkowaniu kilku tele.

Jakby zamiast

Strzała napisał/a:

* tym
* tym
* tym
* tym

pisac
Canon EF 70-300f4-5.6
itd
to znacznie by ulatwilo czytanie
Rozrzut cenowy dosc spory, wiec jak masz kase to kup 2 lub 4 w zaleznosci co bardziej Ci potrzebne swiatlo czy mm

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Sro 11 Lis, 2009   

czyżby cena nie grała roli :grin: jeśli tak, to nie ma co porównywać, to są zupełnie RÓŻNE obiektywy !!! To że pokrywają się się ogniskowe nic nie znaczy !!!
pozdr

Kocur 
Maniak

Strzała, ja bym jeszcze rozważył 300/4L. Stabilizacja może nie najnowsza, ale 2EV spokojnie daje radę. Obiektyw jest lekki i poręczny, deszcz mu też nie straszny. AF ma szybki i celny, nawet po podpięciu extendera 1.4x. Światło 4,0 też się przydaje, zwłaszcza jak chcesz robić fotki z ręki w lesie, albo przy dużym zachmurzeniu. A jak światła jest pod dostatkiem, zawsze można założyć konwerter i mieć te kilka mm więcej, spadek jakości po podpięciu 1,4x jest niewielki.

Strzała 
Entuzjasta
Boi się krytyki ;)

A co o Sigma 150-500mm f/5-6.3 APO DG OS HSM sądzicie ??

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Strzała, o Sigmie sie nie wypowiem, bo ta firma mnie nigdy nie interesowała. Z Canonów, które wstepnie wybrałeś, tylko 100-400L się jakoś nadaje do ptaków. Reszta owszem ale do ptaków w karmiku albo w zoo.

Z 100-400L jest tylko jeden problem, że: trzeba go domknąć do f/8, ustawiś na statyw i wyłączyć IS. Wtedy może wyjdzie coś ostrego. Masz więc problem.

Kocur napisał/a:
ja bym jeszcze rozważył 300/4L. Stabilizacja może nie najnowsza, ale 2EV spokojnie daje radę. Obiektyw jest lekki i poręczny, deszcz mu też nie straszny.

Z uszczelnieniem nie należy przesadzać bo podobnie jak stary 70-200/4L, nie jest niestety uszczelniony.

darek-dorado 
Rozmowny
darek

B o g d a n napisał/a:

Z 100-400L jest tylko jeden problem, że: trzeba go domknąć do f/8, ustawiś na statyw i wyłączyć IS. Wtedy może wyjdzie coś ostrego. Masz więc problem.

Z tym, że 100-400L trzeba domknąć do f8, by wyszło ostre zdjęcie, to w życiu się nie zgodzę. Już przy pełnej dziurze jest dobrze, a przy f 6.3 jest suuper.

goltar 
Optyczny

Bogdan także się z Tobą nie zgodzę, 100-400 jest użyteczny od f/5.6, a od f/6.3 ostry.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

B o g d a n napisał/a:
Z 100-400L jest tylko jeden problem, że: trzeba go domknąć do f/8, ustawiś na statyw i wyłączyć IS. Wtedy może wyjdzie coś ostrego.

To trzy "problemy" :smile:
Co do ostrości już darek-dorado i goltar napisali. Ja dodam, ze bez statywu też jest używalny i wtedy IS nie trzeba wyłączać bo sie przydaje :smile:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

goltar napisał/a:
Bogdan także się z Tobą nie zgodzę, 100-400 jest użyteczny od f/5.6, a od f/6.3 ostry.

Mam sporo zdjęć ptaków, wykonanych tym obiektywem przy f/5,6 i f/6,3. Gdy w DPP popracuje sie nad nimi trochę, to można śmiało wydrukować pocztówkę lub wstawić do internetu. Jeżeli natomiast ktoś chce mieć większe powiększenia lub mysli o sprzedaży, to niestety już tak dobrze nie jest.
Ten obiektyw ma bardzo dużą zaletę, bo jest zoomem, ale poza tym jego cechy optyczne są mocno przez niektórych zawyżane na forach.
Przed sprzedaniem swego obiektywu przeczesałem wiele forów tematycznych, gdzie potwierdziły się niestety moje doświadczenia. Robiłem też własne testy w tym zakresie.

Jako były użytkownik niestety moge powiedzieć, że popełniłem błąd kupując ten obiektyw głównie do fotografowania ptaków. Do tego celu trzeba kupić inne, jak to pisze Arek, instrumenty. Na dzień dzisiejszy odpuściłem sobie temat ptaków i stąd generalna zmiana w torbie.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Do ptaków z tych to tylko 100-400. Można też jeszcze brać pod uwagę 300/4 i 400/5,6. O jaśniejszych nie ma co gadać, bo wiesz jakie ceny... :shock:

Odpowiedz do tematu