Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
wyłączenie automatycznej "poprawy" zdjęcia w adobe
Autor Wiadomość
davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

Wysłany: Nie 25 Paź, 2009   wyłączenie automatycznej "poprawy" zdjęcia w adobe

po wrzuceniu zdjęc do adobe bridge, tenże program automatycznie "poprawia moje zdjęcia.. między innymi ze zdjęć które zrobie (ustawiając to w aparacie ) bw robi normalne kolorowe...

jak to wyłączyć??

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Nie 25 Paź, 2009   

mam taki sam problem z LR i wb zdjęć w IR :)

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Pon 26 Paź, 2009   

a to nie jest tak, że bridż nie potrafi czytać ustawień z rawa i po prostu nie wie jak chciałeś (=aparat) zrobić zdjęcie?

zug
[Usunięty]

miałem podbnie jak miałem ustawione w preferencjach CR w bridge domyślne ustawienia obrazu, odhaczyłem wszystko i już nic mi ze zdjęciami nie robi.

Zrzut ekranu 2009-10-25 (godz. 6.27.48 PM).png
Plik ściągnięto 11551 raz(y) 107,32 KB

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

davaeorn, cały artykuł o tym jak wyłączyć automatyczną korekcję masz tu http://www.damuseful.com/pages/bridge/noauto.html

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

ma ktoś coś podobnego do LR ? :D
do tej pory szukam jak włączyć żeby ustawiał mi RAW'a tak, jak ma w zaszytym jpg'u :)
Czyli np. czarno białe rawy w lightroomie mam kolorowe :) (nie wnikać że konwersja do CB jest o wiele lepsza na kompie niż w puszce, chodzi mi tylko żeby LR zaczął czytać zaimplementowane jpgi)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

edmun, przeciez LR czyta JPGa i go wyświetla... do momentu kiedy sobie nie zdemozaikuje i wyrenderuje z RAWa - no ale skad ma wiedzieć że chciałeś B&W ;)
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Pon 26 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Poproście Gmocha, on wam to rozrysuje :)

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

hijax_pl, to teraz proszę łopatologicznie jak zrobić tak, żeby nie renderował z RAW'a ? :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

edmun, robić tylko w JPGach? ;)

A tak na poważnie już... problem w tym że różni producenci lustrzanek różnie zapisują dane o wewnętrznym procesie wywoływania RAWa. ACR w sumie może ale nie musi wszystkiego poprawianie rozpoznawać - dla mnie wystarczy, że poprawnie czyta WB.
W sumie gdyby miałby LR wywoływać identycznie jak puszka (co jest nierealne z matematycznego punktu widzenia - a co doskonale widać w różnicach pomiędzy LR2 i 3 ;) ) wyglądałoby to jakby ktoś przyniósł kliszę i notatki z tego jak sam wywołał odbitkę. Ty wrzucasz na powiększalnik i wywołujesz po swojemu bo.. wg notatek się nie da - jakąś dziwną chemie użył której nie masz, papier inny itd.

Przecież LR to ciemnia. Właśnie po to żeby wywołać zdjęcie jeszcze raz :)

Ja w sumie jedyne co robię to raz po raz ustawiam WB :) resztę ustawiań w korpusie zlewam ;)

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 29 Paź, 2009   

Odgrzebuję temat bo właśnie trafiłem. hijax_pl, nie wiem jak to robi ten wasz nikonowski gniot :) ale kanonierski DPP wywołując RAW-a honoruje parametry Picture Styles zapisane w RAW-ie. Czyli jak ustawiłeś sobie w puszce czarno-blade zdjęcia albo saturację i kontrast dałeś na 200% to po wywołaniu RAW-a DPP sam sobie przesuwa odpowiednie suwaczki i przestawia wajchy :) żeby to odwzorować.
edmun chciałby, żeby Lightroom robił to samo. A nie robi, wiem, bo sam mam ten problem i z tego co wiem nie ma na to rozwiązania.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 29 Paź, 2009   

komor, Capture NX też poprawnie interpretuje dane o przetwarzaniu obrazu ;)

Zapominasz że tak samo DPP jak i CaptureNX to narzędzie dedykowane. LR natomaist - niezależny.

Oczywiście w kategoriach świnstwa można traktować zaszyfrowanie danych o profilu koloru w NEFach - dzięki temu LR rozjeżdza z kolorem że aż miło ;) - i mimo że został już złamany i upubliczniony kod - taki Adobe nadal niepoprawnie czyta NEFy. Pewnie prawnicy Adobe uznali że nie ma o co kopii kruszyć z prawnikami Nikona.

Podsumowując - nie zmieniam zdania z mojego postu powyżej ;)

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 30 Paź, 2009   

hijax_pl, coś ostatnio mam problem ze zrozumiemiem Twoich wypowiedzi. :) Zrozumiałem to tak, że uważasz, że nie jest technicznie możliwe, żeby LR robił to samo co DPP czy CNX. Ale widzę, że tak naprawdę mieliśmy na myśli to samo, czyli, że Adobe tego nie robi bo nie (bo tak :) ) a nie z przyczyn technicznych.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

również sądzę że chłopakom z Adobe się po prostu nie chcę żeby to zrobić

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, nie robią tego z przyczyn lenistwa przeplatanego z ograniczeniami prawnymi ;)

A co do zrozumienia mnie... hm... może masz i rację... Muszę się starać bardziej :oops:

Odpowiedz do tematu