Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Montaż astro z napędami do lunety uważam za mało wygodny. Mam jedno i drugie. Łączenie tego to średni pomysł. Zarówno gimbal, jak i głowica wideo są lepszymi opcjami.
Mariusz1977 napisał/a:
A co sadzisz o takiej głowicy: Manfrotto Nitrotech 608?
Ten typ głowicy miałem na myśli pisząc o klasycznych głowicach wideo. Nie znam tego konkretnego modelu, ale specyfikację ma bardzo dobrą. Wyróżnia ją regulowana przeciwwaga, dzięki czemu luneta nie będzie opadać bez blokowania w żadnej pozycji. Bardzo wygodna rzecz. Typowe dla gimbali, ale nie każda głowica wideo to ma.
Tak właśnie to mialem na myśli pisząc o pokrętłach.
Przedarłem się przez wybór lunety, statywu i chyba jestem na końcu, w temacie wyboru aparatu. Same body, bez obiektywu.
Może ma ktoś doświadczenie, pæodpowie i doradzi w temacie
.
Posiadam już stabilny statyw Sirui R-5214 XL.
Głowica jutro dotrze- Sirui BCH-10.
Luneta w trakcie szukania oferty- Kowa Prominar 99A.
Okular stałoogniskowy Kowa.
Chciałbym min. fotografować samoloty, przyrodę, zwierzęta i drukować w większych rozmiarach (50x70cm i większe).
Czy poniższe modele aparatów beda dobrze działały z całością:
- Olympus OM-D E-M1 Mark III.
- System OM-1 (I generacja).
- Panasonic Lumix G9 II
Z obrazu fotograficznego powstanie koło, w tym kole musisz póżniej wykadrować obraz, czyli raczej trzeba pójść w pisele dobrze upakowane, chyba najleepszy będzie jakiś aparat FF, najlepiej używany, żeby nie tracić kasy.
Digiscoiping przy szybko pouszających się obiektach jest frustrujący , podatny na wibracje, aparat ciąży na tyl, trudno taki uklad zbalansować, patrzeie najczęsciej jest pod katem 45 stopni - trudno prowadzić obiekt. Jak kupisz lunetę prostą to później odo ogladaia będzie problematyczna, lepsze są kątowe.
Samoloty na lotnisku mozna robić bo stoją, po ustawieniu parametów , trzeba poczekać aż drgania ustaną, spust węzykiem /pilotem - samolot bedzie stał, ptak najczęściej ucieknie.
wg mnie teleobiektyw będzie lepszy, nie musi być super, super najczęsciej są w cenie kawalerki w Warszawie.
Z obrazu fotograficznego powstanie koło, w tym kole musisz póżniej wykadrować obraz, czyli raczej trzeba pójść w pisele dobrze upakowane, chyba najleepszy będzie jakiś aparat FF, najlepiej używany, żeby nie tracić kasy.
Digiscoiping przy szybko pouszających się obiektach jest frustrujący , podatny na wibracje, aparat ciąży na tyl, trudno taki uklad zbalansować, patrzeie najczęsciej jest pod katem 45 stopni - trudno prowadzić obiekt. Jak kupisz lunetę prostą to później odo ogladaia będzie problematyczna, lepsze są kątowe.
Samoloty na lotnisku mozna robić bo stoją, po ustawieniu parametów , trzeba poczekać aż drgania ustaną, spust węzykiem /pilotem - samolot bedzie stał, ptak najczęściej ucieknie.
wg mnie teleobiektyw będzie lepszy, nie musi być super, super najczęsciej są w cenie kawalerki w Warszawie.
Dziękuję za komentarz.
Tutaj wklejam informacje jakie dostałem od AI:
"Wszystkie trzy aparaty, które wymieniasz – Olympus OM-D E-M1 Mark III, OM System OM-1 oraz Panasonic Lumix G9 II – należą do systemu Micro Four Thirds (M4/3). Oznacza to, że posiadają dokładnie taki sam, fizyczny rozmiar matrycy (sensor formatu 4/3).Dla lunety Kowa TSN-99A to znakomita wiadomość. Ponieważ matryca M4/3 jest mniejsza od pełnej klatki, "wycina" ona ze środka idealny, prostokątny kadr. Obraz na Twoich zdjęciach będzie w 100% prostokątny, bez żadnych czarnych kół czy winiety w rogach, w całym zakresie powiększeń okularu (30-70x)"
Nie bardzo rozumiem po co pchasz się z uporem maniaka w drogą lunetę obserwacyjną skoro głownie chcesz robić zdjęcia . Za te pieniądze co kosztuje ta Kowa można kupić jakiś fajny refraktor APO i zostanie jeszcze kupa grosza na dodatkowy szpej .
Dzień dobry.
Trochę się chwalę, trochę pierwszych spostrzeżeń.
Kowa TNS 99A Prominar + filtr + pokrowiec, na statywie Sirui R-5214Xl i głowica Sirui BCH-10.
Trochę to trwało ale trafiłem na promocję w Polsce.
Niestety płytka głowicy jest za krótka 9cm i muszę kupić dłuższą 12,5cm. Podobno zamienniki nie podchodzą więc oryginalna. Przez to nie potrafię ustawić lunety w płaszczyźnie gora-dol, bo przód opada lekko , ale opada. Co do operowania luneta. Fajnie, że producent dołożył “celownik” . Jeden znany na górze na osłonie p.slonecznej, drugi montuje się w pobliżu pokrętła ostrości. I tylko z niego korzystam. Mam te lunetę 1,5 tygodnia i już trochę ogarniam wyłapywanie obiektów, ale jeszcze trochę to potrwa. Z samolotami ładującymi i startującymi na szybko raczej nie ogarnę zdjec ( jeden kolega mnie o tym przestrzegał), ale obiekty stojący lub siedzące w miejscu dłużej niż 10 s, myślę, że ogarnę. Inna sprawa, że nie używam jej codziennie. Tak jak napisałem w wątku wyżej, planuje kupić aparat, coś ze “stajni” OM+ pilot i monitor poglądowy.
Czy jakieś propozycje lub sugestie co do aparatu i monitora? Monitor minimum 6 cali i 1000 nitów. Poza Viltrox, Portkeys, chyba nie ma innych które cenowo i praktycznie by mi pasowały. A co wy sadziecie?
Miłego dnia.
Jeśli chodzi o wyważenie, to mam pytanie: masz problem z opadaniem jak luneta jest ustawiona poziomo, czy w innych pozycjach?
W pierwszej sytuacji wystarczy dłuższa płytka statywowa, z czego jak widzę sam sobie zdajesz sprawę. W drugiej kluczowe jest odpowiednie ustawienie przeciwwagi. Jeśli się nie da (za mało precyzyjna regulacja), to możesz ustawić przeciwwagę na zbyt mocną (luneta sama wraca do poziomu) i dodać jakąś przekładkę między lunetę, a płytkę statywową (może wymagać wymiany śrub w płytce). W ten sposób zwiększysz ramię, na jakim porusza się luneta i zmniejszysz efektywną siłę przeciwwagi. Regulując grubość przekładki powinno dać się ustawić to dość dokładnie.
Jeśli przeciwwaga jest za słaba na najmocniejszym ustawieniu, to niestety na to nic się nie poradzi. Pozostaje tylko mocniejsze skręcenie głowicy, żeby opór nie pozwolił lunecie opadać.
W sprawie monitora nie pomogę, bo się na tym nie znam. Rzucę za to innym pomysłem: jasny ekran >6" ma większość współczesnych telefonów i niektórzy stosują je jako ekrany do filmowania. Może posiadany telefon będzie dla Ciebie wystarczający.
Jeśli chodzi o wyważenie, to mam pytanie: masz problem z opadaniem jak luneta jest ustawiona poziomo, czy w innych pozycjach?
W pierwszej sytuacji wystarczy dłuższa płytka statywowa, z czego jak widzę sam sobie zdajesz sprawę. W drugiej kluczowe jest odpowiednie ustawienie przeciwwagi. Jeśli się nie da (za mało precyzyjna regulacja), to możesz ustawić przeciwwagę na zbyt mocną (luneta sama wraca do poziomu) i dodać jakąś przekładkę między lunetę, a płytkę statywową (może wymagać wymiany śrub w płytce). W ten sposób zwiększysz ramię, na jakim porusza się luneta i zmniejszysz efektywną siłę przeciwwagi. Regulując grubość przekładki powinno dać się ustawić to dość dokładnie.
Jeśli przeciwwaga jest za słaba na najmocniejszym ustawieniu, to niestety na to nic się nie poradzi. Pozostaje tylko mocniejsze skręcenie głowicy, żeby opór nie pozwolił lunecie opadać.
W sprawie monitora nie pomogę, bo się na tym nie znam. Rzucę za to innym pomysłem: jasny ekran >6" ma większość współczesnych telefonów i niektórzy stosują je jako ekrany do filmowania. Może posiadany telefon będzie dla Ciebie wystarczający.
Dzień dobry i dziękuję za komentarz. Co do lunety to, tak, ustawiona na "oczko" i po ustawieniu oporów na 3, przód opada, tak, ze "bąbelek" dotyka krawędzi kolka na poziomicy. Ale płytkę juz zamówiłem i mam nadzieje, ze 12,5 cm wystarczy. Z 9cm od biedy tez by się dało, ale boje się, bo musze dość dużo wysunąć i płytka wypina się z jednego zabezpieczenia i trzyma się tylko na ręcznym dokręceniu. JA wole, żeby było jak ma być i nie chce ryzykować przez oszczednoasc 130 zł Co do ustawienia przeciwwagi to o ile dobrze myślę ( nadal jestem bardzo początkujący) to będę ustawiał gdy juz ogarnę poziom lunety z nowa płytka. Niestety, głowica ma zakres stopniowany i będzie troche zabawy z ustawieniem, tym bardziej, ze wybór (trafienie na okazje) z zakupem aparatu trochę się przeciąga, wiec pomyslaem, ze na szybko ogarnę Vario 2 i jakiś iPhone, który podłączę pod powerbank. Planowałem głowicę bezstopniowa, ale trafiła się używka od Sirui w dobrej cenie. teraz namierzanie wyglada to tak: patrze przez boczny celownik z założonymi okularami, przenoszę wzrok na okular i ściągam okulary. W tym momencie następują minimalny ruch we wszystkich kierunkach i tarce obiekt. czasem ruch luneta we wszystkich kierunkach pomaga odszukać obiekt, ale zazwyczaj, wszystko powtarzam. Zakładam okulary, celownik itp.... Prawdopodobnie jak sobie z tym nie dam rady to poszukam beztopiiowej głowicy. Tak jak czytałem, chciałbym żeby luneta pozostawała w pozycji jakiej ja zaostawoim, a nie przemieszczała się, nawet o milimetr, bo przy tym powiększeniu to łatwo stracić obiekt. Co do monitora. Zanim go kupię, napewno pierwszy będzie aparat. Zobaczę, chociaż cudów się nie spodziewam, jak będzie wyglądać ostrzenie na ekranie aparatu. Rozważałem również ipada, ale tam był problem bo podstawowe modele maja tylko 500 nitow, potrzebaba specjalny uchwyt i kombinacje z polaczeniem z aparatem. łatwiej, szybciej i taniej, wyjdzie monitor. Chyba Po tym długim wywodzie, mam nadzieje, ze zrozumiale wyjaśniłem mój tok postępowania i przepraszam, jeżeli brzmi to jak totalny laik, ale w tych sprawach tak jest, ale na szczęście mam ochotę na wglebianie tematu poprzez internet i trochę poprzez to Forum. Dziękuję i pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 16