Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z wyborem teleobiektywu
Autor Wiadomość
007areka
[Usunięty]

Wysłany: Sob 28 Lip, 2007   

...o ja pierdacze ale potyczki :)

Reklama

Martin
Nowy

to co sądzicie o tej Sigmie 18-200mm F3.5-6.3 DC OS myślę że to by był lepszy wybór i do pomieszczeń i na wycieczkę w plener zamierzam pojechać na wakacje do krakowa i myślę że to by się nadawało canonem pstryknę kolesia z trąbką na wierzy ale jak wejdę do środka do wymiana obiektywu w tym przypadku na kitowski

Arek 
Redaktor

Jakbyś użył kilku kropek i przecinków, to bym może zrozumiał Twoją wypowiedź. A tak nie wiem co chciałeś napisać.

Martin
Nowy

sory za ortografie mam tylko to jedno i ostatnie pytanko czy ta sigma według waz jest dobra technicznie, pod względem jakości zdjęć i czy dobrze współpracuje z canonem 400D, wydaje mi się że byłby dobrym zamienikem kitowego obiektywu, czy tałem w sieci trochę na temat tego obiektywu w sieci jedni chwalą, drudzy nie

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 29 Lip, 2007   

Jednak warto poczytać najpierw troszkę.
Canon 70-300 ma zoom wynoszący niecałe 3.
Sigma 18-200 ma zoom wynoszący ponad 11.
Jak widać większy zoom ma Sigma...

Co sądzę o Sigmie? Jak taki obiektyw widzę to z daleka krzyczę VETO :!:

goltar 
Optyczny

Martin napisał/a:
myślę że to by się nadawało canonem pstryknę kolesia z trąbką na wierzy ale jak wejdę do środka do wymiana obiektywu w tym przypadku na kitowski

Jeśli wymiana obiektywów stanowi dla Ciebie problem, to po co kupowałeś lustrzankę :?: 400D+Sigma 18-200 daje prawie takie same możliwości jak dobry kompakt np Panasonic Lumix DMC-FZ18. Taki kompakt ma większy zoom (x18!) :wink: i można dodatkowo robić filmy...

Martin
Nowy

wymiana obiektywu to nie problem ale podczas zwiedzania miasta gdzie dość często wchodzi się do pomieszczeń i na zewnątrz chyba nikomu by się nie chciało co półgodziny zmieniać obiektyw co morze powodować zabrudzenie wnętrza aparatu. Chciałbym tylko wiedzieć czy ten obiektyw sigmy jest dobry pod względem jakości zdjęć i czy dobrze współpracuje canonem 400D a morze jakiś inny podobny tamrona czy lepjej kupić odpowiednik Canona.
Aha przyznaje trochę się pogubiłem przy tych parametrach teleobiektywach może macie jakiś ciekawy artykuł wyjaśniający tak na chłopski rozum oco w tym wszystkim chodzi bo czytając w słowniczku na optyczne.pl czy na fotopolis o ogniskowej czy też innych parametrach obiektywów nic nie wyjaśnia. I prosze nie pisać że mogłem se kupić hybryde, przecież każdy kiedyś zaczynał przygodę z fotografią i nie od razu rzym zbudowano.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wymiana obiektywu to nie jest problem, jak nabędziesz wprawy to zajmie Ci to kilka sekund. Ja czasami zmieniam szkła kilkanaście razy w ciągu godziny, czasami zakładam obiektyw dla wykonania dwóch, trzech "strzałów" i po to właśnie mam lustrzankę, by świadomie do określonego kadru dopasować obiektyw. Jeżeli ktoś nie ma na to ochoty to marnuje dużą część ogromnego potencjału tego typu aparatów.

MC 

Martin, powaznie radze:zajmnij siem ortografjom! :twisted: Tego az czytac sie nie chce! MM jest ironiczny, ale jest jednym z bardziej odswiadczonych na tym forum i dobrze radzi. Jak masz kita, to najpierw na nim sie poucz, pokombinuj, a dopiero potem mysl o wydawaniu 2k pln na kolejny obiektyw. Obiektywy typu 18-200 sa smieszne. Najpraktyczniejszy bylby: 10-500mm. Jesli nie chcesz zmieniac czesto obiektytow, to kup dobry zaawansowany kompakt z duzym zoomem i bedziesz mial po klopocie. Wydasz duzo mniej kasy i nie bedziesz kombinowal jak podlaczyc obiektyw Nikkor do Canona 400d.

goltar 
Optyczny

Martin napisał/a:
I prosze nie pisać że mogłem se kupić hybryde, przecież każdy kiedyś zaczynał przygodę z fotografią i nie od razu rzym zbudowano.

Hybrydą można robić ładne zdjęcia i może to być bardzo dobry wybór dla osób "zaczynających przygodę z fotografią".
Cytat:
Chciałbym tylko wiedzieć czy ten obiektyw sigmy jest dobry pod względem jakości zdjęć i czy dobrze współpracuje canonem 400D a morze jakiś inny podobny tamrona czy lepjej kupić odpowiednik Canona.

W zakresie automatycznego ustawiania ostrości niektóre Sigmy mają problemy przy współpracy z body Canona. Jeśli nie chcesz mieć problemów - lepiej wybrać Canona. Chcesz koniecznie tele, to kup tego Canona 70-300 IS.
Cytat:
Aha przyznaje trochę się pogubiłem przy tych parametrach teleobiektywach może macie jakiś ciekawy artykuł wyjaśniający tak na chłopski rozum oco w tym wszystkim chodzi bo czytając w słowniczku na optyczne.pl czy na fotopolis o ogniskowej czy też innych parametrach obiektywów nic nie wyjaśnia.

Różnice pomiędzy ogniskowymi można zobaczyć pod tym adresem: http://www.tamron.de/Foca...238.0.html?&L=2
Oznaczenia na obiektywach Canon i Sigmy: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5759 ; http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5831

Na koniec dobra rada, kup sobie jakąś książkę o fotografii - czasami warto sięgnąć po tradycyjne źródła wiedzy. W Internecie można znaleźć wiele ciekawych informacji ale dobrej książki nic nie zastąpi. Przykład: "Szkoła Fotografowania National Geographic" - nie wiem tylko czy jeszcze dostępna. http://www.sklepfotografi...nal-Geographic/

Martin
Nowy

Dzięki Goltar takich odpowiedzi oczekiwałem trochę czytałem ale widocznie za mało następnym razem się nie wygłupie z obiektywem nikona do canona chodź przyznam że zgubiła mnie nazwa tego obiektywu "nikkor" myślałem że to jakaś firma która robi obiektywy do wielu aparatów.

Martin
Nowy

Dzięki goltar za ten link http://www.tamron.de/Foca...238.0.html?&L=2
Jest tak jak myślałem więc pisząc mi że Canon 70-300 ma zum 3
a sigma 18-200 11 krotny ma rację tylko o zakres powiększenia ale canon ma większe powiększenie jeśli chodzi powiększenie obrazu w obiektywie

ppawcio 
Uczestnik

MC napisał/a:
Najpraktyczniejszy bylby: 10-500mm.

jak znajdziesz taki z f 2.8 pasujacy do Canona to daj mi znac :wink:

goltar napisał/a:
Na koniec dobra rada, kup sobie jakąś książkę o fotografii - czasami warto sięgnąć po tradycyjne źródła wiedzy. W Internecie można znaleźć wiele ciekawych informacji ale dobrej książki nic nie zastąpi. Przykład: "Szkoła Fotografowania National Geographic" - nie wiem tylko czy jeszcze dostępna. http://www.sklepfotografi...nal-Geographic/

ja rok temu kupilem http://www.arkady.com.pl/product/3160.html i z pelna swiadomoscia mowie, ze jest warta wydanych na nia pieniedzy :)

Monastor 
Optyczny

Jeśli zaczynasz to zacznij od hybrydy. Najbardziej zaawansowane kompakty mają naprawdę duże możliwości i kosztują o wiele mniej. Przy nauce najważniejsza jest dowolność ustawień, czyli po prostu tryby manualne. Kompaktem łatwiej robić zdjęcia niż lustrzanką, a przewaga tych drugich uwidacznia się przede wszystkim w dużych wydrukach, niepomniejszonych wycinkach zdjęć i długich ekspozycjach.

Jeśli naprawdę chcesz kupić lustrzankę to weź tego Canona 70-300 IS do tele. Obiektywy 18-200 podobnie się mają do opon wielosezonowych jak 17-300. Podobną jakość masz na dobrą sprawę w kompaktach, tylko że 2 razy taniej.

Martin
Nowy

Canona 400D już mam od ponad pół roku i już sie trochę na obiektywie kitowskim na pstrykałem, trochę poczytałem, pobawiłem się z kompozycją i różnymi nastawami manualnymi. W obiektywie kitowskim brakuje mi zuma, chciałbym teraz coś leprzego. A wybór dobrego obiektywu to duży problem. Może faktycznie kupie najpierw tele Canona 70-300 a za jakiś czas coś mniejszego 17-70. Jestem tylko ciekaw czy ktoś użytkował ten obiektyw Sigmy ze stabilizatorem producent zachwala, ale czego sie nierobi żeby sprzedać produkt. Ja jestem jak ci turyści z Japoni kompletni amatorzy ze sprzętem na szyi za setki złoty.

Odpowiedz do tematu