Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 25 Paź, 2009 wyłączenie automatycznej "poprawy" zdjęcia w adobe
po wrzuceniu zdjęc do adobe bridge, tenże program automatycznie "poprawia moje zdjęcia.. między innymi ze zdjęć które zrobie (ustawiając to w aparacie ) bw robi normalne kolorowe...
ma ktoś coś podobnego do LR ?
do tej pory szukam jak włączyć żeby ustawiał mi RAW'a tak, jak ma w zaszytym jpg'u
Czyli np. czarno białe rawy w lightroomie mam kolorowe (nie wnikać że konwersja do CB jest o wiele lepsza na kompie niż w puszce, chodzi mi tylko żeby LR zaczął czytać zaimplementowane jpgi)
A tak na poważnie już... problem w tym że różni producenci lustrzanek różnie zapisują dane o wewnętrznym procesie wywoływania RAWa. ACR w sumie może ale nie musi wszystkiego poprawianie rozpoznawać - dla mnie wystarczy, że poprawnie czyta WB.
W sumie gdyby miałby LR wywoływać identycznie jak puszka (co jest nierealne z matematycznego punktu widzenia - a co doskonale widać w różnicach pomiędzy LR2 i 3 ) wyglądałoby to jakby ktoś przyniósł kliszę i notatki z tego jak sam wywołał odbitkę. Ty wrzucasz na powiększalnik i wywołujesz po swojemu bo.. wg notatek się nie da - jakąś dziwną chemie użył której nie masz, papier inny itd.
Przecież LR to ciemnia. Właśnie po to żeby wywołać zdjęcie jeszcze raz
Ja w sumie jedyne co robię to raz po raz ustawiam WB resztę ustawiań w korpusie zlewam
Odgrzebuję temat bo właśnie trafiłem. hijax_pl, nie wiem jak to robi ten wasz nikonowski gniot ale kanonierski DPP wywołując RAW-a honoruje parametry Picture Styles zapisane w RAW-ie. Czyli jak ustawiłeś sobie w puszce czarno-blade zdjęcia albo saturację i kontrast dałeś na 200% to po wywołaniu RAW-a DPP sam sobie przesuwa odpowiednie suwaczki i przestawia wajchy żeby to odwzorować.
edmun chciałby, żeby Lightroom robił to samo. A nie robi, wiem, bo sam mam ten problem i z tego co wiem nie ma na to rozwiązania.
komor, Capture NX też poprawnie interpretuje dane o przetwarzaniu obrazu
Zapominasz że tak samo DPP jak i CaptureNX to narzędzie dedykowane. LR natomaist - niezależny.
Oczywiście w kategoriach świnstwa można traktować zaszyfrowanie danych o profilu koloru w NEFach - dzięki temu LR rozjeżdza z kolorem że aż miło - i mimo że został już złamany i upubliczniony kod - taki Adobe nadal niepoprawnie czyta NEFy. Pewnie prawnicy Adobe uznali że nie ma o co kopii kruszyć z prawnikami Nikona.
Podsumowując - nie zmieniam zdania z mojego postu powyżej
hijax_pl, coś ostatnio mam problem ze zrozumiemiem Twoich wypowiedzi. Zrozumiałem to tak, że uważasz, że nie jest technicznie możliwe, żeby LR robił to samo co DPP czy CNX. Ale widzę, że tak naprawdę mieliśmy na myśli to samo, czyli, że Adobe tego nie robi bo nie (bo tak ) a nie z przyczyn technicznych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13