Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon, Canon , czy Pentax ? kwota ok 800zł
Autor Wiadomość
Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 07 Gru, 2014   

wrotek napisał/a:
fundusze nie pozwalają na zakup czegoś "nowszego" choć widzę że na popularnym serwisie aukcyjnym jest 40D...

Ja też widzę, choć wyydaje mi się że ok. 800zł wystarczy :smile:
np.

http://allegro.pl/canon-4...4867435475.html

http://allegro.pl/obiekty...4872671054.html
lub
http://allegro.pl/canon-e...4867949082.html

[ Dodano: Nie 07 Gru, 2014 12:48 ]
A tu jeszcze jedna, niezła oferta od forumowicza CB:

http://olx.pl/oferta/cano...k#xtor=EREC-55-

Reklama

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

wrotek, ja nie napisze niczego odkrywczego i tylko powtórzę - jak fundusze pozwalają to weź 40D. ewentualnie poczekaj i dozbieraj. Mała różnica cenowa a myślę, że warto dopłacić.

zbig75 
Rozmowny

wrotek napisał/a:
fundusze nie pozwalają na zakup czegoś "nowszego" choć widzę że na popularnym serwisie aukcyjnym jest 40D...

Jeżeli dasz radę "upolować" 40tkę to lepiej kup właśnie ten model - o ile zmiany między 20 a 30tką były raczej kosmetyczne to między 30 a 40tką był większy skok - lepsza matryca , nowszy procesor . Miałem 350tkę (niższy model , ale matryca podobna jak w 20/30 ) i 40tkę - i ta różnica była widoczna na zdjęciach ( na korzyść 40tki oczywiście ) . Poza tym nowszy model ma live view ( co jest przydatne np: przy ostrzeniu manualnymi stałkami ) i w odróżnieniu od starszych modeli "przebieg" 40stki można sprawdzić tym programem : http://www.optyczne.pl/2102-news-EOSInfo_0.1.html

muzyk 

Co do jakości obrazu za sprawą matrycy w 20/30 a 40D, nie powiedziałbym, że jest to jakaś znacząca różnica, a przy tym na wyższych iso 20/30D bardzo nieznacznie mniej szumi od 40D.
40D punktuje w innych rzeczach - zawłaszcza af, ale umówmy się - szału nie ma.
Live view przydaje się w ostrzeniu manualnyni szkłami, zaś ostrzenie przezeń za pomocą af jest nieco ograniczone.

Niemnej... Jeśli znajdziesz forsę, kup 40d.
(miałem 30d, mam 40 - choć nim nie pstrykam)

Jivul 
Bywalec

40D potaniały ostatnio i do 600zł da się kupić...

... ja wymieniłem miesiąc temu 10D na 40D za 550 zł (26tyś przebiegu) :) wow, ale skok, wreszcie USB 2.0, podgląd zdjęć większy i szybszy, AF ok, sterowanie lampą zew. z menu aparatu (i tak guzikami na lampie szybciej), bagnet EF-S :P i ISO 800-1600 tak jakby mniej szumiące :D
Polecam 40D :mrgreen:

jedyne co denerwuje, to dwustopniowy włącznik którego jak się nie ustawi w końcowej pozycji to pokrętło jest wyłączone (na 10D są dwa osobne włączniki)

wrotek 
Uczestnik
się uczę się

Wysłany: Pon 08 Gru, 2014   

kupiłem 40D. 56k pstryknięć, koszt 650zł , do tego Canon 18-55 mm 1:3.5-5.6 II +filtr Hama UV 390 M58

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Pon 08 Gru, 2014   

wrotek napisał/a:
kupiłem 40D. 56k pstryknięć, koszt 650zł
no i fajnie.
wrotek napisał/a:
do tego Canon 18-55 mm 1:3.5-5.6 II
szkoda, ze nie wersja starsza, tj z "IS" - jest lepsza optycznie, ale nie ma większego problemu o ile zamierzasz rozbudowywać szklarnie (czyt. dokupować kolejne obiektywy)

W tej cenie cały zestaw jak najbardziej się opłaca.

masz jakieś potwierdzenie na tą deklarowana wartość klapnięć migawki? jak nie to możesz sprawdzić za pomocą np "EOS info".

wrotek 
Uczestnik
się uczę się

Wysłany: Wto 09 Gru, 2014   

bywa, cena była atrakcyjna stąd kupiłem :)
klapniecia podobno sprawdzane EOSinfo

muzyk 

wrotek napisał/a:
klapniecia podobno sprawdzane EOSinfo

Sam sprawdź. Mi powiedziano, że ok 15 tyś...
jak sprawdziłem było 25k... ale co tam. Działa. :razz:

Graty!

No i... fociżesz!

Jivul 
Bywalec

EOS info ściągasz z http://astrojargon.net/files/misc/setupeosinfo.exe
instalujesz, podłączasz aparat i dajesz "refresh" chyba, i odczyta serial number aparatu, wersję softu i przebieg.

PS. jako następny krok w budżetowym zestawie proponowałbym np manualną lampę YN560 - trochę ponad 200zł - da się wyzwolić na fotocelę wbudowanym flashem albo ze stopki, albo coś z obiektywów M42 (jasnego z okolic 50mm albo tele 135mm).

certainbeing 
Uczestnik
b(o)eing

Wysłany: Sro 10 Gru, 2014   

wspaniały zakup, gratuluję

Andrzej.M.
[Usunięty]

40D jak nie zajechany - to dobry zakup jeśli wziąć pod uwagę że w Canonie od jego wypuszczenia niemal nic się nie zmieniło pod względem jakości matrycy. Za te pieniądze - z Pentaxa to chyba tylko K-x lub K-r - lepsza nieco matryca za to klasę niższy korpus.

wrotek 
Uczestnik
się uczę się

potwierdziłem dziś ilość klapnięć :) w zestawie są 2 baterie, pełna dokumentacja, pasek, karta 8GB. Do najbliższych zakupów dochodzi torba :)

certainbeing 
Uczestnik
b(o)eing

Wysłany: Pią 12 Gru, 2014   

super

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 12 Gru, 2014   

muzyk napisał/a:
Co do jakości obrazu za sprawą matrycy w 20/30 a 40D, nie powiedziałbym, że jest to jakaś znacząca różnica, a przy tym na wyższych iso 20/30D bardzo nieznacznie mniej szumi od 40D.

40D szumi mniej, a nie więcej. Ciągle zapominasz, żeby nie patrzeć per-pixel tylko na końcowy obrazek.

AndrzejM.Makuch napisał/a:
40D jak nie zajechany - to dobry zakup jeśli wziąć pod uwagę że w Canonie od jego wypuszczenia niemal nic się nie zmieniło pod względem jakości matrycy

Tak tak, nic się nie zmieniło. Dream on.

Odpowiedz do tematu