Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Potrzebuję kupić aparat do robienia zdjęć produktów na stronę internetową. Niestety nie znam się na tym i potrzebowałbym rady. Mój budżet to około 2000 zł (jeżeli będzie trzeba to wyczaruję jeszcze dodatkowy 1000 zł). Bardzo bym prosił o radę czy lepiej kupić jakiegoś kompakta czy lustrzankę + obiektyw, radzono mi np. Olympus XZ-1 XZ1 albo Fujifilm FinePix S200 EXR.
Nikon d40 z kitem 18-55 tez podola takiemu wyzwaniu. Naprawde cudow nie potrzeba, a dodatkowy plus dla kompaktu to duza glebia ostrosci. Skupic sie raczej nalezy na oswietleniu.
dobmar,
Zdecydowanie kup lustrzankę, jak coś nie będzie Ci pasować dokupisz inny obiektyw i dopasujesz sprzęt do zadania.
Lustrzanka ma 2 podstawowe cechy, których Ty potrzebujesz:
-szybkość i celność AF, kompakty i hybrydy nie przepadają za fotografowaniem z małej odległości, AF często wtedy się gubi
-jakość zdjęć
Przykładowy zestaw:
Canon 600D z obiektywem kitowym 18-55 IS - cena około 3000zł
- obrotowy ekran daje komfort pracy z Live View
- bardzo dobra jakość zdjęć
Canon EOS 1100D + ob. 18-55mm IS II cena 2100zł
- podstawowa lustrzanka Canona, też da radę
Namiot bezcieniowy 60x60cm lub 80x80cm - około 70-90zł
Statyw - tu lepiej nie oszczędzać za bardzo - minimum to
Manfrotto statyw z głowicą 3D 728B Digi 395zł
Łatwo możesz zwiększyć komfort pracy kupując tani obiektyw
EF50mm F1.8 400zł
możesz też kupić tani i bardzo dobry do takich celów prawdziwy obiektyw macro
EF50mm F2.5 MACRO 1:2 1100-1200zł
Na początek nie potrzebujesz lamp błyskowych. Możesz używać namiotu bezcieniowego w dzień, na stole dobrze oświetlonym naturalnym światłem z okna - wada to konieczność fotografowania w godz 9-15
EF50mm F1.8 400zł
jeśli do fotografii produktowej to chyba nie wiesz o czym piszesz.
minimalna odległość ogniskowania z dosyć wąskim kątem widzenia nie zbytnio się sprawdza.
EF50mm F1.8 400zł
jeśli do fotografii produktowej to chyba nie wiesz o czym piszesz.
minimalna odległość ogniskowania z dosyć wąskim kątem widzenia nie zbytnio się sprawdza.
edmun, nie rozumiem.
Uważasz, że 50mm na APS-C, to za wąski kąt do tego typu zdjęć?
aby objąć np. jedną bluzkę musiałem wynajdywać drabinę
jest wąsko.. często na allegro wystawiam i powiem tak:
szeroko nie jest, więc nie skupimy się całości nawet fotografując monitor 15 calowy płaski.
a znowu skupiając się na detalach mamy zbyt małą skalę odwzorowania.
niejednokrotnie mnie trafia jak chcę sfotografować np. uszkodzony róg małej książeczki którą wystawiam i tylko słyszę jak autofocus strzela dochodząc do końca zakresu
Jeśli już chcemy jakieś detale, to 50mm i Raynox na APS-C - to najczęściej tego używam
Aby objąć cały produkt to zazwyczaj wykorzystuję zakres od 17 do 35mm na APS-C.
Czy mam za duże produkty? Ciężko powiedzieć, ale do małych ta 50-tka to też nie za bardzo. Tak z praktyki
Aby objąć cały produkt to zazwyczaj wykorzystuję zakres od 17 do 35mm na APS-C.
A ja myślę, że chodzi o to aby nie tylko objąć cały produkt, ale jak będzie wyglądał na zdjęciu. Czy będzie miał odpowiednie, niezakłamane proporcje i kształt. Użycie szerokiego kąta według mnie nie jest najwłaściwsze bo prowadzi do przerysowań. Zrób fotkę pudełka prostopadłościennego na 20mm, a potem na 80mm i zobacz, które zdjęcie pokazuje właściwiej kształt przedmiotu.
Ja do takiej fotografii używam 100mm na FF, a 70mm to dla mnie już za szeroko.
Wielkość fotografowanej rzeczy nie ma tu znaczenia. Przy tym samym kącie widzenia, zmienia mi się tylko odległość przedmiotowa. Niestety czasami trzeba się oddalić.
Zrób fotkę pudełka prostopadłościennego na 20mm, a potem na 80mm i zobacz, które zdjęcie pokazuje właściwiej kształt przedmiotu.
B o g d a n napisał/a:
Wielkość fotografowanej rzeczy nie ma tu znaczenia. Przy tym samym kącie widzenia, zmienia mi się tylko odległość przedmiotowa. Niestety czasami trzeba się oddalić.
A właśnie ta odległość przedmiotowa, a nie kąt widzenia, jest tu istotnym czynnikiem...
Akurat 50-tki makro, to typowe obiektywy reprodukcyjne, a na APS-C wypadałoby używać 35-tki makro. Wciąż jednak o wiele łatwiej i taniej będzie użyć kompaktu (byle by miał możliwość odpalenia lamp) i resztę zaoszczędzonych pieniędzy zainwestować w oświetlenie i modyfikatory.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10