Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jak dodamy do tego ,ze nie da się długo obserwować przez dach z powodu zwrotu głowy, itp.
Możesz rozwinąć?
poszukaj na forum ...
w licznych opisach jest tego masa
oczywiście - jest to ukrywane w późniejszych relacjach/sprostowaniach np. - "wzrok mi się przyzwyczaił bol głowy minął po tabletce ...
Nie będę szukać, pytam Ciebie. Skoro piszesz, że nie da się obserwować z powodu zawrotów głowy, to chciałbym wiedzieć w jaki sposób ich doświadczyłeś i z czego wynikały. Bo chyba dotyczy to Twoich doświadczeń z lornetkami?
Wysłany: Dzisiaj 19:30 Re: Loava Aglaia III 7x35 Pro - wrażenia amatora
Cieszę się, że kolejne osoby eksperymentują z lornetkami banneropodobnymi. Dlaczego? Bo kilka osób, włącznie ze mną, włożyło w ich recenzje trochę pracy z nadzieją, że się komuś przyda. Argumenty przeciwko to w większości były spekulacje i niezdrowy sceptycyzm.
Fakt, że te lornetki nie są testowane na Optyczne, czy omawiane w materiałach filmowych Beaofoto może mieć wiele przyczyn, na pewno nie ma jednak nic wspólnego z ich jakością optyki i mechaniki.
Tutułową Loavę miałem w rękach kilka razy i w dziennych warunkach prezentuje z grubsza ten sam poziom, co SRBC 6x32 czy 8x42, które mam/miałem. Widoczne różnice w technicznej jakości obrazu (nieostrość brzegowa, AC, kolorystyka, kontrast) nie są aż tak ważne jak różnice dwóch podstawowych parametrów.
Niestety nie miałem okazji sprawdzić Aglaii 7x35 w naprawdę wymagającym oświetleniu, ani w nocy. Dlatego osobiście nie stwierdziłem w niej głównych bolączek Bannerów 8x42 i 6x32, czyli spajków od mocnych źródeł światła w nocy oraz sporych flar od Słońca w dzień. Dla uściślenia - to są problemy wielu dachówek z tej półki cenowej, więc rażą one tylko w kontekście rewelacyjnej jakości całej reszty optyki.
schuttenbach napisał/a:
Szeroko i ostro. Natłok bodźców - mnóstwo drobnych ostrych elementów obrazu w momencie wpada do mózgu, a ten musi włączyć następny bieg żeby przetworzyć obraz.
W pierwszym momencie odsunąłem lornetkę od oczu, bo bałem się że rozboli mnie głowa. Ale po chwili spróbowałem ponownie i wiedząc już czego się spodziewać, było już ok. Była to kwestia sceny i zaskoczenia. Później umysł zaakceptował i teraz oczy bez jakiegokolwiek wysiłku przyjmują klarowny, ostry obraz.
To bardzo cenna uwaga i warto przemyśleć (sprawdzić) czy chcemy mieć tak ogromne pole pozorne, bo nie zawsze w tym wypadku "więcej" oznacza "lepiej". Dla mnie pole pozorne rzędu 70* jest akceptowalne przy powiększeniu 6x, ostatecznie właśnie 7x. Przy 8-krotnym Bannerze natłok bodźców był dla mnie nieprzyjemny i to był dla mnie główny powód sprzedaży lornetki, z tego też powodu nie kupię żadnej z doskonałych lornetek NL Pure.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9