Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Do wydania mam 6000 zł. Jeśli chodzi o zdjęcia, to interesują mnie panoramy (również zdjęcia nocne), oraz od czasu do czasu zdjęcia ludzi, np. portrety itp...
Do robienia fotek pokazanych przez Ciebie nie jest potrzebny jakiś wymyślny sprzęt, ale jeżeli chcesz się rozwijać, a nie lubisz kupować dwa razy, to praktycznie pozostaje Ci sprzęt lepszy, ale używany. Między 450D a 50D/D90 różnic wartych tych pieniędzy nie zobaczysz.
Poszukaj na Allegroszu EF-28/1.8 i EF-85/1.8 oraz 5D i masz na prawdę przyzwoity zestaw do krajobrazu (28, 85) i portretu (85). Proste.
Zestaw D 90 + N 18 - 105, jest świetny na dobry początek, oferuję bardzo wiele, tak wiele, że dla amatora to może wywołać zadławienie:)
kiedyś używałem Alfy 700, teraz D 90 i jedyne czego mi brak to ergonomii Alfy, jej ciężaru, miała też czas 1/8000 s i pamięć trzech nastawów osobistych. Dla mnie ideał to włożyć wnętrzności D 90 do puszki po Alfie 700:)
Mam pytanie, może głupie, ale...czy EOS 50 nie jest bliższy Alfie 700 niż D 90
I kolejne pytanie: która puszka ma lepszy Af i lepszy pomiar światła?
Bawiłem się i 50D i D90 i wg mnie lepszy AF oraz pomiar światła ma... Nikon. I to mimo, że 50D ma wszystkie punkty krzyżowe i mikroregulację, AF w D90 lepiej sobie radzi w dynamicznych scenach i jest minimalnie, acz odczuwalnie czulszy.
Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że w 90% sytuacji amatorskiej fotografii różnice te będą niewidoczne.
Mialem te przyjemnosc, kilka dni eksperymentowac z D90 + 18-200 , i w tym zestawieniu bardziej podoba mi sie praca AF zestawu 50D + 15-85. Nie wykluczam, ze 18-200 byl nadpsuty, bo kilka tygodni pozniej przestal dzialac.
Fajnie by bylo, tylko czy na podstawie krecenia Sigma, obiektywem "obcym" i jednemu i drugiemu systemowi, mozna wyciagac jakies (nomen omen) obiektywne wnioski.
Witam,
zdaję sobie sprawę, że takich tematów jest tu mnóstwo, przejrzałam ich naprawdę sporo ale żaden tak naprawdę nie pomógł mi w wyborze mojej pierwszej lustrzanki cyfrowej. Liczę na pomoc starszych, mądrzejszych i bardziej doświadczonych kolegów.
Jak już zaznaczyłam, przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki. Nie mam zamiaru zaczynać mojej przygody z fotografią od plastikowych trzycyfrowych eosób canona, a lżejsze nikony (d3000, d5000) źle leżą mi w rękach. Dlatego wybór pomiędzy tymi dwoma.
Chcę zaznaczyć że do producentów innych marek nie mam zaufania i rozważam głównie te dwie możliwości.
A więc może określę, na czym polega problem. Jakoś tak od początku skłaniam się ku canonowi, choć jest on cięższy i bardziej zaawansowany, ponieważ bliższy jest mi ten system i w nim się orientuję. Co nie wyklucza jednak od razu nikona d90.
Mam problem z wyborem szkieł. Boję się, że nikonowe kity (np. 18-105) nie spełnią moich oczekiwań, dlatego wogóle zastanawiam się, czy od nich zaczynać, a czy nie wyjść od razu z lepszym szkłem. Co do canona, czytałam że bez sensu podpinać jest do niego kity, które nie wyciągną z niego wszystkich możliwości, poza tym są ciemne.
Interesują mnie głównie portrety, klasyczne i tzw. sytuacyjne oraz krajobrazy i trochę makro, dlatego zastanawiałam się nad tamronami 28-75 oraz 17-50 o świetle 2.8. Wiem, że 17-50 ma stabilizację i jest bardziej uniwersalny, z kolei bardziej odpowiadają mi ogniskowe tamrona 28-75 (portret). Co radzicie mi zrobić w tej sytuacji? Wiem, że wybór korpusu to nie wszystko i właściwie nie zauważę teraz różnicy pomiędzy fotkami z canona i nikona, lecz chciałabym wybrać dobrze, ponieważ z pewnością nie zmienie puszki w przeciągu 3 lat. Szkło chciałabym mieć odpowiednie do portretu, wiem, że do krajobrazu to trochę za wąski kąt, a więc co teraz? Czy może mam inne opcje? Dodam tylko, że na obiektyw mam zamiar przeznaczyć może trochę ponad 1500 złotych. Prosze o pomoc.
PS: Jeśli chodzi o tamrona 28-75 2.8 - to że nie ma on stabilizacji znaczy, że zdjęcia będą nieostre, poruszone? Czy będę mogła pracować z nim w kiepskich warunkach oświetleniowych? Czy brak stabilizacji utrudni mi życie?
zdaję sobie sprawę, że takich tematów jest tu mnóstwo, przejrzałam ich naprawdę sporo ale żaden tak naprawdę nie pomógł mi w wyborze mojej pierwszej lustrzanki cyfrowej.
Ręce opadają po takim wstępie. Ten temat był wałkowany tyle razy, że nie wiem czego jeszcze oczekujesz nowego. Poza tym tuż pod Twoim tematem jest już zbiorczy wątek dotyczący dokładnie tego problemu: 50D czy D90.
Co do wyboru obiektywów, to myśląc o Tamronach czy nawet systemowych szkłach typu 85/1,8 w sumie nie ma znaczenia który z tych dwóch aparatów wybierzesz, bo Tamrony/Sigmy dostępne są zarówno do C. jak i do N., a systemowy 85/1,8 jest w podobnej cenie i zbliżonej jakości w obydwu systemach, nie powinno to więc wpływać na wybór aparatu. Można więc ten problem wyłączyć, a wątków o portretowych szkłach też jest już na forum parę, w odpowiednim dziale. Wahając się więc pomiędzy tymi aparatami trzeba brać pod uwagę inne czynniki, a dokładnie o tym jest wątek zbiorczy, do którego niniejszym podpiąłem Twój post. Poczytaj te 12 stron wstecz. Jeśli będą dalsze pytania – pytaj.
Nie chce zakladac nowego watku a ten widze dotyczy miedzy innymi Nikona D90. Chcialbym sie was zapytac jak jest z zywotnoscia podswietlenia gornego LCD? Fakt, ze nie wiem jak ono jest zbudowane, wydaje sie, ze sa tam jakies dwie male lampeczki swiecace na zielono. W opcjach jest mozliwosc wlaczenia ciaglego trybu swiecenia. Czy zdazylo sie moze komus zeby z ciaglego swiecenia podswietlenie odmowilo posluszenstwa? Wiem, ze to glupie pytanie ale podchodze do swojego sprzetu z duza delikatnoscia (pewnie nawet zbyt duza)
Wydaje sie, ze skoro jest taka funkcja to powinna byla zostac przemyslania i podswietlenie powinno miec dluga zywotnosc. Dobrze mysle?
Pozdrawiam
ja osobiście nie spotkałem się z tym by w jakiejkolwiek puszce uległo awarii podświetlenie górnego lcd. ale może za mało widziałem nie mniej nie zaprzątałbym sobie głowy tym "problemem". powinno działać bez problemów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9