Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon50D + szkła?
Autor Wiadomość
BenekWawa 
Nowy

Wysłany: Sob 24 Lip, 2010   Canon50D + szkła?

Witam szukam pomocy przy wyborze obiektywów do Canona 50D to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka i mam 0 doświadczenie odnośnie obiektywów.

Zastanawiam się nad zestawem Canon 50D 18-200 lub Sigma 17-70/2.8-4 DC MACRO OS HSM + 70-200/2.8 AF APO HSM

Ten drugi zestaw trochę przekracza mój budżet, stąd moje pytanie, czy warto zostać przy zestawie startowym czy lepiej dołożyć do zestawu drugiego?
Do tej pory robiłem zdjęcia Fuji6500 i ta większa ogniskowa była bardzo przydatna.

Reklama

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Sob 24 Lip, 2010   

zdecydowanie warto dopłacić, megazoomy to dobry wybór na wakacje jako jedyne szkło jeśli chodzi o jakość to trzeba zmieniać szkła :wink:

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sob 24 Lip, 2010   Re: Canon50D + szkła?

Skoro drugi zestaw przekracza budżet to może warto go nieco zmienić ;)

- Sigmę można kupić w starszej wersji 17-70/2.8-4.5 DC MACRO, taniej ale brak stabilizacji, napędu HSM i minimalnie ciemniejszy długi koniec, za to minimalnie większa skala odwzorowania w tym jej pseudo-makro
- zamiast Sigmy 17-70 może Canon 17-85/4-5.6 IS USM, taniej ale ciemniej
- zamiast Sigmy 70-200/2.8 Canon 70-200/4, taniej ale ciemniej, za to raczej ostro i dobra jakość wykonania

Pierwszy zestaw bym sobie darował, chyba że bardzo potrzebujesz tej "uniwersalności".

BenekWawa 
Nowy

Robię dużo zdjęć w pomieszczeniach (dzieci własne) stąd jasność obiektywu mniejszego wydaje mi się ważna.
Jaki obiektyw Canona jest tańszy od Sigmy 70-200?

Wiem że megazoomy to dobry wybór na wakacje, ale różnica między obydwoma zestawami to ok1,5k a te piniążki przydadzą się na wakacjach.

lotofag 
Optyczny

BenekWawa napisał/a:
Robię dużo zdjęć w pomieszczeniach (dzieci własne) stąd jasność obiektywu mniejszego wydaje mi się ważna.
(...)
Wiem że megazoomy to dobry wybór na wakacje, ale różnica między obydwoma zestawami to ok1,5k a te piniążki przydadzą się na wakacjach.

Jasności, szerokiego zakresu ogniskowych i niskiej ceny na raz nie uzyskasz, ten "megazóm" i podobne to ciemne obiektywy.

BenekWawa napisał/a:

Jaki obiektyw Canona jest tańszy od Sigmy 70-200?

Teleobiektyw Canona tańszy od Sigmy 70-200/2.8? Ze stałym f/2.8 żaden, ze stałym f/4 patrz wyżej, jeszcze taniej to już tylko coś klasy 55-200/4.5-5.6

BenekWawa 
Nowy

Ceny Sigmy na Ceneo zaczynają się od 2,7K sklep to 3,0K
Ceny Canona to Ceneo 2,2K sklep 2,5k

Warto kupić Canona mimo że światło jest gorsze?

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 29 Lip, 2010   

BenekWawa, tutaj masz tematy do przeczytania:
70-200 f4 is czy 70-200 f4 bez is
C 70-200/4.0L i Sigma 70-300 APO
Tokina AT-X 535 PRO czy Canon 70-200/4
Canon EF 70-200 mm f/4L USM - warto?
Test obiektywu Canon-EF 70-200mm f/4L IS USM
Test obiektywu Canon EF 70-200 mm f/4L USM
500D i jego współpraca z 70-200 oraz co wybrać
I sporo w tym wątku: