Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie przeszkadza mi to, przeżyję te chwile dla długoterminowej radośći z mniejszego aparatu. AF szybciej fixuje,ale jest mniej dokładny, ok.
Lustro IMHO przez to że jest adresowane to takich właśnie typów, wymaga na producentach jakąś jakość, raczej o to chodzi moim zdaniem. Elektroniczny wizjer miałem w swoim życiu, nie chcę już.
Nie testowałem aparatów typu pen, bo to za nowa konstrukcja. Ale na tych samych szkłach ludzie mówią że robią inne zdjęcia niż lustra z tą matrycą, tak bynajmniej słyszałem o olkach.
no to wracamy do punktu wyjscia... roznice miedzy d5000 i d3100 znasz od pierwszej strony tego tematu, wybierz kierujac sie wlasnymi kryteriami skoro nic innego ci nie pasuje
No też po to ten wątek założyłem, z dość konkretnym dylematem Ale spodziewałem się ataku p.t. "bierz D90", to wszędzie występuje Różnice między korpusami wstępnie rozpoznane, szkła wstępnie wybrane, lampa jeszcze nie, ale będzie jedna, nie więcej. Ot i tyle
O szkła pytałem, ale żeście zasypali mnie D90,a o szkłach tylko hijax napisał coś
Ostatnio zmieniony przez Kajman Wto 28 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Zatem idź do sklepu, weź z półki D3100 i poproś obsługę o podpięcie 18-200VR czy 70-300VR i lampę SB900. Wyciągnij zuma na maksa i spróbuj czymś takim kadrować w pionie i w poziomie. A później powiedz czy było wygodnie
Dokładnie. Do tego, żeby D5000 trzymało sie wygodniej (mówię trzymało, a nie obsługiwało), to trzeba mieć dłonie o czterech palcach...
ghost napisał/a:
a po co? kolega z tego co widzę ma kupić 18105 bez lampy. nie rozumiem tego wpierania co jest wygodne, a co nie.
Kolega jak widać sam nie bardzo wie co chce kupić, a propozycja 18-200 padła z jego ust właśnie.
RB napisał/a:
On chce kupić tylko 18-105 i jakąs tam 50-tkę czy 35-tkę. Po co mu próby z 18-200 czy może z 400/2.8?
Nie przeszkadza mi to, przeżyję te chwile dla długoterminowej radośći z mniejszego aparatu. AF szybciej fixuje,ale jest mniej dokładny, ok.
Phiii, przy takich załozeniach to najlepsze jest focus free... tam AF fiksuje niekończenie wręcz szybko
Kajman napisał/a:
Lustro IMHO przez to że jest adresowane to takich właśnie typów, wymaga na producentach jakąś jakość, raczej o to chodzi moim zdaniem.
Jakość Nikona d3000, Canona 1000d czy Sony a290? Noooooo jakaś tam jakość jest. Z naciskiem na jakaś.
Kajman napisał/a:
Nie testowałem aparatów typu pen, bo to za nowa konstrukcja. Ale na tych samych szkłach ludzie mówią że robią inne zdjęcia niż lustra z tą matrycą, tak bynajmniej słyszałem o olkach.
Bynajmniej nie słyszłeś czy czy szłyszałeś przynajmniej o olkach?
A tak przy okazji to ludzie to mówia i pisują dziwne rzeczy.
Nie sądzę, abyś obrazy z NEX-a 3 z 18-55 odróznił od obrazów z d5000 z 18-55 nawet jeślibys sobie jeszcze 2x bardziej hiperduperowy projektor do odrózniania nabył....
Ostatnio zmieniony przez RB Wto 28 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz
To co dla mnie jest istotne, to moja sprawa, wybacz. 2 lata to dla mnie nowa konstrukcja, tyle ma mój e-520. D90 spoko funkcje, ale mi nie leży, główna jego zaleta dla mnie nie jest zaletą.
Jaad, jakie więc konkretne szkło polecałeś w tym wątku do d5000/d3100?
Jaad, jakie więc konkretne szkło polecałeś w tym wątku do d5000/d3100?
Powiedziałem Ci, że 18-200 i 18-105 to nie jest dobry wybór do pomieszczeń, bo zdajesz się o tym nie wiedzieć. Z takim przeznaczeniem potrzebujesz conajmniej szkła f/2.8, a najlepiej jasnych obiektywów stałoogniskowych (nawet jeśli będziesz je przymykał do f/4, to masz więcej światła dla AF i jaśniej w wizjerze), a że do napędzania najtańszych stałek Nikona przeważnie potrzebny jest silnik w body...
jaad, daj spokój...
kolega ubrał swoje podejście w słowa dobrze oddające o sso tu chozi...
To co dla mnie jest istotne, to moja sprawa,
obawiam sie, ze na tą Twoją skromną uwagę nawet nie zwrócił uwagi bo była... nie na temat wątku
Poza tym nie zaproponowałeś żadnego konkretnego obiektywu i byłeś niekonstruktywny
Ostatnio zmieniony przez RB Wto 28 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Tiaa, D90 już raz w swoim życiu rozważałem. D5000 też. 3100 to jakiś króliczek z kapelusza, zburzył światopogląd
Jaad, napisałem że chcę jedną jasną stałkę, nie zauważyłeś, 1.8? Do tego uniwersalny obiektyw na zew. No i napisałem o korpusie, że tam temat uważam praktycznie za zamknięty.
RB, nic nie wnosisz do tematu, tylko starasz się go podkręcać.
Podziwiam waszą cierpliwość. Jak facet ma takie dziwne "wymagania" i generalnie "wie czego chce" to niech sobie kupuje na co ma ochotę i już. Debatujecie, przekonujecie a on swoje. Lepiej sobie odpuścić. Jak nie będzie wpisów pod wątkiem to sam do siebie pisał chyba nie będzie i najwyżej pójdzie trolować gdzie indziej. Proste. Dla mnie temat leci do ignorowanych bo mam dość tego "czytania".
Kup sobie szkło jakie chcesz, może być i 10-400, ale nie oczekuj, że będzie to optymalne rozwiązanie. Jak coś jest do wszystkiego to jest do ...
Zainwestuj w lampę SB-600 (jeśli jeszcze gdzieś znajdziesz), załóż na sanki, wal w sufit, włącz wspomaganie AF. Wtedy jakoś tą ciemnicą dasz radę dzieciaki pofocić.
Całkiem możliwe, że są jakieś niższe modele lamp pod Nikona, którymi też się da walić w górę i po bokach i które by do Twoich zastosowań wystarczyły, ale ja się w tym segmencie dość słabo orientuję...
ps. 2 lata w postępie fotografii cyfrowej to jest bardzo długo. Twojego olka już nie produkują, to chyba o czymś świadczy ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11