Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dla mnie brak dobrego szkła w tej klasie od Sonego jest szczególnie dokuczliwy, Tamron i Sigma z powodu loterii przy zakupie, nie są warte swojej ceny
Ja tam problemu z Sigmami nie mam, a kolega SlawGaw to jakoś wybitnie pechowy albo wybitnie wymagający, skoro tyle Sigm i Tamronów wymieniał.
Monte Christo napisał/a:
CZ 16-80 hmn...cena 2800 pln, to za duzo jak na KIT-a
To nie jest kit tylko porządny zoom standardowy, który daje ładne obrazki z tego co piszą koledzy Sonolciarze. A że kosztuje sporo, to już taka cecha tego systemu. Pewnie używanego można taniej kupić. Jak jeszcze taniej to polecono Ci także 16-105.
Ale przede wszystkim zdecyduj się czy szukasz ultra szerokiego kąta w stylu 10-20 czy jednak zooma standardowego, który mając 16 czy 17 mm też oczywiście do krajobrazu się nada.
A że kosztuje sporo, to już taka cecha tego systemu.
Raczej cecha tego, że jest to bardzo porządny zum spacerowy.
Te obiektywy niestety nie są częste na rynku wtórnym. Powód jest prosty - jeśli ktoś go sprzedaje to albo zmienia system albo przechodzi na FF. To są chyba jedyne powody.
Mi osobiście bardzo brakuje tego szkła. Może w zamian kupię sobie kiedyś 24-105, ale to już nie będzie to samo.
Ostatnio zmieniony przez MC Wto 13 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Co do opinii że Sigma 10-20 4-5,6 może być dobrym obiektywem, to ja wam wierzę, czasami mam w rękach Nikona D300 z takim obiektywem i wszystko z jakością zdjęć ok, ale czasem ma dziwne zachowanie AF'a. Dzień i na skrajnym czujniku AF nie chce ustawić ostrości na nieskończoność, te same warunki tylko przeciwległy czujnik i jest ok, inne body, sytuacja ta sama ale z innymi czujnikami. N 10-24 brak problemów.
W takim razie dołączam do grona Sigmo-pechowców
Miałem okazję popróbować kilka obiektywów Sigmy 10-20 ze światłem f/3,5 i f/4-5,6 na Sony A500 i powiem tak: była zauważalna spora winieta i duże zniekształcenia na brzegach kadru, ponadto w moim przypadku zarówno w jednym jak i drugim obiektywie był widoczny wyraźny efekt back focusa. Albo wszystkie egzemplarze były do bani, albo był to problem nieprawidłowej kalibracji obiektywów do mojego body (kilka innych podpiętych egzemplarzy Sigmy 10-20 zarówno f/3,5 jak i f/4-5,6 miało tak samo - ostrość ustawiała się za obiektem). Zaznaczam że Tamrony na moim A500 działają bez problemu, tak więc najwidoczniej moje body ma awersję do Sigmy.
Ale wracając do meritum sprawy, według mnie dobrym wyborem dla Ciebie byłby Sony 16-105, ma bardzo uniwersalny zakres, nadaje się zarówno do architektury i krajobrazu (16mm) jak i ogólnej fotografii. Jeśli o mnie chodzi to jestem bardzo zadowolony z tego szkiełka i polecam go z czystym sumieniem.
Sam przymierzam do zakupu jednego z tych obiektywów, z tym, że waham się pomiędzy Sigmą 17-70 i Tamronem 17-50. U mnie chyba jednak stanie na tym drugim, przemawia stałe światło. Te 20mm na długim końcu mnie nie zbawi, potem mam obiektyw zaczynający się od 70, a zawsze jest jeszcze zoom nożny, który te 20mm może załatwić albo cropowanie A takie światło zawsze się może przydać, jak dla mnie bardziej niż 20mm. Gdyby jednak takie światło by mi nie było potrzebne, pewnie brałbym Sigme.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10