Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lornetka vs luneta
Autor Wiadomość
gaudemus 
Bywalec

Wysłany: Czw 25 Lut, 2016   lornetka vs luneta

Witam

Jakiś czas temu zastanawiałem się nad zakupem statywu i głowicy:

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=28349

Ostatecznie kupiłem
statyw Triopo GE-3230X8C + głowicę Manfrotto 500AH

Na początek na statywie wylądowała nowa luneta Delta Optical Titanium 65ED II
Byłem z nią niedawno kilka razy w terenie - cel ptaki wodne, foki i łosie. Generalnie pogoda była nieciekawa, dni były pochmurne, ciemnawe.

Przy minimalnym powiększeniu (15x) obraz miał znośną jakość, przy większym, tak do 30-35x dało się jeszcze obserwować ale największe powiększenia 35-45x to już dramat. Obraz ciemny, niewyraźny, mało kontrastowy. Moje wrażenia: coś tam się rusza, tylko co to za plama? :)

Luneta mnie rozczarowała, jako że miałem pod ręką lornetki (viper hd 10x42 i monarch 7 8x30) patrzyłem również przez nie.
Wnioski są ciekawe, patrząc przez lornetkę pomimo tego że powiększenie teoretycznie było mniejsze (tylko 10x) i zwierzaki też były "mniejsze" ale widziałem więcej - obraz był szerszy, ostrzejszy i wyraźniejszy, widziałem też więcej szczegółów, zwłaszcza po zamontowaniu lornetki na statywie.

Zastanawiam się co jest tego przyczyną?
a) Za mała luneta jak na te warunki pogodowe - źrenica przy max powiększeniu to ma chyba tylko 1,4 mm?
b) Słaba jakość optyki lunety w porównaniu z lornetkami?
c) A może po prostu mam problem z obserwacją jednooczną która osłabia odbiór obrazu, po prostu nie umiem jeszcze patrzyć przez lunetę?

Stacjonarne obserwacje z jednego punktu mnie nie kręcą, częściej wędruję po szlaku podglądając przyrodę. Sama lornetka 8-10x to trochę za mało, czasem brakuje mi większego powiększenia gdy coś się pojawia dalej.
Na razie kiełkuje we mnie myśl aby sprzedać lunetę i pójść w stronę jakiejś lornetki z większym powiększeniem coś w rozmiarze 15-20x/50-60mm, na statywie lub monopodzie.

Czy taka zamiana ma sens?

Reklama

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Czw 25 Lut, 2016   

Luneta którą masz jest całkiem niezła, ale z racji małego obiektywu, sprawdza się w dobrych warunkach oświetleniowych i do około 30x - jak sam zauważyłeś.
Przewaga lornetki to większa jasność - dwa obiektywy i małe powiększenie, oraz lepsze wykorzystanie mózgu przy obserwacji obuocznej. Można przyjąć, że przez lornetkę 10x widać tak jak przez lunetę przy 20x. Oczywiście im ciemniej tym większa przewaga lornetki. Okulary zoom w lunetach także mają wpływ na pogorszenie obrazu.
Ja swoją lunetę 65mm sprzedałem po zakupie lornetki 12x50.

Podstawowe pytanie to ile możesz wydać na nowy sprzęt?

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Czw 25 Lut, 2016   

Gaudemus jeżeli w grę wchodzi używanie statywu to na pewno warto się zastanowić nad takimi lornetkami;

http://teleskopy.pl/produ...20X56_MONARCH_5

http://teleskopy.pl/produ...%28BR20x80WP%29

Ps. Nie dziw się że w słabych warunkach pogodowych na maksymalnym powiększeniu jest ciemno bo dla 45x obraz ma tylko 11% jasności z powiększenia 15x.

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Pią 26 Lut, 2016   

Sprzedaj lunetę, kup coś z listy poniżej.
Vixena nie polecam, spora aberka.

Lornetka do przyrody, z centralnym fokusem i większym powerem na dalsze dystanse, polecam wybrać coś spośród:
-opcja bez statywu:
1) Canon 15x50 IS
2) Fujinon TechnoStabi 14x40
3) Nikon StabilEyes 14x40
-lub ze statywem:
4) Meopta Meostar B1 15x56 HD
5) Zeiss Conquest HD 15x56
6) Swarovski SLC 15x56 W B
7) Nikon Monarch 5 16x56
8.) Nikon Monarch 5 20x56
9) Minox BL 15x56
10) Docter Nobilem 15x60
11) Pentax 20x60

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Pią 26 Lut, 2016   Re: lornetka vs luneta

gaudemus napisał/a:

Na początek na statywie wylądowała nowa luneta Delta Optical Titanium 65ED II
Byłem z nią niedawno kilka razy w terenie - cel ptaki wodne, foki i łosie. Generalnie pogoda była nieciekawa, dni były pochmurne, ciemnawe.
Przy minimalnym powiększeniu (15x) obraz miał znośną jakość, przy większym, tak do 30-35x dało się jeszcze obserwować ale największe powiększenia 35-45x to już dramat. Obraz ciemny, niewyraźny, mało kontrastowy. Moje wrażenia: coś tam się rusza, tylko co to za plama? :)

Aż tak źle? Miałem okazję latem nad jeziorem 2-3 godziny i było fajnie. Fakt, że przy 45x ostrość już nie idealna ale dawało radę. Aha, było raczej pogodnie :) Ale w nocy gwiazdy też były ostro. Może jakiś słabszy egzemplarz (okular?) ci się trafił?

Marlut 
Optyczny

To nie jest kwestia słabej optyki tylko małej jasności obiektywu 65mm, przesiadka na 82mm daje bardzo wyraźną poprawę w trudnych warunkach oświetleniowych.

Patrzenie na gwiazdy to inna kwestia - masz mocne punktowe światło na ciemnym tle. Sam z przyjemnością obserwowałem gwiazdy i planety przez pierwszą wersję DOT65ED.

kot Sylvester 
Maniak

Marlut napisał/a:
To nie jest kwestia słabej optyki tylko małej jasności obiektywu 65mm, przesiadka na 82mm daje bardzo wyraźną poprawę w trudnych warunkach oświetleniowych.

Ośmielę się z tym nie zgodzić, nawet obiektyw 100mm nic nie poprawi na dłuższym końcu takiego zooma:
http://teleskopy.pl/Lunet...skopy-1345.html
taki jest urok zoomów ze zmiennym światłem, na dłuższym końcu zawsze ciemno i gorzej z jakością obrazu (jasnością ). W obiektywach jest ten sam problem tylko że tam są jeszcze do wyboru zoomy ze stałym światłem gdzie ten problem prawie lub w ogóle nie występuje.

Marlut 
Optyczny

Jestem już trochę ślepy, ale różnicę pomiędzy byłą 65mm a obecną 82mm widzę doskonale. Mówię oczywiście o tym samym powiększeniu, np 30x czy 40x.
Kolejnym wyjściem jest okular stałoogniskowy do lunety - poprawa jakości obrazu gwarantowana.

Ultimy są bardzo słabe optycznie, zdecydowanie poniżej DOT. Można natomiast pomyśleć o Celestronie Regal.

kot Sylvester 
Maniak

Marlut napisał/a:
Jestem już trochę ślepy, ale różnicę pomiędzy byłą 65mm a obecną 82mm widzę doskonale. Mówię oczywiście o tym samym powiększeniu, np 30x czy 40x.
Kolejnym wyjściem jest okular stałoogniskowy do lunety - poprawa jakości obrazu gwarantowana.

No teraz to się zgadzam, to oczywiste i wynika z różnicy źrenic wyjściowych. Stałe powiększenie to zdecydowanie lepsza jakość analogicznie jak w obiektywach.

gaudemus 
Bywalec

Wysłany: Sob 27 Lut, 2016   

@widoczek

Lista długa, ale w sprzęt na poziomie leica/zeis/swarek nie mam zamiaru inwestować, szkoda mi na to pieniędzy. Dla mnie poziom oporu jest gdzieś w okolicach 3 tyś, jeśli będę miał coś więcej wolę to wydać na wyjazdy gdzieś w świat, niż marnować płacąc za stosunkowo niewielki przyrost jakości oraz głównie za markę.

Z tej listy którą wymieniłeś, są dostępne na rynku i chodzą mi po głowie:

Nikon Monarch 5 16x56
Nikon Monarch 5 20x56

Do tej listy proponowanych ja jeszcze dołożę dwa vortexy:

Vortex Vulture HD 15x65
Vortex Viper HD 15x50

Miał ktoś z was je może w ręku i może napisać jak sprawują się w dzień?

Ciekawy jest też Docter Nobilem 15x60, tylko on teraz jest dostępny za ponad 4 tys. , może uda mi się znaleźć jakąś używkę.

@marlut

Chętnie przetestował bym jakąś 12x50, czujesz odczuwalną różnicę pomiędzy powiększeniem 10x a 12x ?

kimek27 
Optyczny

A moze ekstra "doubler" do tego co masz albo innej przyzwoitej lornetki 10x50, 8x42

Marlut 
Optyczny

gaudemus, widać różnicę pomiędzy 10x a 12x ale pożądany skok da minimum 15x. Jeśli zamierzasz nosić statyw lub monopod wybierz coś z dużym powiększeniem.

Nikon Monarch 5 16x56 jest podobno kiepski - pisał o niej Volver, Pentax 20x60 był testowany w miesięczniku Astronomia, jak znajdę ten numer dam znać.

kimek27 
Optyczny

A może tak :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

P2230543.JPG
Plik ściągnięto 7609 raz(y) 153,64 KB

Marlut 
Optyczny

gaudemus, wg autora testu Pentax 20x60 nie jest najlepszym wyborem do obserwacji dziennych - bardzo małe pole 2,2 stopnia i widoczna AC. Astronomia 07.2015.

kimek27, niezły wynalazek, jak to się sprawdza w praktyce? To Nikon se czy mnie wzrok myli?

gaudemus 
Bywalec

To się nazywa 2x Doubler. Oglądałem je na stronie vortexa :)

Chyba jeszcze bushnell robi coś podobnego tylko trochę mocniejsze 2,5x no i swarovski 2x

Jak się sprawuje/sprawują takie wynalazki na lornetce?

Odpowiedz do tematu