Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
to co sądzicie o tej Sigmie 18-200mm F3.5-6.3 DC OS myślę że to by był lepszy wybór i do pomieszczeń i na wycieczkę w plener zamierzam pojechać na wakacje do krakowa i myślę że to by się nadawało canonem pstryknę kolesia z trąbką na wierzy ale jak wejdę do środka do wymiana obiektywu w tym przypadku na kitowski
sory za ortografie mam tylko to jedno i ostatnie pytanko czy ta sigma według waz jest dobra technicznie, pod względem jakości zdjęć i czy dobrze współpracuje z canonem 400D, wydaje mi się że byłby dobrym zamienikem kitowego obiektywu, czy tałem w sieci trochę na temat tego obiektywu w sieci jedni chwalą, drudzy nie
Jednak warto poczytać najpierw troszkę.
Canon 70-300 ma zoom wynoszący niecałe 3.
Sigma 18-200 ma zoom wynoszący ponad 11.
Jak widać większy zoom ma Sigma...
Co sądzę o Sigmie? Jak taki obiektyw widzę to z daleka krzyczę VETO
myślę że to by się nadawało canonem pstryknę kolesia z trąbką na wierzy ale jak wejdę do środka do wymiana obiektywu w tym przypadku na kitowski
Jeśli wymiana obiektywów stanowi dla Ciebie problem, to po co kupowałeś lustrzankę 400D+Sigma 18-200 daje prawie takie same możliwości jak dobry kompakt np Panasonic Lumix DMC-FZ18. Taki kompakt ma większy zoom (x18!) i można dodatkowo robić filmy...
wymiana obiektywu to nie problem ale podczas zwiedzania miasta gdzie dość często wchodzi się do pomieszczeń i na zewnątrz chyba nikomu by się nie chciało co półgodziny zmieniać obiektyw co morze powodować zabrudzenie wnętrza aparatu. Chciałbym tylko wiedzieć czy ten obiektyw sigmy jest dobry pod względem jakości zdjęć i czy dobrze współpracuje canonem 400D a morze jakiś inny podobny tamrona czy lepjej kupić odpowiednik Canona.
Aha przyznaje trochę się pogubiłem przy tych parametrach teleobiektywach może macie jakiś ciekawy artykuł wyjaśniający tak na chłopski rozum oco w tym wszystkim chodzi bo czytając w słowniczku na optyczne.pl czy na fotopolis o ogniskowej czy też innych parametrach obiektywów nic nie wyjaśnia. I prosze nie pisać że mogłem se kupić hybryde, przecież każdy kiedyś zaczynał przygodę z fotografią i nie od razu rzym zbudowano.
Wymiana obiektywu to nie jest problem, jak nabędziesz wprawy to zajmie Ci to kilka sekund. Ja czasami zmieniam szkła kilkanaście razy w ciągu godziny, czasami zakładam obiektyw dla wykonania dwóch, trzech "strzałów" i po to właśnie mam lustrzankę, by świadomie do określonego kadru dopasować obiektyw. Jeżeli ktoś nie ma na to ochoty to marnuje dużą część ogromnego potencjału tego typu aparatów.
Martin, powaznie radze:zajmnij siem ortografjom! Tego az czytac sie nie chce! MM jest ironiczny, ale jest jednym z bardziej odswiadczonych na tym forum i dobrze radzi. Jak masz kita, to najpierw na nim sie poucz, pokombinuj, a dopiero potem mysl o wydawaniu 2k pln na kolejny obiektyw. Obiektywy typu 18-200 sa smieszne. Najpraktyczniejszy bylby: 10-500mm. Jesli nie chcesz zmieniac czesto obiektytow, to kup dobry zaawansowany kompakt z duzym zoomem i bedziesz mial po klopocie. Wydasz duzo mniej kasy i nie bedziesz kombinowal jak podlaczyc obiektyw Nikkor do Canona 400d.
I prosze nie pisać że mogłem se kupić hybryde, przecież każdy kiedyś zaczynał przygodę z fotografią i nie od razu rzym zbudowano.
Hybrydą można robić ładne zdjęcia i może to być bardzo dobry wybór dla osób "zaczynających przygodę z fotografią".
Cytat:
Chciałbym tylko wiedzieć czy ten obiektyw sigmy jest dobry pod względem jakości zdjęć i czy dobrze współpracuje canonem 400D a morze jakiś inny podobny tamrona czy lepjej kupić odpowiednik Canona.
W zakresie automatycznego ustawiania ostrości niektóre Sigmy mają problemy przy współpracy z body Canona. Jeśli nie chcesz mieć problemów - lepiej wybrać Canona. Chcesz koniecznie tele, to kup tego Canona 70-300 IS.
Cytat:
Aha przyznaje trochę się pogubiłem przy tych parametrach teleobiektywach może macie jakiś ciekawy artykuł wyjaśniający tak na chłopski rozum oco w tym wszystkim chodzi bo czytając w słowniczku na optyczne.pl czy na fotopolis o ogniskowej czy też innych parametrach obiektywów nic nie wyjaśnia.
Na koniec dobra rada, kup sobie jakąś książkę o fotografii - czasami warto sięgnąć po tradycyjne źródła wiedzy. W Internecie można znaleźć wiele ciekawych informacji ale dobrej książki nic nie zastąpi. Przykład: "Szkoła Fotografowania National Geographic" - nie wiem tylko czy jeszcze dostępna. http://www.sklepfotografi...nal-Geographic/
Dzięki Goltar takich odpowiedzi oczekiwałem trochę czytałem ale widocznie za mało następnym razem się nie wygłupie z obiektywem nikona do canona chodź przyznam że zgubiła mnie nazwa tego obiektywu "nikkor" myślałem że to jakaś firma która robi obiektywy do wielu aparatów.
Dzięki goltar za ten link http://www.tamron.de/Foca...238.0.html?&L=2
Jest tak jak myślałem więc pisząc mi że Canon 70-300 ma zum 3
a sigma 18-200 11 krotny ma rację tylko o zakres powiększenia ale canon ma większe powiększenie jeśli chodzi powiększenie obrazu w obiektywie
jak znajdziesz taki z f 2.8 pasujacy do Canona to daj mi znac
goltar napisał/a:
Na koniec dobra rada, kup sobie jakąś książkę o fotografii - czasami warto sięgnąć po tradycyjne źródła wiedzy. W Internecie można znaleźć wiele ciekawych informacji ale dobrej książki nic nie zastąpi. Przykład: "Szkoła Fotografowania National Geographic" - nie wiem tylko czy jeszcze dostępna. http://www.sklepfotografi...nal-Geographic/
Jeśli zaczynasz to zacznij od hybrydy. Najbardziej zaawansowane kompakty mają naprawdę duże możliwości i kosztują o wiele mniej. Przy nauce najważniejsza jest dowolność ustawień, czyli po prostu tryby manualne. Kompaktem łatwiej robić zdjęcia niż lustrzanką, a przewaga tych drugich uwidacznia się przede wszystkim w dużych wydrukach, niepomniejszonych wycinkach zdjęć i długich ekspozycjach.
Jeśli naprawdę chcesz kupić lustrzankę to weź tego Canona 70-300 IS do tele. Obiektywy 18-200 podobnie się mają do opon wielosezonowych jak 17-300. Podobną jakość masz na dobrą sprawę w kompaktach, tylko że 2 razy taniej.
Canona 400D już mam od ponad pół roku i już sie trochę na obiektywie kitowskim na pstrykałem, trochę poczytałem, pobawiłem się z kompozycją i różnymi nastawami manualnymi. W obiektywie kitowskim brakuje mi zuma, chciałbym teraz coś leprzego. A wybór dobrego obiektywu to duży problem. Może faktycznie kupie najpierw tele Canona 70-300 a za jakiś czas coś mniejszego 17-70. Jestem tylko ciekaw czy ktoś użytkował ten obiektyw Sigmy ze stabilizatorem producent zachwala, ale czego sie nierobi żeby sprzedać produkt. Ja jestem jak ci turyści z Japoni kompletni amatorzy ze sprzętem na szyi za setki złoty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14