Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sob 09 Kwi, 2011
Aparat do produktów
Autor Wiadomość
dobmar
[Usunięty]

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2011   Aparat do produktów

Cześć

Potrzebuję kupić aparat do robienia zdjęć produktów na stronę internetową. Niestety nie znam się na tym i potrzebowałbym rady. Mój budżet to około 2000 zł (jeżeli będzie trzeba to wyczaruję jeszcze dodatkowy 1000 zł). Bardzo bym prosił o radę czy lepiej kupić jakiegoś kompakta czy lustrzankę + obiektyw, radzono mi np. Olympus XZ-1 XZ1 albo Fujifilm FinePix S200 EXR.

pozdrawiam
Mariusz

Reklama

maput 
Optyczny

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2011   

A jakie to produkty? Jaka wielkość ? Pudelka zapałczane, czy raczej telewizory ?

dobmar
[Usunięty]

większość produktów w granicach 10 - 50 cm (kubki, kufle, szklanki => szkło ceramika)

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

dobmar, poczytaj to http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14700
sam aparat moze sie tu okazac kwestia drugorzedna

P_M_ 
Maniak

Nikon d40 z kitem 18-55 tez podola takiemu wyzwaniu. Naprawde cudow nie potrzeba, a dodatkowy plus dla kompaktu to duza glebia ostrosci. Skupic sie raczej nalezy na oswietleniu.

lancer 
Rozmowny

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2011   

kup namiot bezcieniowy, 1 lub 2x mały softbox, jakąś hybrydę i po sprawie

fotoG3 
Uczestnik

dobmar,
Zdecydowanie kup lustrzankę, jak coś nie będzie Ci pasować dokupisz inny obiektyw i dopasujesz sprzęt do zadania.
Lustrzanka ma 2 podstawowe cechy, których Ty potrzebujesz:
-szybkość i celność AF, kompakty i hybrydy nie przepadają za fotografowaniem z małej odległości, AF często wtedy się gubi
-jakość zdjęć

Przykładowy zestaw:
Canon 600D z obiektywem kitowym 18-55 IS - cena około 3000zł
- obrotowy ekran daje komfort pracy z Live View
- bardzo dobra jakość zdjęć
Canon EOS 1100D + ob. 18-55mm IS II cena 2100zł
- podstawowa lustrzanka Canona, też da radę
Namiot bezcieniowy 60x60cm lub 80x80cm - około 70-90zł
Statyw - tu lepiej nie oszczędzać za bardzo - minimum to
Manfrotto statyw z głowicą 3D 728B Digi 395zł

Łatwo możesz zwiększyć komfort pracy kupując tani obiektyw
EF50mm F1.8 400zł
możesz też kupić tani i bardzo dobry do takich celów prawdziwy obiektyw macro
EF50mm F2.5 MACRO 1:2 1100-1200zł

Na początek nie potrzebujesz lamp błyskowych. Możesz używać namiotu bezcieniowego w dzień, na stole dobrze oświetlonym naturalnym światłem z okna - wada to konieczność fotografowania w godz 9-15

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

fotoG3 napisał/a:
EF50mm F1.8 400zł

jeśli do fotografii produktowej to chyba nie wiesz o czym piszesz.
minimalna odległość ogniskowania z dosyć wąskim kątem widzenia nie zbytnio się sprawdza.

Sunders 

Tak jak napisał lancer, namiot bezcieniowy, 2 małe softboxy i dobry kompakt w zupełności wystarczą.

lancer 
Rozmowny

fotoG3, nie wiem czy się śmiać czy płakać z Twojego postu...
szczególnie rozbawiły mnie frazy:

fotoG3 napisał/a:
Zdecydowanie kup lustrzankę

fotoG3 napisał/a:
szybkość i celność AF

fotoG3 napisał/a:
jakość zdjęć

fotoG3 napisał/a:
obrotowy ekran daje komfort pracy z Live View

fotoG3 napisał/a:
Statyw - tu lepiej nie oszczędzać za bardzo - minimum to
Manfrotto

i najlepsze...
fotoG3 napisał/a:
Na początek nie potrzebujesz lamp błyskowych

ha ha ha dobre, naprawdę 10

Na lampę za 100 zł szkoda kasy ale Manfrotto musi być :mrgreen:

maput 
Optyczny

fotoG3, Ty serio przeczytałeś o co autorowi wątku chodzi ??

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

edmun napisał/a:
fotoG3 napisał/a:
EF50mm F1.8 400zł

jeśli do fotografii produktowej to chyba nie wiesz o czym piszesz.
minimalna odległość ogniskowania z dosyć wąskim kątem widzenia nie zbytnio się sprawdza.

edmun, nie rozumiem.
Uważasz, że 50mm na APS-C, to za wąski kąt do tego typu zdjęć?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

aby objąć np. jedną bluzkę musiałem wynajdywać drabinę :)
jest wąsko.. często na allegro wystawiam i powiem tak:
szeroko nie jest, więc nie skupimy się całości nawet fotografując monitor 15 calowy płaski.
a znowu skupiając się na detalach mamy zbyt małą skalę odwzorowania.
niejednokrotnie mnie trafia jak chcę sfotografować np. uszkodzony róg małej książeczki którą wystawiam i tylko słyszę jak autofocus strzela dochodząc do końca zakresu :)

Jeśli już chcemy jakieś detale, to 50mm i Raynox na APS-C - to najczęściej tego używam
Aby objąć cały produkt to zazwyczaj wykorzystuję zakres od 17 do 35mm na APS-C.

Czy mam za duże produkty? Ciężko powiedzieć, ale do małych ta 50-tka to też nie za bardzo. Tak z praktyki

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

edmun napisał/a:
Aby objąć cały produkt to zazwyczaj wykorzystuję zakres od 17 do 35mm na APS-C.
A ja myślę, że chodzi o to aby nie tylko objąć cały produkt, ale jak będzie wyglądał na zdjęciu. Czy będzie miał odpowiednie, niezakłamane proporcje i kształt. Użycie szerokiego kąta według mnie nie jest najwłaściwsze bo prowadzi do przerysowań. Zrób fotkę pudełka prostopadłościennego na 20mm, a potem na 80mm i zobacz, które zdjęcie pokazuje właściwiej kształt przedmiotu.

Ja do takiej fotografii używam 100mm na FF, a 70mm to dla mnie już za szeroko.
Wielkość fotografowanej rzeczy nie ma tu znaczenia. Przy tym samym kącie widzenia, zmienia mi się tylko odległość przedmiotowa. Niestety czasami trzeba się oddalić. :smile:

jaad75 
Klub Pierdzieli

B o g d a n napisał/a:
Zrób fotkę pudełka prostopadłościennego na 20mm, a potem na 80mm i zobacz, które zdjęcie pokazuje właściwiej kształt przedmiotu.
B o g d a n napisał/a:
Wielkość fotografowanej rzeczy nie ma tu znaczenia. Przy tym samym kącie widzenia, zmienia mi się tylko odległość przedmiotowa. Niestety czasami trzeba się oddalić. :smile:
A właśnie ta odległość przedmiotowa, a nie kąt widzenia, jest tu istotnym czynnikiem... :roll:
Akurat 50-tki makro, to typowe obiektywy reprodukcyjne, a na APS-C wypadałoby używać 35-tki makro. Wciąż jednak o wiele łatwiej i taniej będzie użyć kompaktu (byle by miał możliwość odpalenia lamp) i resztę zaoszczędzonych pieniędzy zainwestować w oświetlenie i modyfikatory.

Odpowiedz do tematu