Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
wrotek, ja nie napisze niczego odkrywczego i tylko powtórzę - jak fundusze pozwalają to weź 40D. ewentualnie poczekaj i dozbieraj. Mała różnica cenowa a myślę, że warto dopłacić.
fundusze nie pozwalają na zakup czegoś "nowszego" choć widzę że na popularnym serwisie aukcyjnym jest 40D...
Jeżeli dasz radę "upolować" 40tkę to lepiej kup właśnie ten model - o ile zmiany między 20 a 30tką były raczej kosmetyczne to między 30 a 40tką był większy skok - lepsza matryca , nowszy procesor . Miałem 350tkę (niższy model , ale matryca podobna jak w 20/30 ) i 40tkę - i ta różnica była widoczna na zdjęciach ( na korzyść 40tki oczywiście ) . Poza tym nowszy model ma live view ( co jest przydatne np: przy ostrzeniu manualnymi stałkami ) i w odróżnieniu od starszych modeli "przebieg" 40stki można sprawdzić tym programem : http://www.optyczne.pl/2102-news-EOSInfo_0.1.html
Co do jakości obrazu za sprawą matrycy w 20/30 a 40D, nie powiedziałbym, że jest to jakaś znacząca różnica, a przy tym na wyższych iso 20/30D bardzo nieznacznie mniej szumi od 40D.
40D punktuje w innych rzeczach - zawłaszcza af, ale umówmy się - szału nie ma.
Live view przydaje się w ostrzeniu manualnyni szkłami, zaś ostrzenie przezeń za pomocą af jest nieco ograniczone.
Niemnej... Jeśli znajdziesz forsę, kup 40d.
(miałem 30d, mam 40 - choć nim nie pstrykam)
... ja wymieniłem miesiąc temu 10D na 40D za 550 zł (26tyś przebiegu) wow, ale skok, wreszcie USB 2.0, podgląd zdjęć większy i szybszy, AF ok, sterowanie lampą zew. z menu aparatu (i tak guzikami na lampie szybciej), bagnet EF-S i ISO 800-1600 tak jakby mniej szumiące
Polecam 40D
jedyne co denerwuje, to dwustopniowy włącznik którego jak się nie ustawi w końcowej pozycji to pokrętło jest wyłączone (na 10D są dwa osobne włączniki)
wrotek [Usunięty]
Wysłany: Pon 08 Gru, 2014
kupiłem 40D. 56k pstryknięć, koszt 650zł , do tego Canon 18-55 mm 1:3.5-5.6 II +filtr Hama UV 390 M58
szkoda, ze nie wersja starsza, tj z "IS" - jest lepsza optycznie, ale nie ma większego problemu o ile zamierzasz rozbudowywać szklarnie (czyt. dokupować kolejne obiektywy)
W tej cenie cały zestaw jak najbardziej się opłaca.
masz jakieś potwierdzenie na tą deklarowana wartość klapnięć migawki? jak nie to możesz sprawdzić za pomocą np "EOS info".
wrotek [Usunięty]
Wysłany: Wto 09 Gru, 2014
bywa, cena była atrakcyjna stąd kupiłem
klapniecia podobno sprawdzane EOSinfo
PS. jako następny krok w budżetowym zestawie proponowałbym np manualną lampę YN560 - trochę ponad 200zł - da się wyzwolić na fotocelę wbudowanym flashem albo ze stopki, albo coś z obiektywów M42 (jasnego z okolic 50mm albo tele 135mm).
40D jak nie zajechany - to dobry zakup jeśli wziąć pod uwagę że w Canonie od jego wypuszczenia niemal nic się nie zmieniło pod względem jakości matrycy. Za te pieniądze - z Pentaxa to chyba tylko K-x lub K-r - lepsza nieco matryca za to klasę niższy korpus.
wrotek [Usunięty]
Wysłany: Sro 10 Gru, 2014
potwierdziłem dziś ilość klapnięć w zestawie są 2 baterie, pełna dokumentacja, pasek, karta 8GB. Do najbliższych zakupów dochodzi torba
Co do jakości obrazu za sprawą matrycy w 20/30 a 40D, nie powiedziałbym, że jest to jakaś znacząca różnica, a przy tym na wyższych iso 20/30D bardzo nieznacznie mniej szumi od 40D.
40D szumi mniej, a nie więcej. Ciągle zapominasz, żeby nie patrzeć per-pixel tylko na końcowy obrazek.
AndrzejM.Makuch napisał/a:
40D jak nie zajechany - to dobry zakup jeśli wziąć pod uwagę że w Canonie od jego wypuszczenia niemal nic się nie zmieniło pod względem jakości matrycy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9