Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pentax K20D - test cyfrowej lustrzanki
Autor Wiadomość
mszczyrek 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 24 Maj, 2008   

Do Armar:

Przykro mi, ze odebrales moje zdanie o budowie "obiektywu zza winkla" jako wysmiewanie - mial to byc zart. Moze zawiodlo moje poczucie humoru. Wydaje mi sie, ze przypisujesz opiniom i wypowiedziom innych zbyt duza wage - nie wiem jakie jest tego podloze, na psychologii sie nie znam. Jesli przytaczasz moj post, przytocz prosze caly - wraz z wyjasnieniem fizycznych podstaw dlaczego blad katowy w wykonowaniu przesciowki powoduje spadek rozdzielczosci poza centrum.

Co do mojej wiary w Optycznych i "prawdy objawione" - jestem lekarzem a nie fizykiem, nie wiem jakie ty masz przygotowanie w tym wzgledzie. Jesli pisze ze wierze Optycznym, mam na mysli, ze uwazam ich za bardziej kompetentnych od wiekszosci z nas (chocby ze wzgledu na Arka). Uwazam tez, ze sa niewinni, dopoki nie udowodni sie im winy - czekam na cropy udowadniajace wyzsza rozdzielczosc K20 od dawna - jakos nikt nie kwapi sie zeby je opublikowac. A twoje wyszukiwanie potkniec i wyciaganie zdan z kontekstu jakos mnie nie przekonuje. Czasami robia bledy - ale unika ich tylko ten kto nic nie robi.

Jeszcze jedno - Pentax ma szczescie, ze ma uzytkownikow, ktorzy w jego obronie rzucaja sie na barykady. Tylko dlaczego nie broni sie sam?

Z wyrazami szacunku,
Michal

Reklama

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

Rusek napisał/a:
powiem tak: nie mam najmniejszego zamiaru zbyt duzo wiedziec na temat tego korpusu - bo po prostu nie mam na to czasu - natomiast to co wiem jest wystarczajace aby stwierdzic ze jest to amatorski korpus - nienadajacy sie do profesjonalnych zadan...po prostu w boju sie nie sprawdza.
- stary ...ale piszesz glupoty....
Zanim porozmawiamy o profi zdjeciach - zdefiniuj mi prosze profesjonalizm.....
moje zdjecia mozesz sobie obejrzec :razz: mala galerie mam w stopce

mszczyrek,
mszczyrek napisał/a:
Uwazam tez, ze sa niewinni, dopoki nie udowodni sie im winy - czekam na cropy udowadniajace wyzsza rozdzielczosc K20 od dawna - jakos nikt nie kwapi sie zeby je opublikowac
hmmm - udostepnic ci pliki ? Pliki na ktore optyczni odpowiedzieli ze nie umiem zrobic zdjec ze statywu :mrgreen: :mrgreen: ?

[ Dodano: Sob 24 Maj, 2008 22:25 ]
palindrom, - masz zamiar "strzelac" z lasera do matrycy? - jest szansa to zdokumentowac? :twisted:

palindrom 
Optyczny
inaczej

fafniak,
takie doświadczenia zawsze się dokumentuje. Choćby po to, żeby kiedyś dzieciom pokazać: patrzcie, w taki sposób wasz tatuś skasował najlepszy aparat, jaki miał :mrgreen:
Jeżeli kolega nie przyniesie Canona, będę robił zdjęcia Prakticą, więc na odbitki będzie trzeba czekać. Wrzucę thumbnaile robione komórką :)

mszczyrek,
zanim zdecydowałem się wyłożyć 3500PLN obejrzałem mnóstwo sampli (m.in. zdjęcia fafniaka). Trochę tego jest. Jakość zdecydowanie bardzo dobra.
Sample z hot pikselami wydały mi się dziwne, gdyż większość hotów była jednego koloru. Zastanawiam się, czy przypadkiem firmware nie jest sprawcą. Tak czy inaczej nie ma możliwości, żeby u innych producentów nie było hot pikseli. Po prostu w Pentaxie można wyłączyć ich mapowanie.
Nie podważam wyników testu Optycznych, po prostu jego wyniki kłócą się z samplami i chyba trzeba przejść do porządku dziennego nad wersją trefnej partii produkcyjnej. Stawiam na to 3500zł :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez palindrom Sob 24 Maj, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

palindrom napisał/a:
takie doświadczenia zawsze się dokumentuje. Choćby po to, żeby kiedyś dzieciom pokazać: patrzcie, w taki sposób wasz tatuś skasował najlepszy aparat, jaki miał
Jeżeli kolega nie przyniesie Canona, będę robił zdjęcia Prakticą, więc na odbitki będzie trzeba czekać. Wrzucę thumbnaile robione komórką
- :twisted: diehard :!:

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 25 Maj, 2008   

palindrom napisał/a:
Jeżeli kolega nie przyniesie Canona, będę robił zdjęcia Prakticą

Jeśli czas by pozwolił to ja chętnie piszę się na niezależnego obserwatora z ramienia ONZ, Greenpeace czy coś, o ile oczywiście obcym nie jest wstęp wzbroniony z przyczyn bezpieczeństwa narodowego... :) Nie wiem gdzie urzędujesz i z ramienia jakiej uczelni, ale na Cybulskiego w Instytucie Fizyki bywałem (choć nie pamiętam czy to była teoretyczna czy doświadczalna?), na Politechnice też spędziłem trochę czasu (choć nie bywałem w instytutach mających coś wspólnego z fizyką). Oczywiście przyniósłbym Canona i jakieś szkło...

mszczyrek 
Entuzjasta

Fafniak - nawet nie musza byc cale pliki, za duzo sciagania na moj mobilny internet. Po prostu wrzuc 100% cropy czegos charakterystycznego na forum (ja uzywam etykiety z butelki spirytusu:). Zeby bylo sprawiedliwie to wywolaj prosze z RAW'a zgodnie z procedura DPreview na przyklad (jest opisana przy porownaniu raw'ów w recenzjach). No i oczywiscie przeskaluj zdjecia z 10 do 14,6mpix najpierw. Wiem ze to troche pracy, ale z ciekawosci sam bym to zrobil gdybym mial dostep do puszek. Ja w ten sposob porownuje obiektywy przed kupnem - proste i skuteczne (zdjecia z S24 i S10-20 sa gdzies na forum).

Palindrom - bron Boze nie twierdze, ze K20D robi zdjecia slabej jakosci. Uwazam, ze robi zdjecia bardzo dobre (na podstwie sampli w testach). Tylko czy robi zdjecia zauwazalnie lepsze niz K10D(przy bazowym iso)? Redakcji wyszlo ze nie, byc moze z powodu kiepskiego egzemplarza - ale pamietajmy ze testowali wiecej niz 1. Jesli chodzi o kolor hotpikseli - moje wszystkie sa biale:) (ND80).

Pozdrawiam i czekam na sample oraz test z prazkami,

Michal,
Niezalezny obserwator z ramienia ONZ;)

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

mszczyrek, nie wiem czy zgodnie z procedura dpreview ale takie porownanie juz robilem
http://www.pbase.com/fafniak/skalowanie

i jezeli to ma byc na zasadzie fotografowania kolejnych tablic to sorki ale nie bedzie mi sie chcialo :razz:

mszczyrek 
Entuzjasta

Obejrzalem - dzieki. Srednio szczesliwie wybrales obiekt na testowanie rozdzielczosci wg mnie, wolal bym cos bardziej kontrastowego. Na moje oko roznicy za bardzo nie widac (nie drukowalem - ogladalem tylko na monitorze). Masz jakies inne cropy? Nawet test z gazeta... I czy mozesz wrzucic na forum(razem z opisem jak te cropy sa przygotowane)? Niech ludzie zobacza o czym wogole dyskutujemy:)

Pozdrawiam,

[ Dodano: Nie 25 Maj, 2008 11:15 ]
Uscisle: nie widac roznicy poza tym ze cropy sa roznej wielkosci i inaczej naswietlone co moglo wplynac na kontrast przy konwersji do jpega. Zakladam ze obiektyw oswietlenie itp bylo takie samo.
Ostatnio zmieniony przez mszczyrek Nie 25 Maj, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

mszczyrek napisał/a:
wolal bym cos bardziej kontrastowego.
o ile pamietam to bardziej kontrastowe elementy maja wieksze szanse wyjsc "lepiej"
Zobacz na napisy - wedlug mnie roznica jest dosc duza tym bardziej ze wlasnei tam K10D robi juz kaszke z napisow
Co do reszty jak zrobione - juz wszystko jest w tym watku - tyle ze duzo wczesniej.
Lightroom - ustawinie fabryczne...
To jest to co zamiescilem w sieci.Powtorka potem na DCRAW - po analizie obrazkow podobne wnioski.
Ale juz przestaje bo daje sie ponownie wciagnac w kolejnedyskusje i testy :razz:
wole zdjecia porobic

[ Dodano: Nie 25 Maj, 2008 11:18 ]
mszczyrek napisał/a:
nie widac roznicy poza tym ze cropy sa roznej wielkosci i inaczej naswietlone
- jak wyobrazasz sobie zeby cropy byly tej samej wielkosci?
Oswietlenei i szkla identyczne
mszczyrek napisał/a:
nie widac roznicy
i przy tym zostanmy

mszczyrek 
Entuzjasta

Nie wyrazilem sie jasno chyba- mialem na mysli, ze te cropy nie pokazuja specjalnej przewagi K20. Nawet cos prostego, niekoniecznie tablice - napis zmniejszajaca sie czcionka np - pokazal by ta roznice wg mnie bardziej wyraznie. Jeszcze jedna uwaga - oprogramowanie Adobe stosuje rozne stopnie wyostrzania do roznych aparatow, dlatego ta cala kolomyja na Dpreview przy rawach (jesli ci sie chce - poczytaj). Moze ktos sie skusi i przeprowadzi cala procedure? Dpreview pewnie, ale trzeba poczekac:) I wreszcie sie skonczy gdybanie. Z tego co widac na twoich cropach minimalna przewaga moze byc. Bedzie analogicznie jak przy obecnym tescie 450D... Choc ja osobiscie wolal bym 10mpix i mniejszy szum. Kto wie, moze Pentax zrobi cos takiego...

Pozdrawiam,

fafniak 
Entuzjasta
Tetenalu

mszczyrek napisał/a:
Choc ja osobiscie wolal bym 10mpix
a ja wiekszy DR
DCRAW pokazal podobne wyniki bez wyostrzania
Juz koncze - nie ma mnie :mrgreen:

palindrom 
Optyczny
inaczej

komor
Wciąż czekam na aparat. Myślę że pojawi się pod koniec przyszłego tygodnia. To, czy pozwolą wejść (tj. czy nie wyrzucą :) ) zależy w którym laboratorium będę mógł się rozłożyć ze sprzętem.
Napisz jeszcze, w jakie dni tygodnia masz czas (późniejsze popołudnia). Myślę że wykonanie całego testu na przygotowanym stanowisku to kwestia 30 minut ale jeszcze muszę to policzyć. Może jestem zbyt optymistyczny ;)
Pod koniec tego tygodnia zapoznam się z przydziałem sal. Bardzo chciałbym zrobić test na pomarańczowej linii lasera hel-neon, wtedy na matrycy pobudzane będą zarówno czerwone, jak i zielone piksele, więc 75% wszystkich detektorów. To powinno być dosyć miarodajne.

mszczyrek 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 13 Cze, 2008   

Udalo sie potestowac troche? Jakie wnioski?

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Pią 13 Cze, 2008   

Jeszcze nie :neutral:
Mam bardzo napięty kalendarz. Obrona pracy + kwalifikacja na studia doktoranckie. Staram się to wcisnąć "pomiędzy" ale jest ciężko.
Jutro będę szukał zwierciadeł, bo z nimi będzie największy problem.

goltar 
Optyczny

Wysłany: Pią 20 Cze, 2008   

Ostatnie posty zostały przeniesione do nowego TEMATU.

Odpowiedz do tematu