Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
wyłączenie automatycznej "poprawy" zdjęcia w adobe
Autor Wiadomość
cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Czw 25 Lis, 2010   

hijax_pl, teraz wiem!

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 27 Lis, 2010   

Właśnie trafiłem na ten wątek i chciałbym potwierdzić sugestie, że po kalibracji obrazek może wydać się sterylny i „coś jest z nim nie tak”. Ale owszem – jest dobrym punktem wyjścia do tego, żeby potem podciągnąć suwakami kontrast i nasycenie i od razu lepiej.
Fotografowałem żarcie z użyciem Passporta i sprawdził się, co nie oznacza, że zamawiającemu nie podciągnąłem różnych suwaków po kalibracji Passportem.

broch 
Nowy

Wysłany: Sro 15 Gru, 2010   

hijax_pl napisał/a:
dr11 napisał/a:
mogłem się zbyt mocno przyzwyczaić do charakterystyki obrazka
Mogę się założyć , że tak właśnie jest :)
dr11 napisał/a:
po kalibracji obraz mi się wydaje jakiś taki zbyt sterylny
Lub też naturalny, niezmodyfikowany ;) Przy okazji - po drugiej stronie passporta masz ten wzornik kreatywny - po skalibrowaniu spróbuj go użyć ;)

Jesli naprawde ma byc niezmodyfikowany to nalezaloby modyfikowac profil dcptool
http://dcptool.sourceforge.net/Hue%20Twists.html

w skrocie jesli kolory maja byc takie same niezaleznie od ustawienia ekspozycji w ACR czy LR poto by bawic sie ustawieniem barw, to nalezy zmodyfikowac plik dng.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

broch napisał/a:
Jesli naprawde ma byc niezmodyfikowany
O jakiej niezmodyfikowalności mówisz? By plik DNG reprezentował kolorystykę światła zarejestrowanego przez matrycę, czy też by reprezentował kolorystykę światła padającego na matrycę? ;)

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

komor napisał/a:
po kalibracji obrazek może wydać się sterylny i „coś jest z nim nie tak”.
a jak to rozumieć? nigdy nie miałem okazji oglądać obrazu na porządnie skalibrowanym monitorze :) czy sterylny= mały kontrast, słaba saturacja itp?

broch 
Nowy

Wysłany: Czw 16 Gru, 2010   

hijax_pl napisał/a:
broch napisał/a:
Jesli naprawde ma byc niezmodyfikowany
O jakiej niezmodyfikowalności mówisz? By plik DNG reprezentował kolorystykę światła zarejestrowanego przez matrycę, czy też by reprezentował kolorystykę światła padającego na matrycę? ;)

Przepraszam ale co to jest "kolorystyka swiatla padajacego na matryce"? ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

broch, to co aparat ma zarejestrować.

komor 
Moderator

kufel, troszkę jesteśmy przyzwyczajeni do obrazu z nieco podbitym kontrastem, nasyceniem, niektórzy z nas (np. ja) lubią też nieco ocieplony obraz w stosunku do idealnego balansu bieli. Po zrobieniu zdjęcia sceny z Passportem i użyciu go do kalibracji reszty sesji wychodzi na to, że fotki są co prawda wierne kolorystycznie, ale nudne i surowe z powodów opisanych w pierwszym zdaniu. Dlatego po kalibracji, która zapewni nam brak zafarbów i jakichś mocnych odjazdów kolorystycznych,można podbić nasycenie, kontrast czy co tam kto lubi/potrzebuje.

broch 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
broch, to co aparat ma zarejestrować.

ehh, a co ma zarejestrowac? swiatlo widzialne dla ludzkiego oka? pelne spektrum swiatla?
rejestracja pelnego spektrum swiatla widzialnego dla ludzkiego oka jest niemozliwa, a rejestracja fizycznego spektrum pelnego swiatla nie bardzo ma sens.

Z reszta podany link tlumaczy do czego sluzy dcptool i dlaczego konwerter Adobe "oszukuje", Jesli wiec plik DNG ma faktycznie dostarczac niezmienionej informacji zapisanej w raw poniewaz celem jest uzyskanie
Cytat:
sprowadza do absolutnego zera
w celu pozniejszego
Cytat:
nacechować kolorystykę kierunkiem przez nas pożądanym.
to usuniecie modyfikacji ktore wprowadza konwerter Adobe wydaje sie logiczne.

dr11 
Optyczny

broch, nie wiem, czy właśnie soft do Passporta nie robi odkręcania tinty. Bo do kalibracji ze wzorcem używa chyba wyrenderowanego tiffa, czyli jako bazę traktuję dng po tych wszystkich modyfikacjach. Potem sprawdza jaki one mają wpływ na rozjazd kolorów, mierzy o ile trzeba barwy przesunąć i całość pakuje do profilu dng, którego się później używa.
Tak sobie głośno myślę... ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

broch, bawiłeś się kiedyś wzornikiem ColorChecker Passport?

broch 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
broch, bawiłeś się kiedyś wzornikiem ColorChecker Passport?

Nie, nie uzywalem poniewaz ten sam efekt mozna osiagnac z dcptool za darmo (mowie o oprogramowaniu, nie o tablicy ktora i tak trzeba kupic)

dr11, nie Pasport faktycznie uzywa hue twists. tzn
sa trzy rodzaje hue twists
standard - najpierw zmiany w kompensacji ekspozycji potem twists
invariant - najpierw twists, potem kompensacja ekspozycji (Passwort software)
untwisted - wyzerowane

z punktu widzenia korekcji kolorow w APS ostatnia opcja jest najlepsza poniewaz jest najmniej modyfikowana.
Podobnie jak balansem bieli i histogramem w raw: poniewaz histogram jest tworzony z jpg, jego odczyt jest niedokladny przy pracy z raw. Aby pozbyc sie czynnikow ktore wplywaja na histogram mozna uzyc UniWB i wowczas histogram odzwierciedla z duza dokladnoscia ekspozycje raw.
Niemniej czy ktos uzywa untwisted profil do korekcji kolorow lub UniWB do poprawy ekspozycji jest rzecza indywidualna.

o dcptool napisalem tylko dlatego ze jest tani (a padlo pytanie o cene).

Do dyskusji wlaczylem sie dlatego ze interesuje mnie koncepcja kolorow i zawsze mozna sie czegos nowego dowiedziec, mam nadzieje ze nie nadwyrezam niczyjej cierpliwosci.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

broch napisał/a:
Nie, nie uzywalem poniewaz ten sam efekt mozna osiagnac z dcptool za darmo (mowie o oprogramowaniu, nie o tablicy ktora i tak trzeba kupic)
No za darmo to jest też DNG profile editor ;)

Swoją jak uzyskać taki sam efekt za pomocą dcptool'a? Przecież to jest program do zupełnie czego innego... :???:

Może jestem naiwny, ale chcąc uzyskać obrazek bezpośrednio z RAWa bez żadnych modyfikacji - użyłbym dcraw... Czy się mylę?

komor 
Moderator

broch, możesz wskazać źródło tej informacji?
broch napisał/a:
invariant - najpierw twists, potem kompensacja ekspozycji (Passwort software)

TIA

broch 
Nowy

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010   

hijax_pl napisał/a:
broch napisał/a:
No za darmo to jest też DNG profile editor ;)

Swoją jak uzyskać taki sam efekt za pomocą dcptool'a? Przecież to jest program do zupełnie czego innego... :???:

Może jestem naiwny, ale chcąc uzyskać obrazek bezpośrednio z RAWa bez żadnych modyfikacji - użyłbym dcraw... Czy się mylę?

dcptool sluzy do generacji profilu, nie mam pojecia jak profil wygenerowac za pomoca dcraw. ekstrahowany plik dcp kopiuje sie do
..Adobe/CameraRaw/CameraProfiles (OS X)
lub
..Adobe\CameraRaw\CameraProfiles (Windows)

dcptool generuje profil uzywajac kodu Adobe DNG SDK w zwiazku z czym jest kompatybilny z APS i LR
Adobe DNG Profile Editor jest za darmo ale nie generuje "czystego" profilu, dodaje ekstra tint twists, podobnie Passport generowane DNG profil (invariate twist).

Odpowiedz do tematu