Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 13 Maj, 2014 jaką Hybrydę ,uniwersalny aparat do domu
Cześć planuję kupić nowy aparat i chciałem się trochę podpytać o opinie radę miałem już 3 aparaty w życiu wszystkie kompakty , jeszcze nigdy nie miałem lustrzanki i nie mam nic przeciwko nim tylko ceny mnie odstraszają nie wiem czy warto się pchać w lustrzanki interesują mnie chciałbym coś więcej ale nie chce przesadzać z ceną jak na domowy użytek .
Moim priorytetem co aparat musi mieć to : szeroki kąt , odchylany ekran to się przydaje, mam tv fullhd i 3d fajnie byłoby jakby aparat robił ładne zdjęcia i wykorzystywał jego możliwości , zoom min x35 krotny , dobra stabilizacja obrazu ,i ładne fotki w kiepskich warunkach oświetleniowych. Kręcenie filmów full hd z płynnym zomowaniem .
Zastanawiam się nad tymi :
Sony DSC-HX400 - bardzo ciekawy i fajne parametry ,mój faworyt , jak dla mnie jego największą wadą jest brak rawów .
Fuji FinePix X-S1 - też bardzo interesujący choć nie wiem czy nieco konstrukcyjnie nie jest już stary
Fuji HS50EXR
Canon PowerShot SX50 HS
Sony Alpha 37 + 18-55 + 55-200 kit 3D – nie wiem czy to 3d faktycznie działa daje coś opłaca się kupować zwracać na to uwagę ? , ciekawy choć trochę obawiam się wydatków na akcesoria itp.,
nie wiem czy w cenie Sony DSC-HX400 da się kupić coś lepszego w tej cenie z lepszymi parametrami...
Może coś polecicie co by wybrać w tych granicach cenowych , jakieś opinie , Dzięki Pozdro
Twoje zeznania są niespójne - niby chcesz "zoom min x35 krotny" a dajesz przykład Fuji FinePix X-S1 albo Sony Alpha 37 + 18-55 + 55-200 którym daleko do takiego zoomu. Zdecyduj się
I pamiętaj, że im wiekszy zoom, tym zazwyczaj gorszej jakości będą zdjęcia. I jeszcze jedno - nowszy aparat wcale nie znaczy lepszy, producenci ściemniają
Fuji FinePix X-S1 robi bardzo dobre zdjęcia i na Twoim miejscu wybrałbym jego nie patrząc na zoom x35 -właściwie skąd Ci się wziął ten wymóg?? Chcesz uniwersalny aparat do domu,a z takim zoomem to nie wiem gdzie Ty chcesz robić te zdjęcia.
Co do lustrzanki sony to ma wymienna optykę dałem ją na przykład , nie miałem jeszcze lustrzanki to chciałem się podpytać o nie ,
A co do FinePix X-S1 to ma dobre opinie i przyrównują go do lustrzanki wiem że ma mniejszy zoom ale też jest już dość starawy ale ma wiele innych zalet często polecany.
Teraz miałem ultra zoom i chciałbym coś lepszego i nie wiem na co się zdecydować ,
Nowszy ultra zoom od jego poprzednika nie będzie lepszy ? parametry wyglądają ciekawie .
Lubię chodzić po górach , fajne widoczki itp. Zoom się przydaje i fajnie byłoby mieć spory , lubię turystykę , więc fotki po jaskiniach , kościołach itp.
Jaskinie, kościoły... do tego potrzebny jasny obiektyw i dobra, duża matryca a nie zoom x35, czy więcej. Jeśli już w ogóle zoom, to może jeszcze zobacz Panasonic FZ200...
Arturix, ja tez jestem fotografujacym turystą i powiem Ci szczerze, nie widzę zastosowania dla 35x zoomu. To nieprzydatny bajer. A już w kontekście jaskiń i kościołów śmiech na sali. Teoretyzując, to aparat mający na szerokim kącie ekwiwalent 25mm ogniskowej będzie mieć z zoomem 12x ogniskową na tele 300mm. To już od biedy wystarcza do zdjęć fauny z większej odległości czy dużych ptaków -o ile w nie trafisz i zdążysz zrobić zdjęcie w ogóle... W turystyce (wiem z doświadczenia) ciężko jest zrobić udane zdjęcia tego typu obiektów, bo najczęściej nie ma do tego warunków przy nagłym i krótkim spotkaniu "gdzieś na trasie". Sama dostępność długiej ogniskowej (co niby oferują te hiperzoomy) to nie wszystko. Gdyby było inaczej, to zdjęcia przyrodnicze do National Geographic trzaskano by masowo takimi kompaktami i to w marszu. A do innych celów ogniskowe powyżej 200-300mm są po prostu zbędne. Jeśli chcesz mieć kompakta ze stosunkowo długim tele (bo raz na rok wyjdzie Ci jeleń na ścieżkę 30 m od Ciebie), a jednocześnie z jasnym obiektywem i większa matrycą, przydatnymi bardzo przy fotografowaniu we wnętrzach czy w ciemnym lesie, to przyjrzyj się aparatom Olympus Stylus1 i Nikon P7800:
http://www.optyczne.pl/po...=1785&add1=1801
Pozdrawiam
-J.
Zwykłe takie kompakty już miałem i szukam czegoś lepszego by pójść do przodu , z większymi możliwościami .
Można kupić lustrzankę /jest sens z jednym uniwersalnym obiektywem ? by się zmieścić w tej cenie do 1800zł, z szerokim kątem , tak jak pisałem by robił ładne zdjęcia w kiepskich warunkach itp. I z przyzwoitym zoomem no chociaż te x26 jak ma Fuji FinePix X-S1 ,dało by się tak ...
Można kupić lustrzankę /jest sens z jednym uniwersalnym obiektywem ? by się zmieścić w tej cenie do 1800zł, z szerokim kątem , tak jak pisałem by robił ładne zdjęcia w kiepskich warunkach itp. I z przyzwoitym zoomem no chociaż te x26 jak ma Fuji FinePix X-S1
Wiesz, że sam teleobiektyw klasy 70-300mm, w przyzwoitej jakości kosztuje właśnie tak 1500 zł lub ciut więcej? A to tylko sam teleobiektyw, bez zooma standardowego...
No to wiem że to drogie hobby więc kicha chyba będę musiał zostać przy kompaktach , dla zabawy na domowy użytek nie chciałbym wydawać więcej mam inne wydatki ,
To w tej cenie co ciekawego polecicie jeszcze , czym warto się jeszcze zainteresować .
arturix, w kółko w tym dziale polecamy to samo, ale ludzie ciągle zakładają nowe tematy, zamiast poczytać to, co już jest, nieraz napisane dzień wcześniej.
Arturix, jeszcze raz: jak chcesz mieć naprawdę uniwersalnego kompakta do turystyki, to zobacz sobie Nikon P7800 i Olympus Stylus 1. Jeśli chodzi o podstawowe parametry to jest to dobry kompromis: spora matryca przy jasnym obiektywie i sporym, ale bardzo praktycznym zakresie ogniskowych (zakresie zooma mocno upraszczając). Ewentualnie dowolny inny aparat o podobnych do tych dwóch podstawowych (jak wyżej) parametrach.
Pozdrawiam
-J.
Zostanę chyba przy tych upatrzonych kompaktach najbardziej mi pasują ich możliwości .
A waszym zdaniem który z nich byłby lepszy …
Sony DSC-HX400 – na brak rawów to z niego zrezygnuję
Naj bardziej ciekawi mnie porównanie który z nich lepszy ?
Fuji FinePix X-S1
Panasonic Lumix DMC-FZ200 3D - mój nowy faworyt teraz nad nim myślę na poważnie , a jak wychodzą te fotki 3d jednoobiektywowym aparatem jak ten? , przypadkiem to nie gadżet tylko , dobrze o nim piszą o jasnej optyce itp. .co wy na takie porównanie ,
Witam
Podepnę sie pod temat, bo szukam podobnego aparatu czyli głownie zdjęcia na wycieczkach i w górach, z tym że biorę też pod uwage filmowanie takim aparatem. Który kompakt byście polecali, żeby sprawdził sie także w filmowaniu w jakości HD?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10