Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To niestety przekroczy limit D7000 /4000zł/ a sigma 4700zł i jeszcze nie ma jej w sklepach a nie kupie czegoś czego nie moge sprawdzic w necie za tyle / jak dla mnie / kasy
D7000 wyszedł 2 lata temu, w tym roku spodziewany jest następca. Mówi się o pełnoklatkowym d600 za 1500$, ponoć też o d400. To są wyższe modele, ale wpłyną na ceny. No i ma być następca d5100, a patrząc na to co nikon zrobił z d3200 w stosunku do d3100 to będzie się sporo działo... Moim zdanie teraz jest najgorszy moment na zmianę lustrzanki... D5100 i d7000 dają taki sam obrazek, no ale ten pierwszy ma mniej guziczków i ekranów.
To jest kupa kasy za jedno szklo, a przy wiekszych odleglosciach nie jest to znowu tak dluga ogniskowa.
mozer napisał/a:
Może nawet coś pokroju 100/2, 135/2? Tylko nie wiem, czy są takie współczesne Nikkory.
Sa, 105/2 i 135/2. I chyba kazdy z nich tanszy od 85/1.4.
Ale skoro na kocich wystawach jest duzo ruchu, chyba jednak 70-200 mialoby wiecej sensu. Ja bym bral Tamron 70-200/2.8 i kombinowal zeby ewentualnie wymienic D90 na D7000, albo dodac D5100.
Aszex napisał/a:
D7000 wyszedł 2 lata temu, w tym roku spodziewany jest następca. Mówi się o pełnoklatkowym d600 za 1500$, ponoć też o d400.
Yeah, right! D90 wyszedl grubo dawniej niz D7000 a ponoc nastepcy jeszcze nie doczekal sie (niektorzy twierdza, ze D7000 to nie nastepca D90). Pelnoklatkowy D600 za $1500? ha, ha, ha!!! D400 moze bedzie, ale pewnie tez nie w tym roku i napewno tez nie za $1500, czy to pelnoklatkowy czy nie. Popatrzcie co sie dzieje - D800 juz byl, a praktycznie wciaz go nie ma... Sa natomiast jakies z nim problemy, mniejsze czy wieksze.
Według Ciebie 2.8 i 1.8 to jest taka duża różnica ? tak wiele zmienia ?
Ponad dwukrotnie więcej światła to mała różnica? To może być decydujące przy uzyskaniu nieporuszonego zdjęcia.
Ale może masz rację, może przesadzam - ludzie na f/2.8 robią sporty halowe i jakoś sobie radzą.
Bobby, rozumiem, że wg Ciebie jest normalne, że najtańszy pełnoklatkowy korpus jest ok. 2 razy droższy niż porządny korpus APS-C klasy D7000/K5 itp?
A to zle mnie mnie rozumiesz mozer. Wg mnie to akurat jest patologiczne, i to bardzo. Ale w dzisiejszych raliach niestety $1500 za pelnoklatkowa puszke to po prostu nierealne.
Byly czay kiedy myslalem ze pelnoklatkowy aparat bedzie wkrotce kosztowal ponizej $1000 (po tym jak ceny zaczely gwaltownie spadac z kazdym nowym modelem, a jakosc rosnac - zaczynajac od puszki opartej na F801/N8008 o rzdzielczosci 640x480 i cenie $16 000, tak $$ a nie zlotych). Ale ostatnio sytuacja jest niemal odwrotna. Pogarszaja ja jeszcze kataklizmy w Japonii i Thailandii.
No to stało się ... Zupełnie przypadkiem sprzedałem swoja D90 i kupiłem D7000 . Na razie jestm w szoku bo mój ciemny obiektyw robi " jasne fotki" To iso jest niesamowite . Teraz bede czekac az pojawi sie sigma 50-150 2,8f z OS i wtedy bede happy. Dzieki za rady.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9