Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kilka funkcji aparatu: Sony RX100 II.
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 09 Wrz, 2013   

FalconPL napisał/a:
Nie mogłem dać załącznika, bo był za duży - daję link do zdalnego serwera:
Ale co ten test ma pokazywać? Inne czasy, inne przysłony, nie wiem jak ostrzone no i zmniejszone z Sony, co na starcie daje mu dużą przewagę... To tak jak z ustawianiem przetargu :razz:

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

jak się ma dużo piksli, to można zmniejszać. :razz:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

W RX100 trzeba, bo szkieł na tyle kiepski, że daje jedno niewiele ponad 6Mpx. Ale jak się z 20Mpx zrobi fotkę na fejsa to styknie :razz:

FalconPL 
Początkujący

Wysłany: Wto 10 Wrz, 2013   

Cytat:
Ale co ten test ma pokazywać? Inne czasy, inne przysłony, nie wiem jak ostrzone no i zmniejszone z Sony, co na starcie daje mu dużą przewagę... To tak jak z ustawianiem przetargu :razz:

A no widzisz... pytasz co test ma pokazywać? Pytasz dlaczego inne czasy. Ja Ci powiem tylko moją opinię.

Aparaty kompaktowe to zamknięte konstrukcje. Nie ma sensu badanie obiektywu czy matrycy - wg. mnie trzeba patrzeć na taki sprzęt jako na całość. Mówisz, ze przeskalowanie zakłóciło badanie - jakbym nie przeskalował, to byś powiedział, że zdjęcia ciężko porównać bo mają różną ilość megapixeli i crop przedstawia co innego. Oczywiście że trudno, dlatego trzeba patrzeć na rezultat.

To są akurat zdjęcia w trybie AUTO i każdy z aparatów skorzystał z tego co ma najlepszego. Panasonic wykorzystał duży otwór, Sony musiał ratować wydłużając czas i być może masz rację - wykorzystał dodatkowe pixele, ale czy to grzech? Zapłaciłeś za nie - więc korzystaj z nich.

Test na jednakowych parametrach sprowadziłby się do tego, że robisz zdjęcie w środkowym zakresie ogniskowych, obiektywem przymkniętym do f/8 na ISO 400, ze statywu, w czasie 1/400. Tylko co by on dał? Informację o tym, który aparat robi zdjęcie w warunkach w jakich normalnie nie będzie do tego miał okazji :)

Mógłbym wrzucić 100% cropa z tego zdjęcia z RX100, ale nie chcę tu jakiejś pixelowej wojny wywoływać, tym bardziej, ze słusznie zauważyłeś, że wszystkie niuanse znikają po przeskalowaniu do rozdzielczości w jakiej te zdjęcie oglądamy.

To jeszcze tak na koniec ze swojej obserwacji - To chyba od decyzji producenta na jaką dziurę pozwoli przy konkretnej ogniskowej. Jak dla mnie LX7 na tele powinien być spokojnie oznaczony jako 2.8 bo przy takiej dziurze zdjęcie znacząco się poprawia (sprawdziłem sobie w swoich testach :) ale z jakiegoś powodu jego automatyka preferuje 2.3 i takie zdjęcia robi.

Czyli nie ma co tak bardzo pasjonować się tym, że producent postanowił dać nam na szerokim kącie 1.8 czy 1.4 - warto jeszcze zerknąć jakie "aberracje" pojawią się na zdjęciu kiedy skorzystamy z takiego otworu.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

FalconPL napisał/a:
Aparaty kompaktowe to zamknięte konstrukcje.
Owszem.
FalconPL napisał/a:
Nie ma sensu badanie obiektywu czy matrycy - wg. mnie trzeba patrzeć na taki sprzęt jako na całość.
A tu się zgadzam o ile mówimy aparatach, które nie dają RAWa. No ale nie o takich aparacikach dywagujemy...

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Jednak warto miec na uwadze, że szczegółowy przypadek, bedący zalążkiem tej dyskusji, w zasadzie wykluczył wykorzystywanie RAW'a :-)

Obawiam sie ze nie docenimy roli porównań tego jak automat zrobi zdjęcie (co oczywiscie akurat sporej większości aktywnie tu piszacych w zasadzie jest zbedne). Całkiem pokaźna grupa klientów tego właśnie chce. Jeden przypadek przerabiamy właśnie na kilkuydziesięciu stronach w n-watkach. I jak tu sensownie radzic?

marek lasy 
Rozmowny

Wybijają ostatnie godziny na to aby albo pozostać z aparatem Sony RX100 II, albo wymienić go na
RX100. Poniższy artykuł skłonił mnie do pozostania przy Sony RX100 II.
http://interceptor121.wor...st-impressions/

Poza tym dl 1000 zł, nie chce mi się otwierać procesu reklamacji.
Myślałem też nad zakupieniem nex-7, ale po porównaniu jakości zdjęć aparatów najdroższych z najtańszymi, już zdezorientowałem się zbyt bardzo o co w tym chodzi. Chodzi o porównania ze strony:
http://www.dpreview.com/reviews/sonynex7/25

RB 

Ale co za zdziwienie? najtańsze i najdroższe (no, tam masz nie do końca najtańsze i nie do końca najdroższe :-) ) mówisz... Ale już kilka dni temu dawano Ci znać, ze w cenie nie jest zawarta tylko jakość obrazowania (szczególnie na jpg i łotewer to ma znaczyć) ale także obudowa, ekran z jego możliwymi stopniami swobody, ewentualny wizjer, ilość wyprowadzonych na korpus elementów sterujących (te przyjaźniejsze do sterowania zwykle udaje się sprzedać drożej niż te mniej przyjazne, które najłatwiej odpala się na auto), oraz nierzadko kilka mniej lub bardziej wygodnych /absurdalnych ficzerów absolutnie nie służacych robieniu zdjęć.
Przy okazji, gdy porównuję RX100 z NEX7 nsa tych jotpegach i np. na ISO 800 to ja widzę różnice. Poprzesuwałeś troche powiększony wycinek? Zmieniłeś czułośc na cokolwiek powyzej 400?

Sunders 

marek lasy napisał/a:
albo pozostać z aparatem Sony RX100 II, albo wymienić go na
RX100. Poniższy artykuł skłonił mnie do pozostania przy Sony RX100 II.
http://interceptor121.wor...st-impressions/

Jeśli zamierzasz filmować i 1000zł różnicy w cenie to nie problem, to IMO słuszna decyzja.

marek lasy napisał/a:
Myślałem też nad zakupieniem nex-7, ale po porównaniu jakości zdjęć aparatów najdroższych z najtańszymi, już zdezorientowałem się zbyt bardzo o co w tym chodzi.

NeX-7 zamiast, czy oprócz RX100 II?
Z tego porównania wynika, że matryca NEX-7 jest najlepsza spośród porównywanych aparatów. Co powoduje twoją dezorientację?

marek lasy 
Rozmowny

Sunders napisał/a:

NeX-7 zamiast, czy oprócz RX100 II?
Z tego porównania wynika, że matryca NEX-7 jest najlepsza spośród porównywanych aparatów. Co powoduje twoją dezorientację?

Chodziło mi o wymienianie RX100II na NEX-7, ale wystraszyłem się nie tak ceny, ale faktu że będę nosił cięższy aparat i nie zobaczę w praktyce żadnej różnicy na jakości zdjęć, ( robionych w automacie JPG ).

Sunders 

Różnicy przy niższych czułościach może nie dostrzeżesz, ale zapewne zobaczysz jak bardziej podbijesz ISO.
Jeśli jednak planujesz również zakup C5D3, to zamiana RX100 II na NEXa nie ma IMO sensu.

RB 

Sunders napisał/a:

Jeśli jednak planujesz również zakup C5D3,

Jezusicku, niech go Bozia przed tym broni... Na co mu to niby?

Sunders 

RB napisał/a:
Na co mu to niby?

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=23043
:smile:

RB 

Może już trochę ochłonął w tym pędzie ku 'najlepszej jakości' łotewer tam chce...

marek lasy 
Rozmowny

Ochłonąłem bo uznałem że nie istnieje jeszcze na świecie aparat który robiłby zdjęcia normalnie, czyli takie aby bez dodatkowych obróbek programami od razu wychodziły zdjęcia w jakości jak te które widzę oczyma.
Wiem że oczy to inny temat, dlatego ja tylko tak ogólnie stawiam poprzeczkę jakości fotografii. Z resztą ukazałem na ten temat posta i ukazałem przykładne dobre zdjęcie ( zwłaszcza po powiększeniu każdej części fotki ):
http://upload.wikimedia.o...-_Sept_2007.jpg

Odpowiedz do tematu