Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 28 Gru, 2010
D5000 vs. D3100 (vs.A55)
Autor Wiadomość
Kajman 
Początkujący

Wysłany: Wto 28 Gru, 2010   

Nie przeszkadza mi to, przeżyję te chwile dla długoterminowej radośći z mniejszego aparatu. :) AF szybciej fixuje,ale jest mniej dokładny, ok.

Lustro IMHO przez to że jest adresowane to takich właśnie typów, wymaga na producentach jakąś jakość, raczej o to chodzi moim zdaniem. Elektroniczny wizjer miałem w swoim życiu, nie chcę już.

Nie testowałem aparatów typu pen, bo to za nowa konstrukcja. Ale na tych samych szkłach ludzie mówią że robią inne zdjęcia niż lustra z tą matrycą, tak bynajmniej słyszałem o olkach.

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

no to wracamy do punktu wyjscia... roznice miedzy d5000 i d3100 znasz od pierwszej strony tego tematu, wybierz kierujac sie wlasnymi kryteriami skoro nic innego ci nie pasuje

nie mowilam koniecznie o PENach, sa przeciez inne ciekawe propozycje

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ghost napisał/a:
a po co? kolega z tego co widzę ma kupić 18105 bez lampy. nie rozumiem tego wpierania co jest wygodne, a co nie.
RB napisał/a:
On chce kupić tylko 18-105 i jakąs tam 50-tkę czy 35-tkę. Po co mu próby z 18-200 czy może z 400/2.8?

Kolega rozważa(ł) 18-200 oraz (w przyszłości) lampę :)

Kajman 
Początkujący

No też po to ten wątek założyłem, z dość konkretnym dylematem :) Ale spodziewałem się ataku p.t. "bierz D90", to wszędzie występuje ;) Różnice między korpusami wstępnie rozpoznane, szkła wstępnie wybrane, lampa jeszcze nie, ale będzie jedna, nie więcej. Ot i tyle :)
O szkła pytałem, ale żeście zasypali mnie D90,a o szkłach tylko hijax napisał coś :)
Ostatnio zmieniony przez Kajman Wto 28 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Zatem idź do sklepu, weź z półki D3100 i poproś obsługę o podpięcie 18-200VR czy 70-300VR i lampę SB900. Wyciągnij zuma na maksa i spróbuj czymś takim kadrować w pionie i w poziomie. A później powiedz czy było wygodnie ;)
Dokładnie. Do tego, żeby D5000 trzymało sie wygodniej (mówię trzymało, a nie obsługiwało), to trzeba mieć dłonie o czterech palcach... :razz:
ghost napisał/a:
a po co? kolega z tego co widzę ma kupić 18105 bez lampy. nie rozumiem tego wpierania co jest wygodne, a co nie.
Kolega jak widać sam nie bardzo wie co chce kupić, a propozycja 18-200 padła z jego ust właśnie.
RB napisał/a:
On chce kupić tylko 18-105 i jakąs tam 50-tkę czy 35-tkę. Po co mu próby z 18-200 czy może z 400/2.8?
J.w.

RB 

Kajman napisał/a:
Nie przeszkadza mi to, przeżyję te chwile dla długoterminowej radośći z mniejszego aparatu. :) AF szybciej fixuje,ale jest mniej dokładny, ok.

Phiii, przy takich załozeniach to najlepsze jest focus free... tam AF fiksuje niekończenie wręcz szybko :-)

Kajman napisał/a:
Lustro IMHO przez to że jest adresowane to takich właśnie typów, wymaga na producentach jakąś jakość, raczej o to chodzi moim zdaniem.

Jakość Nikona d3000, Canona 1000d czy Sony a290? Noooooo jakaś tam jakość jest. Z naciskiem na jakaś.

Kajman napisał/a:

Nie testowałem aparatów typu pen, bo to za nowa konstrukcja. Ale na tych samych szkłach ludzie mówią że robią inne zdjęcia niż lustra z tą matrycą, tak bynajmniej słyszałem o olkach.

Bynajmniej nie słyszłeś czy czy szłyszałeś przynajmniej o olkach?
A tak przy okazji to ludzie to mówia i pisują dziwne rzeczy.
Nie sądzę, abyś obrazy z NEX-a 3 z 18-55 odróznił od obrazów z d5000 z 18-55 nawet jeślibys sobie jeszcze 2x bardziej hiperduperowy projektor do odrózniania nabył....
Ostatnio zmieniony przez RB Wto 28 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

Kajman napisał/a:
Nie przeszkadza mi to, przeżyję te chwile dla długoterminowej radośći z mniejszego aparatu. :)
To raczej jest krótko terminowa radość, by nie powiedzieć krótkowzroczność. Poświęcasz rzeczy istotne, dla mało znaczących.
Kajman napisał/a:
Nie testowałem aparatów typu pen, bo to za nowa konstrukcja.
Nowość? Bezlusterkowce są na rynku od dwóch lat...
Kajman napisał/a:
Ale na tych samych szkłach ludzie mówią że robią inne zdjęcia niż lustra z tą matrycą, tak bynajmniej słyszałem o olkach.
Źle słyszałeś.
Kajman napisał/a:
Ale spodziewałem się ataku p.t. "bierz D90", to wszędzie występuje ;)
Ciekawe dlaczego... :roll:
Kajman napisał/a:
O szkła pytałem, ale żeście zasypali mnie D90,a o szkłach tylko hijax napisał coś :)
Czyżby?

RB 

jaad75 napisał/a:
Do tego, żeby D5000 trzymało sie wygodniej (mówię trzymało, a nie obsługiwało), to trzeba mieć dłonie o czterech palcach... :razz:

Eee tam, małym palcem się podpiera korpus od spodu

coby się nie obsuwał.
:mrgreen:

Kajman 
Początkujący

To co dla mnie jest istotne, to moja sprawa, wybacz. 2 lata to dla mnie nowa konstrukcja, tyle ma mój e-520. D90 spoko funkcje, ale mi nie leży, główna jego zaleta dla mnie nie jest zaletą.
Jaad, jakie więc konkretne szkło polecałeś w tym wątku do d5000/d3100?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Kajman napisał/a:
2 lata to dla mnie nowa konstrukcja
Zatem D90 czy D5000 to też nowości ;)

A D3100? zanowszy? ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Kajman napisał/a:
Jaad, jakie więc konkretne szkło polecałeś w tym wątku do d5000/d3100?
Powiedziałem Ci, że 18-200 i 18-105 to nie jest dobry wybór do pomieszczeń, bo zdajesz się o tym nie wiedzieć. Z takim przeznaczeniem potrzebujesz conajmniej szkła f/2.8, a najlepiej jasnych obiektywów stałoogniskowych (nawet jeśli będziesz je przymykał do f/4, to masz więcej światła dla AF i jaśniej w wizjerze), a że do napędzania najtańszych stałek Nikona przeważnie potrzebny jest silnik w body... :roll:

RB 

jaad, daj spokój...
kolega ubrał swoje podejście w słowa dobrze oddające o sso tu chozi...
To co dla mnie jest istotne, to moja sprawa,
obawiam sie, ze na tą Twoją skromną uwagę nawet nie zwrócił uwagi bo była... nie na temat wątku :mrgreen: :mrgreen:

Poza tym nie zaproponowałeś żadnego konkretnego obiektywu i byłeś niekonstruktywny :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez RB Wto 28 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Kajman 
Początkujący

hijax_pl napisał/a:
Kajman napisał/a:
2 lata to dla mnie nowa konstrukcja
Zatem D90 czy D5000 to też nowości ;)

A D3100? zanowszy? ;)

Tiaa, D90 już raz w swoim życiu rozważałem. D5000 też. 3100 to jakiś króliczek z kapelusza, zburzył światopogląd ;)

Jaad, napisałem że chcę jedną jasną stałkę, nie zauważyłeś, 1.8? Do tego uniwersalny obiektyw na zew. No i napisałem o korpusie, że tam temat uważam praktycznie za zamknięty.

RB, nic nie wnosisz do tematu, tylko starasz się go podkręcać.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Podziwiam waszą cierpliwość. Jak facet ma takie dziwne "wymagania" i generalnie "wie czego chce" to niech sobie kupuje na co ma ochotę i już. Debatujecie, przekonujecie a on swoje. Lepiej sobie odpuścić. Jak nie będzie wpisów pod wątkiem to sam do siebie pisał chyba nie będzie i najwyżej pójdzie trolować gdzie indziej. Proste. Dla mnie temat leci do ignorowanych bo mam dość tego "czytania".

maput 
Optyczny

Kup sobie szkło jakie chcesz, może być i 10-400, ale nie oczekuj, że będzie to optymalne rozwiązanie. Jak coś jest do wszystkiego to jest do ...
Zainwestuj w lampę SB-600 (jeśli jeszcze gdzieś znajdziesz), załóż na sanki, wal w sufit, włącz wspomaganie AF. Wtedy jakoś tą ciemnicą dasz radę dzieciaki pofocić.
Całkiem możliwe, że są jakieś niższe modele lamp pod Nikona, którymi też się da walić w górę i po bokach i które by do Twoich zastosowań wystarczyły, ale ja się w tym segmencie dość słabo orientuję...

ps. 2 lata w postępie fotografii cyfrowej to jest bardzo długo. Twojego olka już nie produkują, to chyba o czymś świadczy ?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi