Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
broch, Krótko zapytam: uzywales kiedyś pakietu X-Rite ColorChecker Passport razem z Adobe Lightroom?
Pytam, bo mam wrażenie ze cały czas mówimy o dwóch rożnych sprawach.
[ Dodano: Pon 20 Gru, 2010 11:47 ]
I jeszcze raz wrócę do dcptoola. Z profilu który podesłałem zredukował ilość podziałów dla składowej L do 1. czyli zgodnie z tym co sugeruje samo Adobe w specyfikacji.
Ale przy tworzeniu nowej tablicy HueSatDeltas przekopiował elementy z indeksu 0 czyli dla L=0 (lub nie kopiował, ale zerował) Dla tych elementów nie ma profilu, co w sumie jest dość oczywiste.
Gdyby brał dane z indeksu 2 (czyli dla L=100) - działanie tego programu byłoby dla mnie najzupełniej oczywiste, a tak - raczej mu nie ufam i jeśli miałbym z niego korzystać to jedynie jako konwertera XML <> DCP ręcznie modyfikując tablice HuSat.
Dodam jeszcze, że profil wygenerowany przez DNGProfileEditora, nie dość, że jest dokładniejszy od tego z Passporta (podział HueSat na kawałki co 4° a nie co 60°) to na dodatek od razu jest invariant i untwisted.
Dodam jeszcze, że profil wygenerowany przez DNGProfileEditora, nie dość, że jest dokładniejszy od tego z Passporta (podział HueSat na kawałki co 4° a nie co 60°) to na dodatek od razu jest invariant i untwisted.
uzywam karty, nie uzywam, LR/ACR RAW edytora. Glownie dlatego ze procesor RAW jest dosc slaby (tzn zbyt wiele dodatkow). LR mam zainstalowany tylko dlatego ze potrzebuje dostep do Topaz Denoise/Topaz Adjust. Problemy z przesunieciem odcieni (czerwien) w ACR zostaly dobrze opisane.
Jesli idzie o utworzenie jednego profilu dla wielu kamer to na stronie Adobe jest wyjasnienie ze rzecz mozliwa jest jedynie w specyficznych warunkach i nie ma jednego profilu ktory ujednolicily kolory np w Nikonie i Canonie. To nie moja opinia tylko Adobe.
Jesli idzie o
Cytat:
Fotografując śliwkę czy pomarańczę chcę by jej kolor na ekranie był taki sam jak w rzeczywistości.
to jest po prostu dzisiaj fizycznie niemozliwe.
Mowiac szczerze nie myslalem ze propozycja tanszego narzedzia (color checker mini i dcptool) moze wywolac tyle kontrowersji. Gdybym wiedzial nie odwazylbym sie o tym pisac.
W każdym razie dcptool się poddaje - nic nie robi z tak wygenerowanym profilem. Nie działa opcja "-i" oraz nie działa opcja "-u". Po zdekompilowaniu do XML widać, że nie ma LookupTable, jest HueSatDeltas ze składową L nie dzieloną na sekcje
broch napisał/a:
Jesli idzie o utworzenie jednego profilu dla wielu kamer to na stronie Adobe jest wyjasnienie ze rzecz mozliwa jest jedynie w specyficznych warunkach i nie ma jednego profilu ktory ujednolicily kolory np w Nikonie i Canonie. To nie moja opinia tylko Adobe.
.Nie o tym mówimy.
broch napisał/a:
to jest po prostu dzisiaj fizycznie niemozliwe.
OK, zatem chciałbym aby był jak najbliższy rzeczywistości. Aby błędy mojego toru przetwarzania danych począwszy od matrycy aż po drukarkę w jak najmniejszym stopniu wpływał na końcowy wynik.
broch napisał/a:
Mowiac szczerze nie myslalem ze propozycja tanszego narzedzia (color checker mini i dcptool) moze wywolac tyle kontrowersji.
Nie o tym mówimy. Wzornik pomijam - do celów testowych możemy użyć nawet wydrukowany na pierwszej lepszej drukarce - wtedy nic nie trzeba będzie płacić, a działanie różnych programów do tworzenia profil da się sprawdzić.
Nadal nie rozumiem co chcesz zrobić SAMYM dcptoolem. Przecież ten program NIE TWORZY profili.
Pokazuję, że DARMOWY program Adobe DNG Profile Editor TWORZY profil, którego dcptool już się nie dotyka. Pokazuję też, żę w specyficznych przypadkach dcptool źle "odkręca" profil.
Jaki jest sens zatem postulowanie używania tego narzędzia?
Rozumiem, że się zupełnie nie rozumiemy.
A Passport jako wzornik, no cóż, mając wybór między wzornikiem mini wybrałbym Passporta, bo jest poręczniejszy, w zgrabnej obudowie, ma ten fajny wzornik kreatywny i dodatkowo szarą kartę. Jak dla mnie warte wydania 150zł więcej (Mini 198zł+VAT, Passport 340zł+VAT , ceny z https://shop.colourconfidence.com/section.php?xSec=10384 )
czy mógłbyś przedstawić nam swój workflow z użyciem wzornika i dcpTool do oprofilowania aparatu lub konkretnej sytuacji zdjęciowej?
O właśnie! Może tu jest pies (niezrozumienia) pogrzebany. Mój workflow jest taki:
1) ustawiam wzornik i robię jego zdjęcie
2) konwertuje zdjęcie wzornika do DNG
3) w DNG Profile Editor tworzę unikalny profil dla aparatu i sytuacji zdjęciowej
4) uruchamiam LR
5) importuję resztę zdjęć i przypisuję im świeżo wygenerowany profil
W każdym razie dcptool się poddaje - nic nie robi z tak wygenerowanym profilem. Nie działa opcja "-i" oraz nie działa opcja "-u". Po zdekompilowaniu do XML widać, że nie ma LookupTable, jest HueSatDeltas ze składową L nie dzieloną na sekcje
no nie... a jakby tak przeczytac opis na stronie dcptool? No i wlozyc nieco wysilku w analize plikow xml. W zaleznosci o tego jak sie uzywa dcptool LookupTable zostaje lub nie. (
Cytat:
Nie o tym mówimy.
?)
Cytat:
broch, czy mógłbyś przedstawić nam swój workflow z użyciem wzornika i dcpTool do oprofilowania aparatu lub konkretnej sytuacji zdjęciowej?
pare postow wyzej odpowiadalem na to pytanie.
referencje:
http://dcptool.sourceforge.net/Usage.html
bez watpienia dcptool nie potrzebuje istniejacych profilow do manipulacji i zmian twisted/invariate/untwisted. Podobnie jak w wypadku DNG Profile Editor potrzebny jest oczywiscie plik wyjsciowy dng.
Tam jest naprawde bardzo dokladnie opisane jak uzywac narzedzia. Domaganie sie powtarzania tego samego wielokrotnie jest dosc niegrzeczne.
Szanowni Panowe, obaj macie niska tolerancje dla rzeczy nieznanych O.K. dajmy sobie spokoj z dcptool. Problem kiepskiego procesora RAW i nienajlepszego edytora profilow przez narzedzie Adobe nie ma dla mnie wiekszego znaczenia poniewaz uzywam innego oprogramowania (zaleznie od potrzeb).
jesli pytasz sie o dcptool to w pewnych sytuacjach (np highlight recovery lub exposure adjustment) mozna ominac problem ze sporym przesunieciem tonalnym. Jesli nie ma potrzeby dokonywania poprawek ekspozycji czy highlight recovery, nie ma znaczenia w jaki sposob profil kolorow byl wygenerowany.
Jesli idzie o inne oprogramowanie ktorego uzywam zamiast LR, to dla mnie (subiektywnie) uzyskuje domyslnie znacznie lepsze dla oka (mojego) barwy. Np profil do color checker ktorego zdjecie zalaczylem wyzej zrobilem przy uzyciu dwoch programow, Obraz domyslny w LR mial tendencje do przesuniecia w strone czerwieni.
Ja jestem zadowolony z rozwiazan alternatywnych do LR/DNG Profile Editor/ACR.
Ja tylko powiem, że błąd dcptoola został zaraportowany do autora, który go potwierdził. Mam nadzieje, że w niedługim czasie zostanie wypuszczona nowa wersja tego narzędzia poprawnie okręcająca profil.
broch, wybacz, ale wydaje mi się, że udzielasz wymijających odpowiedzi. Nie chcesz podać jakiej wołarki używasz? Trudno, w sumie nie jest to istotne dla problemu na którym się zatrzymaliśmy. Chodzi o użycie dcptool w procesie kalibracji, czyli generowania profilu. To jest problem, który wałkujemy od kilku stron. Piszesz:
broch napisał/a:
Tam jest naprawde bardzo dokladnie opisane jak uzywac narzedzia.
ale ja na tej stronie nie widzę nigdzie opisu opcji generowania profilu:
Valid options:
-h Print this message
-c Compile file1(xml) to file2(dcp)
-d Decompile file1(dcp) to file2(xml) (default)
-i Convert file1(dcp) to invariate file2(dcp)
-u Convert file1(dcp) to untwisted file2(dcp)
Co prawda:
broch napisał/a:
Domaganie sie powtarzania tego samego wielokrotnie jest dosc niegrzeczne.
ale skoro odpowiedź nie pada, to ja jednak nadal jestem ciekaw. Chętnie się czegoś nowego nauczę, wbrew:
broch napisał/a:
Szanowni Panowe, obaj macie niska tolerancje dla rzeczy nieznanych
Aha, napisałeś:
broch napisał/a:
pare postow wyzej odpowiadalem na to pytanie
ale ja jednak nie widzę nic w Twoich postach o procesie generowania profilu. Ja to robię z grubsza tak, jak opisał to Hijax, oprofilowuję sytuację zdjęciową (oprofilować ogólnie aparatu, przyznaję, jeszcze mi się nie chciało), czyli robię zdjęcie RAW z wzornikiem, w LR zamieniam na DNG, a potem przy pomocy DNG Profile Editora generuję (automatycznie) profil i zapisuję go do LR, gdzie używam go do reszty zdjęć RAW z danej sesji (lub z danego rodzaju oświetlenia, jeśli w trakcie sesji to się zmienia).
Przeczytałem jeszcze raz wszystkie Twoje wypowiedzi w tym wątku i zgadzam się z pierwszą (tutaj), przy okazji dzięki za zwrócenie uwagi na problem „Hue twists”. Natomiast chyba obaj z Hijaxem mamy problem z drugą wypowiedzią (tutaj), konkretnie ze zdaniem:
broch napisał/a:
Nie, nie uzywalem [oprogramowania Passport] poniewaz ten sam efekt mozna osiagnac z dcptool za darmo
czyli z użyciem dcptool w procesie generacji profilu, a nie jego ewentualnej modyfikacji/naprawy/poprawy. Potem jeszcze raz potwierdziłeś, że rzeczywiście chodzi Ci o generowanie profilu (tutaj):
czego też nie widzę w opisie opcji tego programu. Może używasz jakiejś wersji typu edge, czy jak się to tam nazywa w nomenklaturze obowiązującej na SourceForge? Chodzi mi o świeżą, nieprzetestowaną, która nie jest jeszcze dostępna w normalnej „dystrybucji”? Zresztą zaraz po zacytowanym powyżej zdaniu napisałeś:
broch napisał/a:
Nie twierdze ze sam profle tworzy
co stoi w sprzeczności z dwoma poprzednimi cytatami.
... gdyż w opisie opcji jest mały błąd. A mianowicie:
Kod:
-d Decompile file1(dcp) to file2(xml) (default)
sugeruje, że zmiana do XML jest tylko z pliku DCP. A tak na prawdę jako argument możesz podać plik DCP lub DNG - w takim przypadku dekompilacji podlegać będzie plik DCP zabudowany w DNG
@komor
mowimy o bledach Adobe. Uzywam DxO Optics (icc profile), w zwiazku z czym problemy z hue twists i przesunieciem tonalnym ktore wystepuje przy korzystaniu z funkcji recovery mnie nie dotyczy. Nie zamierzam reklamowac tego programu poniewaz to co dobre dla mnie nie musi byc dobre dla Ciebie. LR spelnia swoje zadanie i wiekszosc uzytkownikow jest zadowolona a wyscig ktory program jest lepszy uwazam za absurdalny. Dlatego nie pisalem o DxO Optics. Zwalszcza ze o ile mnie przeszkadzaja bledy LR i jestem zadowolony z DxO Optics, dla Ciebie moze byc na odwrot.
dcptool (o czym pisalem od poczatku) ekstrahuje profil kolorow z plikow dng co jest opisane na stronie dcptool:
Cytat:
Example: Extracting a DCP profile that is embedded in a DNG image file
To extract a DCP file, you need to perform two steps. First extract it as an XML file, then compile the XML file:
niestety, jak hijax_pl odkryl, program zawiera blad. Przy tworzeniu przy tworzeniu profilow invariate/invariant
Nie zmienia to faktu ze:
- dcptool tworzy/ekstrahuje "normalne" profile z plikow dng
- dcptool nie potrzebuje wczesniej wygenerowanych plikow dcp
- profile Adobe sa niedopracowane i hue shifts maja miejsce
Poniewaz uzywam kamery z kompletnie wyzerowanymi ustawieniami i bez balansu bieli, czesto LR generuje profile bieli calkowicie poza faktycznym obrazem.
Pierwszy post dotyczyl kwestii zdjec czarnobialych, DxO umozliwia wybor domyslnego profilu. Czy LR ma takie mozliwosci nie wiem. Trudno jednak sugerowac kupienie innego programu tylko w celu zmiany domyslnego profilu. Tym bardziej ze:
-zmiana profilu na czarnobialy zajmuje mala chwile
-jesli juz ma to byc dedykowane oprogramowanie do zdjec czarnobialych to pewnie lepsza opcja bedzie Silver Efex Pro
Profile Adobe sa na razie slabe (dla mnie) poniewaz nie moge na nich polegac w kazdej sytucaji ktora mnie sie przydazyla. Tlumaczenie Adobe jest smieszne (adobe forums) choc pewnie wystarczajace tak dlugo jak dlugo uzywa sie standrardowych ustawien.
niestety, jak hijax_pl odkryl, program zawiera blad.
wcześniej:
broch napisał/a:
Szanowni Panowe, obaj macie niska tolerancje dla rzeczy nieznanych O.K. dajmy sobie spokoj z dcptool.
tiaaa.... Co się stało, że tak front zmieniłeś?
broch napisał/a:
program zawiera blad. Przy tworzeniu przy tworzeniu profilow invariate/invariant
Nie tu jest błąd, którą swoją drogą jest już korygowany.
broch napisał/a:
profile Adobe sa niedopracowane i hue shifts maja miejsce
Ale już nie profile generowane przez Adobe DNG Profile Editor. No chyba, że mówiąc "hue shifts" masz na myśli co innego niż ja (i przy okazji autor dcptool'a)
broch napisał/a:
Poniewaz uzywam kamery z kompletnie wyzerowanymi ustawieniami i bez balansu bieli
Korzystanie z RAWa pozwala zapomnieć o jakichkolwiek ustawieniach
broch napisał/a:
czesto LR generuje profile bieli calkowicie poza faktycznym obrazem.
Co masz na myśli?
broch napisał/a:
Pierwszy post dotyczyl kwestii zdjec czarnobialych, DxO umozliwia wybor domyslnego profilu. Czy LR ma takie mozliwosci nie wiem.
Tak. Można przypisać domyślne ustawienia i powiązać je z numerem seryjnym aparatu i ewentualnie czułością.
broch napisał/a:
jesli juz ma to byc dedykowane oprogramowanie do zdjec czarnobialych to pewnie lepsza opcja bedzie Silver Efex Pro
Napewno lepsze efekty się uzyska, ale tak czy siak trzeba jakoś tego RAWa wywołać. Lub też mieć puszkę zapisującą 16bit TIFFy.
broch napisał/a:
Profile Adobe sa na razie slabe
Pewnie dlatego takie firmy jak X-rite czy Datacolor wykorzystały furtkę jaką Adobe dało (profile DNG) i wypuściły swoje narzędzia pozwalające na alternatywne generowanie profili.
Nie wiem jak Datacolor, ale jak się okazało X-rite generuje profile niezgodnie z zaleceniami Adobe (używa twistów)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9