Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Teleobiektyw do fotografii przyrodniczej (Canon)
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Czw 04 Paź, 2012   

Sunders napisał/a:
To prawda, że 400/5,6L jest od niego nieco lepszy optycznie na 400mm i ma szybszy AF

Jest dużo lepszy optycznie (to klasa optyki 500/4 L) i sporo szybszy.

Reklama

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

A ja powiem bardzo przekornie, jako, że troche po budach przesiaduje. Mnie 100-400L IS sprawdza się idealnie, oczywiście do tego mam jeszcze coś dłuższego. Dlaczego? Ano dlatego, że czasami trzeba mieć mniejszą ogniskową żeby nie przyciąć skrzydeł, nie zawsze ptaki siadają tam, gdzie chcemy, szczególnie drapole. A jak juz się zaczną prać to wtedy nawet 300mm potrafi być za wąskie.
Oczywiście nie neguję jakości optyki 400/5,6L. 100-400 przy nim to z lekka sierotka, ale ma wystarczającą jakośc, żeby wyciągac z niej zdjęcia 60x90cm w super jakości :smile:

Sunders 

MM napisał/a:
Jest dużo lepszy optycznie (to klasa optyki 500/4 L) i sporo szybszy.

MM, dużo i sporo to określenia subiektywne.Potrafisz określić przy jakim powiększeniu różnica w jakości będzie widoczna gołym okiem i ile razy szybszy jest ten AF :?:

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
czasami trzeba mieć mniejszą ogniskową żeby nie przyciąć skrzydeł, nie zawsze ptaki siadają tam, gdzie chcemy, szczególnie drapole. A jak juz się zaczną prać to wtedy nawet 300mm potrafi być za wąskie.

Jeszcze jedną istotną różnicą o której trzeba wspomnieć to taka że 100-400 ostrzy już od 1,8m a 400/5,6 od 3,5m.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Oj tak, to niezła przeszkoda o której już wielokrotnie wspominałem w różnych dyskusjach, niekoniecznie tu na forum. 3,5m przy fotografii małych ptaszków to już spora odległość. Ja mam jeszcze gorzej, bo mój gracik ostrzy od 4,5m, czyli trzeba gałązki ustawiać na około 5m, a to już daleko na sikory, kowaliki czy inny drobiazg :razz:

Sunders 

mam jeszcze gorzej, bo mój gracik ostrzy od 4,5m, czyli trzeba gałązki ustawiać na około 5m, a to już daleko na sikory

Fakt np. na "standardowym" balkonie w bloku raczej "się nie wyrobisz" :mrgreen:

Fotoamor 
Rozmowny

Oj tak, to niezła przeszkoda o której już wielokrotnie wspominałem w różnych dyskusjach, niekoniecznie tu na forum. 3,5m przy fotografii małych ptaszków to już spora odległość. Ja mam jeszcze gorzej, bo mój gracik ostrzy od 4,5m, czyli trzeba gałązki ustawiać na około 5m, a to już daleko na sikory, kowaliki czy inny drobiazg :razz:

-pierscien posredni

Dyzmard 
Entuzjasta

Przewaznie ptaki siadaja/ fruwaja zbyt daleko niz zbyt blisko :)

infocyk 
Optyczny
7DII+C300+T150-600

StanZniszczenia, na Twoim miejscu raczej wchodzi w rachubę 100-400. Jak bym miał 70-200, to bym brał 400, miałem 70-300 to poszedłem na kompromis 300+TC, tylko to kosztuje więcej niż 100-400, a samo 300 to za mało. 300 fajnie foci pseudo-makro (motyle, kwiaty itp.), no i jest jaśniejszy. 100-400 wg testów na 400 jest lepszy od 300+TC (trzeba przymykać). Jak zimą chcesz focić przy karmniku, a zabawa przednia, to i 300 za dużo, 50 za mało, a 70-300 za wolny.
I na koniec, żeby trochę namieszać, jest jeszcze ciekawa opcja 200 F2.8 + TC1.4 + TC2.0, cenowo (przy TC II) do przyjęcia. Mnie zniechęciło brak stabilizacji i brak rozeznania do jakości przy TC2.0, ale ta 200-ka bardzo mi się podoba.
Cierp, ja myślałem ponad 3 miesiące. A jak już cokolwiek kupisz, a zawsze będzie to jakiś kompromis, to polub to. Każdy z tych obiektywów daje świetne efekty. :smile:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

infocyk napisał/a:
est jeszcze ciekawa opcja 200 F2.8 + TC1.4 + TC2.0
Czyli 560/8? To AF będzie działać w takiej kombinacji?

RB 

AF na przesłonie min. 8? O ile pamiętam tak dobrze to tylko w Minolcie/Sony ;-)

komor 
Moderator

Panowie, chodzi o: 200/2.8 + ( TC1.4 lub TC2.0) :)

dcs
[Usunięty]

Pewnie infocyk nie polecał łączenia obu TC, ale każdego z osobna.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dcs napisał/a:
Pewnie
.. pewnie taaak...

infocyk 
Optyczny
7DII+C300+T150-600

komor, dcs, dziękuję za zrozumienie. :smile: - chodziło przecież o 400mm i cenę ok 5000 zł. a ten zakup daje 200, 280, 400 i nic więcej. Do tego można to kupować na "raty", oczywiście najlepiej najpierw 200.

Spać nie można, bo człowiekowi głupoty wciskają :smile:

Sunders 

infocyk napisał/a:
żeby trochę namieszać, jest jeszcze ciekawa opcja 200 F2.8 + TC1.4 + TC2.0

Jako posiadacz EF 200 mm f/2.8L II USM odradzam opcję z TCx2. Z TCx1,4 nie jest źle ale dla StanZniszczenia będzie za krótko.

Odpowiedz do tematu