Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 14 Lip, 2010
Szeroki obiektyw do Sony Alfa
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Wto 13 Lip, 2010   

SlawGaw napisał/a:
Dla mnie brak dobrego szkła w tej klasie od Sonego jest szczególnie dokuczliwy, Tamron i Sigma z powodu loterii przy zakupie, nie są warte swojej ceny

Ja tam problemu z Sigmami nie mam, a kolega SlawGaw to jakoś wybitnie pechowy albo wybitnie wymagający, skoro tyle Sigm i Tamronów wymieniał.

Monte Christo napisał/a:
CZ 16-80 hmn...cena 2800 pln, to za duzo jak na KIT-a

To nie jest kit tylko porządny zoom standardowy, który daje ładne obrazki z tego co piszą koledzy Sonolciarze. A że kosztuje sporo, to już  taka cecha tego systemu. Pewnie używanego można taniej kupić. Jak jeszcze taniej to polecono Ci także 16-105.
Ale przede wszystkim zdecyduj się czy szukasz ultra szerokiego kąta w stylu 10-20 czy jednak zooma standardowego, który mając 16 czy 17 mm też oczywiście do krajobrazu się nada.

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

komor napisał/a:
A że kosztuje sporo, to już taka cecha tego systemu.

Raczej cecha tego, że jest to bardzo porządny zum spacerowy.

Te obiektywy niestety nie są częste na rynku wtórnym. Powód jest prosty - jeśli ktoś go sprzedaje to albo zmienia system albo przechodzi na FF. To są chyba jedyne powody.
Mi osobiście bardzo brakuje tego szkła. Może w zamian kupię sobie kiedyś 24-105, ale to już nie będzie to samo.
Ostatnio zmieniony przez MC Wto 13 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

1585f/3.5-5.6 - od 2400 - 2500
1680f/3.5-4.5 od 2800 - 2900
16105f/3.5-5.6 od 2250-2350
1685f/3.5-5.6 od 1700-1800

to wychodzi że taniość jest cechą nikona
cechą sony jest wybór. bo nie drożyzna :razz:

SlawGaw 
Optyczny

Co do Tamronów to mam wrażenie że są albo rewelacyjne albo totalnie skopane, w sklepie można sprawdzić i jest spora szansa że się nie zawiedziemy po przywiezieniu do domu, gorzej jest z wytrzymałością i ewentualnym serwisem bo trochę długo tam te obiektywy trzymają.
Sigma, cóż pisałem już o tym i nie chce mi się już nad tym rozwodzić.
Tu można zobaczyć parę zdjęć z tych walniętych szkieł.
http://forum.optyczne.pl/...p=128404#128404
http://forum.optyczne.pl/...p=103041#103041
http://forum.optyczne.pl/...p=129118#129118
http://forum.optyczne.pl/...p=156328#156328

Co do opinii że Sigma 10-20 4-5,6 może być dobrym obiektywem, to ja wam wierzę, czasami mam w rękach Nikona D300 z takim obiektywem i wszystko z jakością zdjęć ok, ale czasem ma dziwne zachowanie AF'a. Dzień i na skrajnym czujniku AF nie chce ustawić ostrości na nieskończoność, te same warunki tylko przeciwległy czujnik i jest ok, inne body, sytuacja ta sama ale z innymi czujnikami. N 10-24 brak problemów.

bluebird 
Bywalec
ani Alfa ani Omega

Wysłany: Sro 14 Lip, 2010   

komor napisał/a:
a kolega SlawGaw to jakoś wybitnie pechowy

W takim razie dołączam do grona Sigmo-pechowców :neutral:
Miałem okazję popróbować kilka obiektywów Sigmy 10-20 ze światłem f/3,5 i f/4-5,6 na Sony A500 i powiem tak: była zauważalna spora winieta i duże zniekształcenia na brzegach kadru, ponadto w moim przypadku zarówno w jednym jak i drugim obiektywie był widoczny wyraźny efekt back focusa. Albo wszystkie egzemplarze były do bani, albo był to problem nieprawidłowej kalibracji obiektywów do mojego body (kilka innych podpiętych egzemplarzy Sigmy 10-20 zarówno f/3,5 jak i f/4-5,6 miało tak samo - ostrość ustawiała się za obiektem). Zaznaczam że Tamrony na moim A500 działają bez problemu, tak więc najwidoczniej moje body ma awersję do Sigmy.
Ale wracając do meritum sprawy, według mnie dobrym wyborem dla Ciebie byłby Sony 16-105, ma bardzo uniwersalny zakres, nadaje się zarówno do architektury i krajobrazu (16mm) jak i ogólnej fotografii. Jeśli o mnie chodzi to jestem bardzo zadowolony z tego szkiełka i polecam go z czystym sumieniem.

Monte Christo 
Nowy

Wysłany: Czw 15 Lip, 2010   

swiatlo 4 to minimum.
tak wiec wynalazki super zoomy nie wchodza w gre.

zostaje na placu boju:

Sigma 18-50mm F2.8 EX DC MACRO -> nr 2

Sigma 17-70 F2.8-4.0 DC OS HSM Sony -> ewentualnie taki :) jako 3

Tamron AF SP 17-50 mm F2.8 XR Di-II LD -> nr 1

Cena znosna :) zona przelknie :)

Te juz jako tylko przeznaczenie krajobraz. Nie biore pod uwage.
Tamron 10-24 f/3.5-4.5 Di II lub Sigma 10-20f/3.5-4.5

Co byście wybrali ? jakosc z tych kilku, z waszego doswiadczenia oraz wspolpraca z A700 :)

[ Dodano: Czw 15 Lip, 2010 14:49 ]
Chyba stanie na:
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM

macie szanse jeszcze mi odradzić ;) .
Albo chociaż poprzeć, ze bedzie to dobrze gadac z a700.

lolek88 
Rozmowny

Wysłany: Czw 15 Lip, 2010   

Sam przymierzam do zakupu jednego z tych obiektywów, z tym, że waham się pomiędzy Sigmą 17-70 i Tamronem 17-50. U mnie chyba jednak stanie na tym drugim, przemawia stałe światło. Te 20mm na długim końcu mnie nie zbawi, potem mam obiektyw zaczynający się od 70, a zawsze jest jeszcze zoom nożny, który te 20mm może załatwić albo cropowanie ;) A takie światło zawsze się może przydać, jak dla mnie bardziej niż 20mm. Gdyby jednak takie światło by mi nie było potrzebne, pewnie brałbym Sigme.

Odpowiedz do tematu