Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Ogłoszenie 

Zapraszamy na XVIII Zlot Czytelników Optyczne.pl

Impreza odbędzie się w dniach 23-26 lipca 2026 roku w Hotelu ARCHE Fabryka Samolotów Mielno
Szczegóły i zapisy TUTAJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Loava Aglaia III 7x35 Pro - wrażenia amatora
Autor Wiadomość
dexter77 
Początkujący

Wysłany: Pią 29 Maj, 2026   

TRYTON7 napisał/a:
dexter77 napisał/a:
TRYTON7 napisał/a:

jak dodamy do tego ,ze nie da się długo obserwować przez dach z powodu zwrotu głowy, itp.

Możesz rozwinąć?

poszukaj na forum ...
w licznych opisach jest tego masa :cool:
oczywiście - jest to ukrywane w późniejszych relacjach/sprostowaniach np. - "wzrok mi się przyzwyczaił :) bol głowy minął po tabletce ... :mrgreen:

Nie będę szukać, pytam Ciebie. Skoro piszesz, że nie da się obserwować z powodu zawrotów głowy, to chciałbym wiedzieć w jaki sposób ich doświadczyłeś i z czego wynikały. Bo chyba dotyczy to Twoich doświadczeń z lornetkami?

Reklama

Wojtas_B 
Optyczny

dexter77, Masz zacięcie psychiatryczne?

dexter77 
Początkujący

Wojtas_B napisał/a:
dexter77, Masz zacięcie psychiatryczne?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Sob 30 Maj, 2026   Re: Loava Aglaia III 7x35 Pro - wrażenia amatora

Cieszę się, że kolejne osoby eksperymentują z lornetkami banneropodobnymi. Dlaczego? Bo kilka osób, włącznie ze mną, włożyło w ich recenzje trochę pracy z nadzieją, że się komuś przyda. Argumenty przeciwko to w większości były spekulacje i niezdrowy sceptycyzm.

Fakt, że te lornetki nie są testowane na Optyczne, czy omawiane w materiałach filmowych Beaofoto może mieć wiele przyczyn, na pewno nie ma jednak nic wspólnego z ich jakością optyki i mechaniki.

Tutułową Loavę miałem w rękach kilka razy i w dziennych warunkach prezentuje z grubsza ten sam poziom, co SRBC 6x32 czy 8x42, które mam/miałem. Widoczne różnice w technicznej jakości obrazu (nieostrość brzegowa, AC, kolorystyka, kontrast) nie są aż tak ważne jak różnice dwóch podstawowych parametrów.

Niestety nie miałem okazji sprawdzić Aglaii 7x35 w naprawdę wymagającym oświetleniu, ani w nocy. Dlatego osobiście nie stwierdziłem w niej głównych bolączek Bannerów 8x42 i 6x32, czyli spajków od mocnych źródeł światła w nocy oraz sporych flar od Słońca w dzień. Dla uściślenia - to są problemy wielu dachówek z tej półki cenowej, więc rażą one tylko w kontekście rewelacyjnej jakości całej reszty optyki.

schuttenbach napisał/a:
Szeroko i ostro. Natłok bodźców - mnóstwo drobnych ostrych elementów obrazu w momencie wpada do mózgu, a ten musi włączyć następny bieg żeby przetworzyć obraz.
W pierwszym momencie odsunąłem lornetkę od oczu, bo bałem się że rozboli mnie głowa. Ale po chwili spróbowałem ponownie i wiedząc już czego się spodziewać, było już ok. Była to kwestia sceny i zaskoczenia. Później umysł zaakceptował i teraz oczy bez jakiegokolwiek wysiłku przyjmują klarowny, ostry obraz.

To bardzo cenna uwaga i warto przemyśleć (sprawdzić) czy chcemy mieć tak ogromne pole pozorne, bo nie zawsze w tym wypadku "więcej" oznacza "lepiej". Dla mnie pole pozorne rzędu 70* jest akceptowalne przy powiększeniu 6x, ostatecznie właśnie 7x. Przy 8-krotnym Bannerze natłok bodźców był dla mnie nieprzyjemny i to był dla mnie główny powód sprzedaży lornetki, z tego też powodu nie kupię żadnej z doskonałych lornetek NL Pure.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Sob 30 Maj, 2026   

schuttenbach napisał..."Szeroko i ostro. Natłok bodźców - mnóstwo drobnych ostrych elementów obrazu w momencie wpada do mózgu, a ten musi włączyć następny bieg żeby przetworzyć obraz.
W pierwszym momencie odsunąłem lornetkę od oczu, bo bałem się że rozboli mnie głowa. Ale po chwili spróbowałem ponownie i wiedząc już czego się spodziewać, było już ok. Była to kwestia sceny i zaskoczenia. Później umysł zaakceptował i teraz oczy bez jakiegokolwiek wysiłku przyjmują klarowny, ostry obraz."

Mam Oberwerka Sport APO 10x32, z polem okularu 78*. Jest rewelacyjnie, piękny obraz z wielką sceną, ale przy pierwszym przyłożeniu, za każdym razem, lornetki do oczu, odnoszę podobne wrażenie jak kol. schuttenbach.
Uważam, że pozorne pole, w granicach wielkości 67-70*, np M7 10x30 czy Kowa BD II 10x42, to full dla każdego amatora, chcącego mieć lornetkę dająca duży obraz, który nie powoduje "zakłóceń" wzroku.
Piszę konkretnie o lornetkach 10x i większych, które dają duże powiększenie i powodują więcej drgań, a to przy pozornych polach powyżej 70*, może potęgować, przynajmniej na wstępie obserwacji, zakłócenia wzrokowe :cry: . Może nie u każdego, ale na pewno u większości użytkowników lornetek.
Jeszcze jedna uwaga, obraz wielkości powyżej 70* jest praktycznie nie do objęcia w całości, czyli od brzegu do brzegu i aby to zrobić, trzeba dobrze zezować na boki, a to powoduje, że odbiór widzianego obrazu brzegowego staje się męczący, a obraz na brzegach, staje się raczej mało ostry.

_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Nie 31 Maj, 2026   

Jan55 napisał/a:
Uważam, że pozorne pole, w granicach wielkości 67-70*, np M7 10x30 czy Kowa BD II 10x42, to full dla każdego amatora, chcącego mieć lornetkę dająca duży obraz, który nie powoduje "zakłóceń" wzroku.
Piszę konkretnie o lornetkach 10x i większych, które dają duże powiększenie i powodują więcej drgań, a to przy pozornych polach powyżej 70*, może potęgować, przynajmniej na wstępie obserwacji, zakłócenia wzrokowe :cry: . Może nie u każdego, ale na pewno u większości użytkowników lornetek.

Nie, najmniejszego sensu nie ma przenoszenie własnych preferencji na innych i zgadywanie co jest optymalne dla większości. Każdej mniejszości zdaje się, że jest większością i jej wybór będzie "optymalny". Każdy ma własne oczy i postrzeganie cech konstrukcji lornetki też jest indywidualne.

Znam osoby - zarówno początkujące, jak i zaawansowane - zadowolone z pól własnych rzędu 50*, jak i ponad 70*, przy różnych powiększeniach. Są też tacy, co traktują to jako cechę drugorzędną. Moja żona wcale nie zwróciła uwagi na wielkość pola pozornego patrząc przez Habichta 7x42 (46*) oraz BC 6x32 (70* - mówię o dokładnych polach pozornych ze specyfikacji, a nie uproszczonych z przemnożenia powiększenia przez pole rzeczywiste). Zwróciła za to uwagę (w innych słowach) na jasność i kontrast, co było zaskakujące jak na laika.

Nie ma innego sposobu jak samemu sprawdzić czy nam pasuje.

Jan55 
Optyczny
amator

_Tomek_...Dla mnie, zaskakujące jest to, że Twoja żona nie zauważyła różnicy w wielkości pól pozornych, między 46* a 70*, bo różnica wynosi, praktycznie 50%, co jest bardzo rzucające się w oczy w widzeniu obrazu. Już sama wielkość prawdziwa pół, 6,5* vs 12* rzuca się w oczy, a Twoja żona tego nie zauważyła ?
Cóż, każdy widzi co widzi i co chce widzieć :roll: .

Jedno sprostowanie, pole pozorne Habichta 7x42 po "prostym" przeliczeniu to 45,5* a Ty piszesz 46* i porównujesz z "dokładnym" pomiarem (jeżeli to dokładny pomiar a nie marketingowy), BC 70*. Trzeba się zdecydować, czy podajemy wielkości po prostym przeliczeniu czy dokładnym. To drugie wymaga innych, dokładnych pomiarów, więc jest raczej rzadko podawane, zwłaszcza przez lornetkowych amatorów :wink: .

Binokularnik 
Maniak
Binokularnik

Wysłany: Nie 31 Maj, 2026   Re: Loava Aglaia III 7x35 Pro - wrażenia amatora

_Tomek_ napisał/a:
Cieszę się, że kolejne osoby eksperymentują z lornetkami banneropodobnymi. Dlaczego? Bo kilka osób, włącznie ze mną, włożyło w ich recenzje trochę pracy z nadzieją, że się komuś przyda. Argumenty przeciwko to w większości były spekulacje i niezdrowy sceptycyzm.

Fakt, że te lornetki nie są testowane na Optyczne, czy omawiane w materiałach filmowych Beaofoto może mieć wiele przyczyn, na pewno nie ma jednak nic wspólnego z ich jakością optyki i mechaniki.

Dzięki Tobie i kolegom te lornetki zawitały na forum i cieszą się dużym zainteresowaniem, które pewnie jeszcze wzrośnie po pojawieniu się ich w jednym ze znanych, polskich sklepów z optyką.

Wojtas_B 
Optyczny

Jan55 napisał/a:
_Tomek_...Dla mnie, zaskakujące jest to, że Twoja żona nie zauważyła różnicy w wielkości pól pozornych, między 46* a 70*, bo różnica wynosi, praktycznie 50%, co jest bardzo rzucające się w oczy w widzeniu obrazu. Już sama wielkość prawdziwa pół, 6,5* vs 12* rzuca się w oczy, a Twoja żona tego nie zauważyła ?
Cóż, każdy widzi co widzi i co chce widzieć :roll: .

Brak znajomości psychologii?

_Tomek_ 
Optyczny

Jan55 napisał/a:
Dla mnie, zaskakujące jest to, że Twoja żona nie zauważyła różnicy w wielkości pól pozornych, między 46* a 70*, bo różnica wynosi, praktycznie 50%, co jest bardzo rzucające się w oczy w widzeniu obrazu. Już sama wielkość prawdziwa pół, 6,5* vs 12* rzuca się w oczy, a Twoja żona tego nie zauważyła ?

Mnie to jeszcze bardziej zaskoczyło, bo różnica jest faktycznie miażdząca, ale taka była pierwsza reakcja mojej żony (która jest laikiem) po naprzemiennym przykładaniu lornetek do oczu. Nie "jakie pole Bannera jest ogromne", ale "jaki obraz Habichta jest wyrazisty". A przecież chińczyk nie ma się czego wstydzić pod względem jasności i kontrastu, co wiadomo z innych porównań.

Podobnie jest z całą grupą innych "wad", które faktycznie są cechami: skrzywioną kolorystyką, krzywizną pola, dystorsją, odwzorowaniem trójwymiarowości. Jeden lubi tak, a drugi inaczej.

Jan55 napisał/a:
Jedno sprostowanie, pole pozorne Habichta 7x42 po "prostym" przeliczeniu to 45,5* a Ty piszesz 46* i porównujesz z "dokładnym" pomiarem (jeżeli to dokładny pomiar a nie marketingowy), BC 70*. Trzeba się zdecydować, czy podajemy wielkości po prostym przeliczeniu czy dokładnym. To drugie wymaga innych, dokładnych pomiarów, więc jest raczej rzadko podawane, zwłaszcza przez lornetkowych amatorów :wink: .

Podałem prawidłowe wartości 46* i 70* ze specyfikacji technicznej producentów:
https://www.swarovskiopti...l-specification
https://skyroveroptics.com/products/6x32-7-5x32-8x42-10x42-10x50-12x50-12x56-15x56-apo-binoculars

Wartość uproszczona dla Habichta to 7*6.5=45.5 stopnia, czyli praktycznie tyle samo co podaje producent. Dla SRBC mamy 6*12.2=73.2 stopnia, więc wzór uproszczony zawyża wynik. Wynika to stąd, że Banner ma znacznie mniejszą dystorsję. Różnicę jeszcze bardziej widać jak się weźmie NL 12x42, który świetnie kontroluje dystorsję, bo tu jest aż 7 stopni rozjazdu.

Dlaczego duża dystorsja zwiększa pozorne pole, a wzór uproszczony zawyża wyniki dla większości lornetek wyjaśnione jest w artykule:
https://www.holgermerlitz.de/globe/distortion.html

Co do pomiarów, to nie znam nikogo na świecie, kto by mierzył pole pozorne (czyli pole własne okularów). W testach na Optyczne zarówno pole pozorne wyznaczone ze wzoru uproszczonego, jak i tangensowego nie są (z reguły) prawdziwe i są tylko zgrubnymi oszacowaniami, a nie pomiarami.

Jan55 
Optyczny
amator

Czyli wniosek jest jeden, Swarek podał pole wg wzoru uproszczonego, jak większość producentów, a SRBC wg wzoru tangensowego, podobnie jak to robi Nikon w swoich specyfikacjach :smile: .
Co do pomiarów robionych przez Optyczne, to powinien to wyjaśnić kol.Arek, czy są prawdziwe, czy, jak piszesz, z grubsza szacowane, bo jeżeli z grubsza szacowane, to wg mnie, powinno to być zaznaczone w teście :wink: .

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wojtas_B, opanuj się z tymi tekstami. Tak, wypowiedzi innych użytkowników niektórych (w tym mnie) obchodzą. Twoje zaczepki nie, więc przestań.

_Tomek_ napisał/a:
Wartość uproszczona dla Habichta to 7*6.5=45.5 stopnia, czyli praktycznie tyle samo co podaje producent. Dla SRBC mamy 6*12.2=73.2 stopnia, więc wzór uproszczony zawyża wynik. Wynika to stąd, że Banner ma znacznie mniejszą dystorsję. Różnicę jeszcze bardziej widać jak się weźmie NL 12x42, który świetnie kontroluje dystorsję, bo tu jest aż 7 stopni rozjazdu.

Im większe pole pozorne, tym większy rozjazd między wzorem prostym, a tangensowym, więc nie musi to wynikać z różnic w dystorsji, ale w pewnym stopniu oczywiście może.

_Tomek_ 
Optyczny

Jan55, Niestety nic nie rozumiesz. Pole własne okularu wynika z jego konstrukcji, zna je tylko producent i bardzo nielicznie podają to pole w specyfikacji: Swarovski, Sky Rover, Zeiss.

Rachunki wg wzoru uproszczonego oraz tangensowego to są oszacowania, które podaje w testach Arek. Jednak każdy maturzysta może policzyć to sobie sam, korzystając z pomiarów pola rzeczywistego i powiększenia.

Prawdziwe pole własne równe jest oszacowaniu ze wzoru tangensowego jeśli lornetka nie ma w ogóle dystorsji oraz równe jest oszacowaniu ze wzoru uproszczonego jeśli dystorsja jest bardzo silną dystorsję. Bez znajomości dystorsji, czyli odwzorowania jakiego użył konstruktor, nie wiadomo z góry które oszacowanie jest dokładniejsze. Dowód poniżej.

NL Pure 12x42 ma pole własne ze wzoru uproszczonego 78*, ze wzoru tangensowego 68.5*, a wg specyfikacji jest 71*. Czyli bez patrzenia przez lornetkę i tylko wnikliwie patrząc na specyfikację możemy stwierdzić, że dystorsja w NL jest mała.

ryszardo napisał/a:
Im większe pole pozorne, tym większy rozjazd między wzorem prostym, a tangensowym, więc nie musi to wynikać z różnic w dystorsji, ale w pewnym stopniu oczywiście może.

To jest oczywiste (wynika z błędu liniowej aproksymacji tangensa), jednak nadal nie wiemy bliżej którego oszacowania znajduje się prawdziwe pole własne.

Policzmy teraz dla Habichta 7x42:
- oszacowanie uproszczone: 45.5*
- prawdziwe pole własne (zapewne zaokrąglone przez producenta): 46*
- oszacowanie tangensowe: 43.4*

Znów sama specyfikacja pozwala stwierdzić, że lornetka ma bardzo silną dystorsję, choć jak mówisz rozjazd jest mniejszy.

A dlaczego Nikon zaczął ostatnio podawać oszacowanie pola własnego ze wzoru tangensowego to sam jestem ciekaw. Niewątpliwie wprowadza to zamieszanie.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Należy jeszcze dodać, że informacje podawane przez producenta nie zawsze muszą być prawdziwe. Oczywiście prawdopodobieństwo przekłamań o Zeissa lub Swarka jest sporo mniejsze, niż u jakiegoś losowego producenta bez reputacji, ale dalej niezerowe. Najbardziej wiarygodny jest pomiar.

_Tomek_ 
Optyczny

Nie muszą, nie muszą... Tylko jak to sprawdzić, skoro nikt pola własnego nie mierzy?

Odpowiedz do tematu