Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przykro mi, ze odebrales moje zdanie o budowie "obiektywu zza winkla" jako wysmiewanie - mial to byc zart. Moze zawiodlo moje poczucie humoru. Wydaje mi sie, ze przypisujesz opiniom i wypowiedziom innych zbyt duza wage - nie wiem jakie jest tego podloze, na psychologii sie nie znam. Jesli przytaczasz moj post, przytocz prosze caly - wraz z wyjasnieniem fizycznych podstaw dlaczego blad katowy w wykonowaniu przesciowki powoduje spadek rozdzielczosci poza centrum.
Co do mojej wiary w Optycznych i "prawdy objawione" - jestem lekarzem a nie fizykiem, nie wiem jakie ty masz przygotowanie w tym wzgledzie. Jesli pisze ze wierze Optycznym, mam na mysli, ze uwazam ich za bardziej kompetentnych od wiekszosci z nas (chocby ze wzgledu na Arka). Uwazam tez, ze sa niewinni, dopoki nie udowodni sie im winy - czekam na cropy udowadniajace wyzsza rozdzielczosc K20 od dawna - jakos nikt nie kwapi sie zeby je opublikowac. A twoje wyszukiwanie potkniec i wyciaganie zdan z kontekstu jakos mnie nie przekonuje. Czasami robia bledy - ale unika ich tylko ten kto nic nie robi.
Jeszcze jedno - Pentax ma szczescie, ze ma uzytkownikow, ktorzy w jego obronie rzucaja sie na barykady. Tylko dlaczego nie broni sie sam?
powiem tak: nie mam najmniejszego zamiaru zbyt duzo wiedziec na temat tego korpusu - bo po prostu nie mam na to czasu - natomiast to co wiem jest wystarczajace aby stwierdzic ze jest to amatorski korpus - nienadajacy sie do profesjonalnych zadan...po prostu w boju sie nie sprawdza.
- stary ...ale piszesz glupoty....
Zanim porozmawiamy o profi zdjeciach - zdefiniuj mi prosze profesjonalizm.....
moje zdjecia mozesz sobie obejrzec mala galerie mam w stopce
mszczyrek,
mszczyrek napisał/a:
Uwazam tez, ze sa niewinni, dopoki nie udowodni sie im winy - czekam na cropy udowadniajace wyzsza rozdzielczosc K20 od dawna - jakos nikt nie kwapi sie zeby je opublikowac
hmmm - udostepnic ci pliki ? Pliki na ktore optyczni odpowiedzieli ze nie umiem zrobic zdjec ze statywu ?
[ Dodano: Sob 24 Maj, 2008 22:25 ] palindrom, - masz zamiar "strzelac" z lasera do matrycy? - jest szansa to zdokumentowac?
fafniak,
takie doświadczenia zawsze się dokumentuje. Choćby po to, żeby kiedyś dzieciom pokazać: patrzcie, w taki sposób wasz tatuś skasował najlepszy aparat, jaki miał
Jeżeli kolega nie przyniesie Canona, będę robił zdjęcia Prakticą, więc na odbitki będzie trzeba czekać. Wrzucę thumbnaile robione komórką
mszczyrek,
zanim zdecydowałem się wyłożyć 3500PLN obejrzałem mnóstwo sampli (m.in. zdjęcia fafniaka). Trochę tego jest. Jakość zdecydowanie bardzo dobra.
Sample z hot pikselami wydały mi się dziwne, gdyż większość hotów była jednego koloru. Zastanawiam się, czy przypadkiem firmware nie jest sprawcą. Tak czy inaczej nie ma możliwości, żeby u innych producentów nie było hot pikseli. Po prostu w Pentaxie można wyłączyć ich mapowanie.
Nie podważam wyników testu Optycznych, po prostu jego wyniki kłócą się z samplami i chyba trzeba przejść do porządku dziennego nad wersją trefnej partii produkcyjnej. Stawiam na to 3500zł
Ostatnio zmieniony przez palindrom Sob 24 Maj, 2008, w całości zmieniany 1 raz
takie doświadczenia zawsze się dokumentuje. Choćby po to, żeby kiedyś dzieciom pokazać: patrzcie, w taki sposób wasz tatuś skasował najlepszy aparat, jaki miał
Jeżeli kolega nie przyniesie Canona, będę robił zdjęcia Prakticą, więc na odbitki będzie trzeba czekać. Wrzucę thumbnaile robione komórką
Jeżeli kolega nie przyniesie Canona, będę robił zdjęcia Prakticą
Jeśli czas by pozwolił to ja chętnie piszę się na niezależnego obserwatora z ramienia ONZ, Greenpeace czy coś, o ile oczywiście obcym nie jest wstęp wzbroniony z przyczyn bezpieczeństwa narodowego... Nie wiem gdzie urzędujesz i z ramienia jakiej uczelni, ale na Cybulskiego w Instytucie Fizyki bywałem (choć nie pamiętam czy to była teoretyczna czy doświadczalna?), na Politechnice też spędziłem trochę czasu (choć nie bywałem w instytutach mających coś wspólnego z fizyką). Oczywiście przyniósłbym Canona i jakieś szkło...
Fafniak - nawet nie musza byc cale pliki, za duzo sciagania na moj mobilny internet. Po prostu wrzuc 100% cropy czegos charakterystycznego na forum (ja uzywam etykiety z butelki spirytusu:). Zeby bylo sprawiedliwie to wywolaj prosze z RAW'a zgodnie z procedura DPreview na przyklad (jest opisana przy porownaniu raw'ów w recenzjach). No i oczywiscie przeskaluj zdjecia z 10 do 14,6mpix najpierw. Wiem ze to troche pracy, ale z ciekawosci sam bym to zrobil gdybym mial dostep do puszek. Ja w ten sposob porownuje obiektywy przed kupnem - proste i skuteczne (zdjecia z S24 i S10-20 sa gdzies na forum).
Palindrom - bron Boze nie twierdze, ze K20D robi zdjecia slabej jakosci. Uwazam, ze robi zdjecia bardzo dobre (na podstwie sampli w testach). Tylko czy robi zdjecia zauwazalnie lepsze niz K10D(przy bazowym iso)? Redakcji wyszlo ze nie, byc moze z powodu kiepskiego egzemplarza - ale pamietajmy ze testowali wiecej niz 1. Jesli chodzi o kolor hotpikseli - moje wszystkie sa biale:) (ND80).
Pozdrawiam i czekam na sample oraz test z prazkami,
Obejrzalem - dzieki. Srednio szczesliwie wybrales obiekt na testowanie rozdzielczosci wg mnie, wolal bym cos bardziej kontrastowego. Na moje oko roznicy za bardzo nie widac (nie drukowalem - ogladalem tylko na monitorze). Masz jakies inne cropy? Nawet test z gazeta... I czy mozesz wrzucic na forum(razem z opisem jak te cropy sa przygotowane)? Niech ludzie zobacza o czym wogole dyskutujemy:)
Pozdrawiam,
[ Dodano: Nie 25 Maj, 2008 11:15 ]
Uscisle: nie widac roznicy poza tym ze cropy sa roznej wielkosci i inaczej naswietlone co moglo wplynac na kontrast przy konwersji do jpega. Zakladam ze obiektyw oswietlenie itp bylo takie samo.
Ostatnio zmieniony przez mszczyrek Nie 25 Maj, 2008, w całości zmieniany 1 raz
o ile pamietam to bardziej kontrastowe elementy maja wieksze szanse wyjsc "lepiej"
Zobacz na napisy - wedlug mnie roznica jest dosc duza tym bardziej ze wlasnei tam K10D robi juz kaszke z napisow
Co do reszty jak zrobione - juz wszystko jest w tym watku - tyle ze duzo wczesniej.
Lightroom - ustawinie fabryczne...
To jest to co zamiescilem w sieci.Powtorka potem na DCRAW - po analizie obrazkow podobne wnioski.
Ale juz przestaje bo daje sie ponownie wciagnac w kolejnedyskusje i testy
wole zdjecia porobic
[ Dodano: Nie 25 Maj, 2008 11:18 ]
mszczyrek napisał/a:
nie widac roznicy poza tym ze cropy sa roznej wielkosci i inaczej naswietlone
- jak wyobrazasz sobie zeby cropy byly tej samej wielkosci?
Oswietlenei i szkla identyczne
Nie wyrazilem sie jasno chyba- mialem na mysli, ze te cropy nie pokazuja specjalnej przewagi K20. Nawet cos prostego, niekoniecznie tablice - napis zmniejszajaca sie czcionka np - pokazal by ta roznice wg mnie bardziej wyraznie. Jeszcze jedna uwaga - oprogramowanie Adobe stosuje rozne stopnie wyostrzania do roznych aparatow, dlatego ta cala kolomyja na Dpreview przy rawach (jesli ci sie chce - poczytaj). Moze ktos sie skusi i przeprowadzi cala procedure? Dpreview pewnie, ale trzeba poczekac:) I wreszcie sie skonczy gdybanie. Z tego co widac na twoich cropach minimalna przewaga moze byc. Bedzie analogicznie jak przy obecnym tescie 450D... Choc ja osobiscie wolal bym 10mpix i mniejszy szum. Kto wie, moze Pentax zrobi cos takiego...
komor
Wciąż czekam na aparat. Myślę że pojawi się pod koniec przyszłego tygodnia. To, czy pozwolą wejść (tj. czy nie wyrzucą ) zależy w którym laboratorium będę mógł się rozłożyć ze sprzętem.
Napisz jeszcze, w jakie dni tygodnia masz czas (późniejsze popołudnia). Myślę że wykonanie całego testu na przygotowanym stanowisku to kwestia 30 minut ale jeszcze muszę to policzyć. Może jestem zbyt optymistyczny
Pod koniec tego tygodnia zapoznam się z przydziałem sal. Bardzo chciałbym zrobić test na pomarańczowej linii lasera hel-neon, wtedy na matrycy pobudzane będą zarówno czerwone, jak i zielone piksele, więc 75% wszystkich detektorów. To powinno być dosyć miarodajne.
Jeszcze nie
Mam bardzo napięty kalendarz. Obrona pracy + kwalifikacja na studia doktoranckie. Staram się to wcisnąć "pomiędzy" ale jest ciężko.
Jutro będę szukał zwierciadeł, bo z nimi będzie największy problem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10